Avel
23 juli 2019 19:10
Ridsportplus

Porträtt av Capitol I – betydelsefull matador med omtvistad stam

HingstporträttHolsteinerhingsten Capitol I hade en modell som var långt ifrån den man söker hos en modern hopphäst i dag. Ändå är han en av de absolut mest betydelsefulla avelshingstarna för dagens hoppsport. Han hade dock aldrig kommit till världen om inte det stakethoppande stoet Rappel hade räddats från slakt...

Porträtt av Capitol I –  betydelsefull matador med omtvistad stam
Capitol I Holsteinerhingst född 1975, död 1999, 172 cm, skimmel, e Capitano u Folia e Maximus (som verkade i svensk avel och har stamboksnummer 620). Uppfödare Harm Tohrmälen, Kollmar, Tyskland. Foto: Janne Bugtrup

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    1960 räddade en av Holsteins uppfödare, Rheder Thormählen, stoet Rappel från slakt. Ägaren hade tröttnat på att hon hoppade ut ur hagarna hela tiden.

    Rheder visste då inte om att Rappel (e Heinzelmann) sedan tidigare hade en avkomma med Ramzes x som hette Romanus och hade vunnit Roms GP med Hans Günter Winkler.

    Rappel fick senare en dotter med Ramzes x, som döptes till Vase. Vases dotter Folia var efter hingsten Maximus som själv gick svår hoppning. Folia, som föddes 1967 är, precis som sin mamma, uteslutande använd för avel. Att Folia hade hoppkvaliteter visas av världsmästaren Hartwig Steenkens stora intresse och han ville köpa stoet flera gånger för mycket stora pengar. Thormählen behöll dock Folia för avel.

    Folia fick fem godkända söner. En av dem var Capitol I. Enligt stamboken var han efter Capitano, som i sin tur var efter Corporal undan Retina (också efter Ramzes x). Retina vann bland annat Hamburger Derbyt med Fritz Thiedemann.

    Capitol I är unik eftersom han är en holsteiner utan såväl Cor de la Bryère som Ladykiller xx i sin härstamning.

    Standbeel Capitol I
    En staty av Capitol I avtäcktes med stor pompa i maj 2001 hemma hos uppfödarfamiljen Ingela och Harm Thormälen. ”Hästar med Capitol I-blod kan ridas av amatörer”, anser Harm Tohrmälen. ”Man måste se till att det finns mycket fullblod eller Cor de la Bryère-blod på mödernet”, tillägger han. Foto: Werner Ernst
    Screenshot 2019-07-07 At 21.44.52
    *Fel härstamning? Capitols fader Capitano (e Corporal-Ramzes x) verkar ha en felaktig härstamning i stamboken. Alla föl efter Capitano blev skimlar och därför måste han ha varit homozygot för skimmel. För att kunna bli det måste båda föräldrarna vara skimlar. Eftersom Corporal inte var skimmel kan han inte vara far till Capitano.
    Många tror därför att en son till Capitols mormor Vase (alltså bror till modern Folia) som hette Grand Vikar (e Colonel) är far till Capitano. Om det är sant är alltså Capitol hårt inavlad på Ramzes x via Retina, Vase och sin farfar. Detta har dock aldrig blivit kontrollerat via dna-test utan det står fortfarande Corporal i alla härstamningar.

    Avkommorna hoppade bra

    Som åring såldes Capitol I till Holsteinerförbundet och blev godkänd tack vare sin härstamning, eftersom unghingstarna inte löshoppades på den tiden. Han visades löshoppad för uppfödarna i ridhuset i Elmshorn några veckor senare. Därefter blev det köbildning för att få betäcka med honom.

    Trots att alla hans avkommor hoppade bra var det några som blev stora och tunga och entusiasmen för hingsten avtog. De sista åren han användes i avel fick han därför bara användas till ston efter fullblodsston eller döttrar till Cor de la Bryère.

    Det var med ston efter Caletto II (e Cor de la Bryère) som han producerade hingstarna Cassini I och II samt Cento. Hans i Sverige mest kända son Cardento, har både Ladykiller xx och Sacramento Song xx på mödernet.

    Cirka 50 av Capitols söner har godkänts i olika avelsförbund världen över och bara i Holstein är det över 25.

    Avkommor väckte uppmärksamhet

    Redan i Capitols första årgång 1979 producerades Corso, som reds av Willi Melliger och deltog i världscupsfinalen i Göteborg 1988 och flera stora nationshoppningar och EM. Detta medförde förstås att Capitol I blev väldigt efterfrågad och priserna på hans avkommor steg dramatiskt.

    Corso
    Det var avkomman Corso, riden av Willi Melliger, som drog i gång efterfrågan på Capitol I. Foto: Jan Gyllensten

    1987-1989 godkändes tre av hans mest betydande söner för avel i Holstein: Carthago, Cassini I och Cento. Indoctro godkändes i Holland 1990.

    Under flera år var Capitol I den hingst vars avkommor hoppade in mest prispengar. I början på 2000-talet ledde han World Breedings rankning av hopphingstar under flera år.

    Vid OS i Sydney 2000 deltog tre av hans avkommor: Carthago, Campione M och Cento. Under OS i Aten var det Goliath, Cento, Casita och inte minst Cardento med Peter Eriksson i sadeln som försvarade hans arv.

    Fortfarande inflytelserik

    Under VM i Caen 2014 blev många förundrade över vilket inflytande Capitol I fortfarande har på den internationella toppen av hoppsporten. Av hans söner var det Cardento som hade flest avkommor med i VM, med sex stycken. Indoctro hade fyra, Cassini I tre, Cento två och Canadian River och Centauer en vardera. Sonsonen Cumano hade två avkommor med.

    En annan sonson, Colman, hade en avkomma med och faktiskt var denna häst direkt efter Capitol I.

    Cumano (e Cassini I) vann VM i Aachen 2006 med Jos Lansink. Den 178 centimeter höga hingsten har trots dålig fertilitet visat fantastisk förärvning och hans son, den 9-årige Atomic Z, tävlas nu av Christian Ahlmann och har i år deltagit bland annat på Scandinavium och Hamburger Derby. Atomic Z ägs av Zangerheide och är en av de hingstar som ser till att Capitol I:s hingstlinje fortlever med stor framgång.

    Idee Kaffee Prize - Leipzig 2019
    Atomic Z (e Cumano) är en av de hingstar som i dag för Capitol I:s blod vidare. Han tävlas av Christian Ahlmann. Foto: Dirk Caremans

    Tre helsyskon

    Capitol I hade två helbröder, Capitol II och III. 1978 föddes Capitol II, som sattes in sporten och gick svår hoppning med Tjark Nagel. Han blev godkänd för avel i Holstein och Hannover 1988 tack vare sina sportprestationer men användes inte så mycket av uppfödarna eftersom han var privatägd och stod i skuggan av sin berömda helbror. Capitol III föddes 1991 och blev godkänd i ZfdP (Zuchtverband für deutsche Pferde) men gjorde inget väsen av sig varken som tävlingshäst eller i avelsboxen.

    De tre helbröderna hade också en helsyster U-Capitola (f -82) som Willi Melliger bjöd stora pengar för eftersom hon hade en fantastisk hoppförmåga, enligt Harm Thormählen. Harm valde dock att behålla henne för avel. U-Capitola lämnade fyra godkända hingstar. 1999 föddes Quite Capitol (e Quidam de Revel) som lämnat ett 20-tal avkommor i Sverige, men hon lämnade också dottern Birte II (f -87 e Landgraf I) som i sin tur blev mor till fyra godkända hingstar. Casir Ask (e Cor de la Bryère) och Quite Easy I, II och III (e Quidam de Revel). Quite Easy köptes in till Flyinge av Ingvar Fred-ricson och betjänade under flera år cirka 300 ston om året. Det finns 1 251 avkommor efter honom registrerade i SWB och det har också seminerats nästan 1 000 ston i Frankrike.


    Linjeavel ger hoppförmågan

    Att Capitol I är en av de mest inflytelserika hopphästleverantörerna under de senaste decennierna bekräftas av alla avkommor som tävlat internationellt. Några av de mest kända är Cardento, Carthago, Capriol, Cento, Cassini I och Carolus II H.

    Hans döttrar Rixa, moder till Calvaro (e Caletto I), Soleil, mor till Corrado I och II (e Cor de la Bryère) och Maria, mor till Coriall (e Cor de la Bryère), visar att han inte bara förärver sin hoppning utan även sina avelskvaliteter till sina avkommor.

    Dessutom är Capitol I dominerande i hingstlinjerna genom sina söner Carthago, Carolus I, Celano och Cassini I.

    Anledningen till att Capitol I förärver på sin hoppningsförmåga så starkt är det faktum att de två bästa avkommorna till Ramzes x finns i hans stamtavla. Fadern Capitano är en son till det legendariska hoppstoet Retina, medan mormor Vase är Romans helsyster. Att Ramzes x sedan säkert finns med på ytterligare ett ställe via den verklige fadern Grand Vikar, förstärker bara denna teori. Det är denna starka linjeavel som är förklaringen till Capitols oerhörda genomslagskraft.

    Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 12/2019.

    Eriksson Peter 3
    Peter Eriksson och Capitol 1-sonen Cardento. Foto: Roland Thunholm

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden