Hästägartips
9 maj 11:26
Ridsportplus

Ponnyn är inte en liten häst

Koll på ponnylivetDet är inte enbart mankhöjden som skiljer en ponny från en häst. Den australiensiska etologen Hayley Randle beskriver ponnyer som matglada, smarta notoriska rymmare som kan behöva extra omsorg för att hålla sig friska.

Ponnyn är inte en liten häst
En ponny behöver en helt annan omvårdnad än en häst. Foto: IStock/dusanpetkovic

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hayley Randle menar att det är lätt att tro att eftersom ponnyer är mindre än hästar, så kräver de mindre skötsel.
– Men de kräver faktiskt mer av ägaren än en stor häst. Många lever på gränsen till fång, vilket innebär stora krav på skötseln, säger Randle i en artikel i The Horse.

Hayley Randle har själv tagit hand om en grupp ponnyer sedan de gjort sitt som projektponnyer vid Charles Sturtuniversitetet i Sydney, Australien. Då noterade hon de skillnader som finns mellan hästar och ponnyer.

Anpassade till näringsfattig kost

Orsaken till att ponnyer lätt utvecklar fång, är att de är lättfödda. Naturraserna är sedan generationer anpassade till att leva på tämligen näringsfattigt foder och de har en inbyggd säsongsvariation, där de lägger på hullet under sensommar och höst.

Det bildar en fettreserv att leva av om vintern skulle bli hård. En frilevande ponny på till exempel Shetlandsöarna är snudd på mager på våren och tål därmed att äta upp sig under sommarens bete.

En uppstallad ponny får i jämförelse betydligt mer att äta under vintern och är ofta i gott hull även på våren. Det gör den extra känslig för vårens och försommarens näringsrika gräs. Redan mindre mängder stärkelse och socker i fodret eller det färska gräset kan göra att deras insulinreglering hamnar i olag och slutligen tippar över i fång. Ägaren måste vara noggrann med vad ponnyn äter och ha noga koll på fodrets innehåll. Om en ponny hunnit utveckla ID, insulindysreglering, krävs stripbetning eller betesreducerare på sommaren.

Påhittiga individer

Andra saker som skiljer ponnyn från en häst, är att ponnyer är ytterligt kluriga när det gäller att ta sig ut ur hagar, öppna boxdörrar eller knyta upp grimskaft. Särskilt om det finns en belöning i form av foder eller grönt gräs när de kommit ut. Hagarna kan behöva ha lägre staket för att hålla ponnyerna inne i inhägnaden.

Ponnyer får i regel en rejäl vinterpäls, med ett lager korta, upprättstående hårstrån längst in mot kroppen och långa täckhår utanpå dem. Denna päls isolerar så bra att de kan stå med ett lager osmält snö på ryggen. Om ponnyn inte klipps utan får ha kvar pälsen, behöver den inget täcke. Efter vårens pälsfällning framträder en kort, tät och blank sommarpäls – inte sällan i en annan färgnyans än vinterpälsen.

Ibland har ponnyer ett rykte av att vara tjuriga och envisa, men det beror i regel på att de är uttråkade och understimulerade. Allt för många ponnyer går bara som sällskap och aktiveras inte alls. Om inte traditionella aktiviteter som ridning och körning är aktuella, finns trickträning, agility eller annat arbete från marken att ta till. Det är utmärkta arbetsuppgifter som de flesta ponnyer gillar och snabbt lär sig vad de går ut på.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden