Dressyr
22 november 2018 15:00
Ridsportplus

Förvirring efter miss om stigbyglar i TR

TR-missFår man inte tävla dressyr i säkerhetsstigbyglar längre? Det undrade många efter att ha läst de nya TR-reglerna. Där står att bara stigbyglar med hela sidor är tillåtna på dressyrtävling. Men nu erkänner Ridsportförbundet att det blev en felaktig formulering.

Förvirring efter miss om stigbyglar i TR
En formulering kring stigbyglar har orsakat förvirring i nya TR. Foto: Lotta Vess/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Säkerhetsstigbyglar med gummisnodd kommer att vara tillåtet på dressyrtävling även i framtiden.
− Det som förbjuds är stigbyglar som helt saknar sida, säger Annica Lund, nationell samordnare för dressyrfrågor på Svenska Ridsportförbundets kansli.

I moment 211 om hästens utrustning står det om hela sidor på stigbyglarna, men det gäller inte.

I nya tävlingsreglementet för dressyr står att stigbyglarna ska ha hela sidor, en skrivning som har väckt en hel del frågor. Många har undrat om inte de traditionella säkerhetsstigbyglarna med gummisnodd är tillåtna längre.
− Jo, det är de, liksom även Freejump-stigbyglarna och andra stigbyglar med små glipor i sidorna. Formuleringen blev inte helt lyckad när texten översattes från FEI:s reglemente, säger Annica Lund på Svenska Ridsportförbundet, som har fått besvara en del frågor om stigbyglar de senaste dagarna.

Stopp för magnetism

Hur stigbyglarna ska vara utformade har inte varit reglerat i dressyrens TR tidigare, men nu finns det ett regelverk. Stigbyglar med helt öppna sidor är förbjudna i dressyren från och med 2019, liksom stigbyglar där ryttarens fot är helt eller delvis inneslutas i stigbygeln. Inte heller stigbyglar där foten fästs vid stigbygeln med magneter är tillåtna.

I nya TR för 2019 kommer en hel del nyheter angående utrustning. Texten om bett och betsling är exempelvis betydligt mer utförlig.
− Tanken är att man ska kunna läsa sig till vad som gäller, och inte bara se på bilder, säger Annica Lund.

Maggördel tillåts inte

En bettyp som tidigare varit förbjuden men som nu tillåts, är Novabettet som är helt i syntetmaterial utan metallkärna.
En annan utrustningsdetalj har istället blivit uttryckligen förbjuden, och det är maggördlarna som ska skydda hästens hud mot sporrar.
− De har varit förbjudna även tidigare på dressyrtävlingar, men nu är det förtydligat och står med i TR, säger Annica Lund.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden