Hoppning
19 januari 2019 17:57

Guldponnyns succédebut i internationella hästklasser

PreimärEfter att ha vunnit Prins Carl Philips Pris på Friends arena avslöjade Philip Svitzer att han ska rida vidare sin SM-vinnarponny i storhäst-klasser. Nu är den internationella debuten gjord.
– Det finns en framtid för oss här, säger Philip.

Guldponnyns succédebut i internationella hästklasser
Philip Svitzer och Zabrino på Friends arena. Foto: Roland Thunholm

De flesta känner vid det här laget till historien om Zabrino, som trots flera tidigare godkända mätningar mättes ut just innan ponny-EM. För Philip Svitzer och Zabrino fick den internationella ponnykarriären ett abrupt slut, men på svensk mark vann de efter EM-mardrömmen såväl SM-guld som Prins Carl Philips Pris.

Efter prins-segern avslöjade Philip att han tar med sig Zabrino upp i juniorklasserna, inte minst för att han helt enkelt anser att Zabrino är för bra för att bara gå nationella ponnyklasser i Sverige.

Tvåa i 1,30

I veckans Baltic Cup i Danmark gjorde Philip och Zabrino sin juniordebut bland stora hästar. De kom direkt tvåa i 1,30, fortsatte med ett nedslag i lagklassen på 1,35 där de fick uppdraget att rida omhoppningen och gjorde det felfritt, och avslutade med en 1,20 där de bland 40 ekipage hade den överlägset snabbaste tiden. En bom föll på vägen, men de hade sex sekunders marginal till klassens näst bästa tid.

– Det känns riktigt bra nu. Det finns en framtid för oss här, säger Philip som just har kommit hem till Sverige igen.
– Att vara med internationellt igen var väldigt kul. Särskilt roligt var det att rida i lag på nytt och att kunna leverera även på den här nivån.

Ridsport
Ärevarvet efter sommarens SM-guld. Foto: Roland Thunholm

Mycket träning

Efter flera år som ett av Sveriges bästa ponnyekipage har de hoppat höga höjder tidigare.
– Höjden är inget problemet, men det är otroligt mycket tekniskt som ska stämma, säger Philip och berättar om alla detaljer de har tränat på hela hösten med hjälp av Sofie Thurdin för att det ska fungera även i hästklasserna.
– Det handlar bland annat om vad jag ska göra i olika situationer och hur jag ska tänka, och vad jag ska göra om vi exempelvis kommer kort in.
– Enkelt uttryckt behöver jag ha bättre och större galopp nu, men samtidigt ha kvar fjädern och studsen i Zabrino.

Jag var mer nervös än någonsin.

När det så var dags för skarpt läge för första gången i torsdags var nerverna påtagliga.
– Jag var mer nervös än någonsin och visste inte hur det skulle bli med distanserna, hur Zabrino skulle reagera, hur kombinationerna skulle fungera… Jag har aldrig någonsin behövt Sophies hjälp så mycket som då och det var enormt skönt att ha henne där.

”No ponies”

Nerverna till trots blev det alltså en andraplats för ekipaget i hästpremiären. Att Zabrino hävdade sig väckte uppmärksamhet och det blev även del udda situationer – som när FEI:s utsända försökte få bort dem från juniorernas framridning med motiveringen ”no ponies allowed”.
– Dessutom kände jag mig som en B-ponnyryttare på lilla Zabrino när jag red fram bland de andra juniorerna, säger Philip och skrattar.

Philip placerade sig även i juniorklasserna med 10-åriga Exclusief. Tanken var först att Zabrino skulle komplettera Exclusief som speedhäst i lägre klasser, men inget är givet.
– Det kändes enkelt med Zabrino i 1,30 och 1,35. I 1,35 var vi bara i ett enda hinder, en vågig planka, och det har fått mig att börja fundera på hur höga klasser vi skulle kunna hoppa, säger Philip som därmed har en del att tänka på efter den lyckade premiären.

Ridsport återkommer med rapport från Baltic Cup.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden