Sverige
2 december 2019 20:10

Ponny nära drunkna i vattenfyllt dike

OlyckaLilla Pippi saknades när familjen Ljungberg i Vagnhärad skulle plocka in hästarna på måndagseftermiddagen. Ponnyn satt fast i ett lerigt dike och kunde först efter flera timmars insats från räddningstjänsten räddas ur det vattenfyllda diket.

Ponny nära drunkna i vattenfyllt dike
Räddningstjänsten var snabbt på plats. Foto: iStock.com/jjoerns

Det blev en dramatisk första dag i det nya hemmet för lilla B-ponnyn Pippi som familjen Ljungberg hämtade hem till gården under söndagen.

– I dag var första dagen ute i hagen tillsammans med våra andra tre hästar. Allt har gått bra och vi har haft uppsikt över dem hela dagen förutom en timme före insläppet vid halv fyra nu på eftermiddagen, berättar ponnyns nyblivna ägare Magdalena Ljungberg.

Bara huvudet stack upp

När Magdalena och dottern Filippa Ljungberg kom för att hämta hästarna i skymningen märkte de direkt att Pippi var försvunnen.

– Filippa tog bilen och körde runt i området och jag gav mig iväg runt hagen för att se om hon fanns någonstans. Plötsligt hör jag henne gnägga. När jag kommer fram sticker bara huvudet upp, resten av kroppen är fast i ett vattenfyllt lerigt dike precis utanför staketet, berättar Magdalena som direkt larmade räddningstjänsten och veterinär som snabbt var på plats.

Pippi
Lilla Pippi vilar upp sig i stallet efter den dramatiska eftermiddagen. Foto: Magdalena Ljungberg

Efter en och en halv timmes arbete, där räddningstjänsten till slut lyckades få in selar under ponnyns mage och med gemensamma krafter fick gyttjans grepp att släppa, kunde stoet få fast mark under hovarna.

Lokaltidningen Södermanlands Nyheter var med under räddningsarbetet, som fick lycklig utgång precis innan den beställda kranbilen anlände till platsen.

Åt sig genom räddningsarbetet

Pippi själv tog det hela med ro.

– Hon låg och gnagde lite på gräset som fanns i dikeskanten och var väldigt lugn hela tiden. Så fort hon var uppe stod hon på benen och kunde röra sig, säger den betydligt mer skärrade matten.

Att ponnyn alls hamnat i diket är lite av en gåta. Staketet har stark ström som fungerade väl.

– Hon hade täcke på sig och tjock päls och tyckte väl helt enkelt att gräset var lite grönare på andra sidan. Ponnyer bryr sig inte alltid om ström, hur stark den än är, säger Magdalena Ljungberg som nu tillsammans med familjen ska ägna kvällen åt pyssel med den nya familjemedlemmen.

– Temperaturen är på väg upp, hon äter och är vid god vigör och ser enligt veterinären som undersökte henne ut som om om klarat sig utan en skråma, säger Magdalena Ljungberg.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden