Dressyr
16 augusti 2017 14:05

Ponnydressyr för alla åldrar testas snart – fler pilottävlingar på gång

Snart är det dags för testtävlingarna där ryttare oavsett ålder tävlar ponny mot varandra. Runt en handfull ekipage är anmälda till varje tävling. ”Det är svårt att få folk att nappa när man startar upp något nytt” säger projektledare Pytt Hamberg och berättar att fler testtävlingar av olika slag är på gång.

Ponnydressyr för alla åldrar testas snart – fler pilottävlingar på gång
LottaGyllensten

I juli berättade Ridsport att dressyren skulle testa nya tävlingsformer som ett led i Svenska Ridsportförbundets projekt 90-10.
– Systemen i dag inbjuder av olika skäl inte alla och nu gör vi det här för att se om fler vill tävla och vad vi kan göra för att locka dem, förklarade Pytt Hamberg då.

Två pilottävlingar där ryttare oavsett ålder tävlar ponny i medelsvår C:1 är först ut. Helgens klass i Gävle har fyra anmälda och till Billdal några veckor senare, dit anmälningstiden inte har gått ut än, är det just nu fem anmälda.
– Det är svårt att få folk att nappa när man startar upp något nytt. Det är en process, både att sprida det och för ryttarna att bli redo, och vi är beredda på att det tar lite tid, säger Pytt som gärna hade sett fler anmälda.
– Det ska ändå bli väldigt spännande att höra vad ryttarna och domarna säger om tävlingen och hur de ser på det här inför framtiden.

Klurigt med TDB
Att anmäla i TDB har inte fungerat som vanligt, bland annat anger en av arrangörerna att det inte gick att lägga in klassen på ponnytävling. Att TDB inte har fungerat i det här läget har rört till det hela.
– Det har inte varit riktigt tydligt om man letar efter klassen. Hur det fungerar i TDB är förstås något som måste utvecklas, säger Pytt.

Behövs tävlingsformen?
Den nya tävlingsformen har både risats och rosats av Ridports läsare. Många verkar anse att det inte behövs eftersom det går att tävla ponny bland stora hästar, vad säger du om det?
– Visst kan det vara så och jag vet ponnyer som har gått upp till Intermediaire. Vi kommer självklart att titta på det. Om det är så att många anser att möjligheten för vuxna att tävla ponny redan är god nog är det möjligt att tävlingsformen som nu testas är överflödig. Det kommer att utvärderas.
– Alla måste givetvis få starta de klasser som de själva vill. Men, det kan vara tufft att tävla ponny mot halvblod som i de flesta fall har en annan rörelsemekanik, säger Pytt och konstaterar att vuxna ryttare på ponny nu har möjlighet att möta andra vuxna på ponny.

Fler tävlingar på gång
Projektet 90-10, som bottnar i att det ska vara enkelt och roligt att tävla, har fler testtävlingar på gång inom kort i dressyr.

I början av september kan ponnyryttare tävla på en tävling hos Stockholms Ponnyklubb där de rider två lätta klasser som döms av två olika domarteam, som sedan ger även muntlig feedback. Idén kom från en klubb som hade testat det.

– Här har domaren gott om tid att skriva om allmänt intryck och även tid att prata med ryttaren om detta. Vår uppfattning är att de yngre ryttarna ofta förstår väl hur domarna dömt volter, längningar och så vidare, men att det kan vara svårare att förstå hur domarna dömer exempelvis gångarter. Den stora vinsten med tävlingsformen blir bland annat att ryttarna får förståelse för vad domaren menar och får möjlighet att lära sig mer.

Dessutom ska barn upp till 12 år tävla i en klass för sig och på så vis mäta sig bara med mer jämnåriga. I Nynäshamn i början av oktober är det dags för ännu en testtävling och då med en alldeles ny form protokoll, som ska vara lättare för barnen att förstå.

Även övriga grenar har testtävlingar på agendan. Läs mer i Ridsport tidigare artikel.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden