Ponny
22 juli 2018 19:59

Efter en tuff tid – Philip tog guldrevansch på SM

D-ponnyFör några veckor sedan krossades Philip Svitzers EM-dröm. Han efteranmälde sig till SM och tog revansch med sitt femte SM-guld.

Efter en tuff tid – Philip tog guldrevansch på SM
Fem SM-guld! Philip Svitzer har numera en handfull SM-guld. Foto: Roland Thunholm

Philip Svitzer och Zabrino (val, f 2004, e Perion-Whinny Jackson) är årets svenska mästare i hoppning utomhus för kategori D. För att säkra guldet var det omhoppning mot Sally Wikner med Mystic Impact och kategori C-vinnaren Ida Selin som nu red Oldrock Megan. Sally la beslag på silvret och Ida tog brons – hennes tredje medalj på det här mästerskapet.

Ridsport
Årets SM-medaljörer i kategori D i den småländska kvällssolen. Foto: Roland Thunholm
Ridsport
Guldtäcke på när ekipaget hyllades med nationalsång. Foto: Roland Thunholm

Efter en spännande omhoppning säkrade Philip sitt femte SM-guld sedan 2013 och nu har han guld i snart hela alfabetet – B, C och D.
– Det känns väldigt, väldigt bra. Det är en stor lättnad att få visa att jag är en av de bästa och att jag hade hört hemma på EM, säger Philip.

Den vinnarvana 16-åringen har haft en annorlunda sommar, långt från de roliga äventyren på tävlingsbanorna. Zabrino, som under sin karriär har mätts otaliga gånger på internationella tävlingar så som NM och EM och även flera gånger senaste året, var en av de ponnyer i den kritiserade mätningen i Hagen där en lång rad ponnyer mättes till för höga.

Tung tid

Flera turer väntade och processen gjorde att Philip missade såväl NM som Falsterbo dit han var kvalad. Slutligen mättes Zabrino för ett par veckor sedan av FEI:s utsända. Zabrino, som hade mätts hemma av mätmän flera gånger utan problem inför detta, var enligt denna mätning för hög. Därmed blir det inget EM som ekipaget var uttaget till. Hemma i Sverige på SM gäller dock det mätintyg som Zabrino har haft i alla år nationellt.

Mamma Lena Svitzer gläds åt att se Philip åter le efter guldet, men vittnar om den tuffa tiden fram till SM.
– Det har varit riktigt tungt. Det är hemskt att det ska få gå till på det här viset i en barn- och ungdomsidrott, säger hon och sammanfattar de olika beskeden och den omständliga processen som ledde fram till ommätningen.
– Det känns som att FEI-männen inte var där för att mäta våra ponnyer, utan för att mäta ut dem. Deras mätmän schabblade sig i Hagen och nu ville FEI statuera exempel för att inte behöva ta på sig att deras mätmän gjorde fel i Hagen, säger Lena.

Använde sin ilska

Efter några tunga och sorgliga veckor där han knappt ens orkade rida bestämde sig Philip dagen före avresa att han ändå ville tävla SM.
– Jag tog min ilska och besvikelse, mest över hur FEI har behandlat oss under den här tiden, och använde det, säger Philip om hur han taggade om.

Hur har det varit att träffa alla igen efter det som har hänt?
– Det känns som att det är blandat – antingen är folk på vår sida eller så är de emot oss.

Nu siktar Philip bland annat på Friends, där han red 2016 på Snow Flake, och han ser fram emot resten av året med Zabrino.
– Zabrino var lite svår första året och är både stark och annorlunda, så det gäller att parera in och anpassa sig. Jag tycker att han är en drömponny, helt fantastisk.

Resultat

Dphilipsvitzerzabrinort
Mot SM-guld. Foto: Roland Thunholm
Dsallywiknermysticimpactrt
Sally Wikner säkrade ett SM-silver. Foto: Roland Thunholm
Didaselinrt
Ida Selin plockade medaljer på löpande band. Nu blev det brons. Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden