Hoppning
9 juni 2019 20:49
Ridsportplus

Philip Svitzer: ”Vi känner oss enormt små”

Ponny som stor hästPhilip Svitzer skulle avsluta ponnytiden med EM och NM men en mätning av Zabrino satte stopp för det. Men efter att ha vunnit SM bestämde sig Philip för att satsa på att tävla storhäst-klasser med ponnyn och nu har ekipaget startat 1,40. Något som väcker stor uppmärksamhet.
– Vissa tycker bara att jag är galen som startar, men det triggar mig ännu mer, säger han.

Philip Svitzer: ”Vi känner oss enormt små”
Philip Svitzer är taggad inför helgens final i Prins Carl Philips pris! Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Philip Svitzers D-ponny Zabrino mättes som stor häst av FEI:s mätmän förra året. Han har lagt händelsen bakom sig, men har använt den som motivation många gånger. Förra året vann han både utomhus-SM och Prins Carl-Philips pris i Friends Arena. I år har han gjort verklighet av att tävla Zabrino i storhästklasser och det har hunnit bli både internationella och nationella starter.
– Jag tycker att det fungerar bra. Jag brukar rida honom mer som en omhoppning så att han räcker fram på distanserna, säger Philip.

Philip berättar att han trodde att gränsen för vad Zabrino skulle klara var 1,35, den höjd ekipaget startat i ponnyklasser. Men valacken har visat att han kan mer och Philip bestämde sig för att starta 1,40.
– Det var en blandad kombination av att jag ville ha revansch från förra året, och att jag känner honom så bra, att jag vet att vi kan.

Philipzabrino2rt
Philip Svitzer och Zabrino. Foto: Roland Thunholm

Att ta sig runt en 1,40-bana, anpassad för stora hästar, på en ponny är dock inte helt enkelt.
– Det är såklart väldigt läskigt på ett sätt, men jag hade inte gjort det om jag inte trott att han skulle klara det. Men såklart är det jättetufft. Så fort vi kommer fel på ett hinder är det kört.
– Jag har hoppat två 1,40 och i den första hade jag två ner och andra var jag nolla till näst sista hindret. Vi kom fel in i kombinationen och eftersom det är stora avstånd räckte vi inte fram.

”Här allting började för mig”

Att Philip startar en ponny i klasserna för stora hästar har genererat en hel del uppmärksamhet. Enligt honom är det många som reagerar och många som vill kolla på ekipaget.
– Jag tycker bara att det är ännu roligare, att folk får upp ögonen för oss. Vi känner oss enormt små. När vi var i Belgien var det många som noterade oss. Vissa tycker bara att jag är galen som startar, men det triggar mig ännu mer, säger han.

Under helgen har Philip varit en del av Helsingborgs lag i lag-SM för ponnyer, och enligt honom var han inte särskilt svårövertalad att göra comeback som ponnyryttare.
– Jag tycker att det är en jätterolig tävling, det var här allting började för mig. Jag vann mitt första SM med Flyinge här, sedan dess tycker jag att det är en jätterolig tävling.

Ridsport
Fem SM-guld! Philip Svitzer och Zabrino efter fjolårets SM-seger. Foto: Roland Thunholm

Men efter tolv plus fyra fel är Philip inte helt nöjd.
– Jag trodde inte att han skulle riva så här mycket. Han tog inte i ett dugg här, han går bättre i högre klasser. Planen härefter är att försöka ta upp honom till den nivån, 1,40, igen och testa igen.

Ekipaget är SM-kvalade, på ponnysidan, men Philip säger att han känner sig klar med det efter guldet förra året. Carl Philips pris i Friends Arena har han dock tänkt lite på, men håller ändå fokus på att nå framgångar som junior på stor häst.
– Detta år sa vi att vi skulle försöka ha honom som första häst och min andra häst som speedhäst i 1,20 och 1,30. Till nästa år vill jag satsa på ett riktigt mästerskap men jag tror inte att han kommer tåla det, att hoppa 1,40 varannan vecka. Utan då tror jag vi kommer göra honom som speedhäst.

”Andra säger att jag är känd”

Vid sidan av ryttarkarriären har Philip en Youtube-kanal och en podd tillsammans med sin bror Tom. På Instagram har han över 12 000 följare, men det är ingenting som han själv tänker på.
– Andra säger att jag är känd, men jag skulle aldrig någonsin kalla mig själv känd. Hade jag kallat mig själv för känd skulle jag indirekt sagt att jag tar det framför att vara en hoppryttare. Jag ser det bara som att jag tränat lite hårdare än de flesta som håller på och rider och det är därför jag blivit framgångsrik.
– Vi får se vad det blir av det. Jag har Youtube lite mer istället för ett sommarjobb. Annars hade jag behövt ha ett vanligt jobb i sommar, nu kan jag träna och vara i stallet i stället. Men jag tror att det finns en framtid där med.

Huvudfokus är att lyckas inom ridsporten, och kanske finns Zabrino med på ett hörn ett tag till.
– Han är 15 år och har kanske fyra, fem år kvar. Jag är 17 och kommer inte växa mycket mer så om det inte är någon som vill ha honom får vi ha honom som speedhäst.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden