Dressyr
8 januari 2019 16:57
Ridsportplus

Populärt bett inte längre tillåtet i dressyren

ReglerSedan den 1 januari är det inte längre tillåtet att tävla dressyr i Sverige på populära golden wings-bettet. Ridsport undersökte saken med förbundet – läs mer om bakgrunden här.

Populärt bett inte längre tillåtet i dressyren
Inga mer golden wings-bett på banan för den tävlar dressyr. Foto: AsyaPozniak/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I dressyren godkänns allt fler bett för tävling, till exempel det populära novabettet är ju numera okej att tävla på. Däremot har ett annat bett, golden wings-bettet, gått åt motsatt håll.

Från att ha varit tillåtet för tävling i Sverige är golden wings-bett sedan den 1 januari 2019 förbjudet att tävla dressyr på.

Följer FEI

Orsaken till detta är att svenska dressyrkommittén har tagit ett principbeslut om att strikt följa FEIs utrustningsregler. Ordföranden Lillian Jansson förklarar varför.

– Det sker en enorm produktutveckling idag och det är helt enkelt omöjligt för oss som arbetar ideellt att sätta oss in i detta fullt ut. Vi vill ju inte ha godtyckliga beslut utan de ska vara vetenskapligt belagda så långt det går. Marknaden är internationell, och FEI har en grupp som arbetar på heltid med att göra detta professionellt. Därför har vi valt att strikt följa deras regler.

Chloe Harty på FEI förklarar att de inte tillåter bettet eftersom vingarna kan dölja blod och skador i mungiporna.

Goldwnwingbett
Inte längre tillåtet att tävla dressyr på.

Många frågor

Det är en hel del ryttare som har uppmärksammat regeländringen och har funderingar.
– Vi får många frågor om detta just nu, säger Annica Lund, som arbetar med dressyrfrågor på SvRFs kansli. Jag svarar nog på ungefär 15 mejl om dagen bara om detta bett.

Bettet är just nu förbjudet i FEI men tillåtet i Holland, Schweiz och Österrike. Tillverkaren Stübben är medveten om detta och arbetar för att hitta en lösning.

FEI ändrar sina utrustningsregler löpande under året. För att göra det enklare för svenska ryttare har SvRF valt att utrustningreglerna här bara ändras en gång varje år, den 1 januari. Då ändras de till de regler som gäller i FEI vid det datumet.

Ridsport har tidigare berättat om något annat som många dressyrryttare funderade på, nämligen säkerhetsstigbygeln. I nya TR står det att bara stigbyglar med hela sidor är tillåtna på dressyrtävling vilket förvirrade somliga – läs mer i den här artikeln.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden