Dressyr
23 februari 2022 19:50

”Planer på att bilda familj har vägts mot karriären i sadeln”

Dilemma"Det är svårt att få en graviditet att passa in när man håller på med elitidrott." Det säger dressyrryttaren Johanna Due-Boje som har intervjuats i en artikelserie om elitidrottare som har valt att bilda familj mitt i karriären.

”Planer på att bilda familj har vägts mot karriären i sadeln”
Mazy Klövenhöj är på väg tillbaka till tävlingsbanorna samtidigt som Johanna Due-Boje väntar smått inom kort. Foto: Roland Thunholm

Efter att Mazy Klövenhöj skadades i somras och OS-drömmen gick i stöpet såg dressyrryttaren Johanna Due-Boje en möjlighet att skaffa barn. Beslutet att bilda familj har som för de allra flesta elitidrottare vägts mot karriären.

I en artikelserie på temat ”Elitidrottare och mamma” har HD och Sydsvenskan bland annat intervjuat stjärnryttaren, som fortfarande rider med mindre än tre veckor kvar till beräknat förlossningsdatum. Dock något färre hästar än vanligt.
– Det är många i toppen som har barn nu och har lyckats hitta tid till det, vilket är skönt att se, säger Johanna Due-Boje till Sydsvenskan.

Att graviditet engagerar är något hon märker på Instagram, där hon har 106 000 följare.

I artikelserien berättas det även om den rådgivning som SOK erbjuder till gravida atleter. Kunskapen om elitidrott och graviditet är dock begränsad och det finns fortfarande många hinder, anser Angelica Lindén Hirschberg, gynekolog vid Karolinska institutet.
– Om idrottare fick mer garantier och trygghet tror jag fler skulle våga skaffa barn, säger hon till Sydsvenskan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden