Sverige
12 juli 2019 06:00

Profil i ponnysporten har lämnat oss

PonnyprofilEn av ponnysportens tidiga profiler har gått bort. Harriet Ahl, Uppsala, blev 87 år. Hon var en av dem som var med när ponnysporten växte sig stark.

Profil i ponnysporten har lämnat oss

Tillsammans med Yngve Björling och Carin Lindström tillhörde Harriet Ahl järngänget när ponnysporten fick sitt genombrott i början av 1970-talet. I oktober 1971 var hon med och bildade Uppsala Ponnyklubb.
Engagemanget fortsatte på högre nivå. När Ponnyryttarförbundet fortfarande fanns var hon drivande bakom distriktet Uppland/Västmanland. I samma veva utbildade hon sig till banbyggare, senare även till hoppdomare och överdomare.

Verkade för fälttävlan

I skarven 1979-1980 bildade Harriet Ahl nu nedlagda Uppsalaortens Ryttarförening. Hon hade ett stort engagemang i Upplands Västmanlands FRK, som tävlingsledare, styrelseledamot och ordförande under flera år.
Harriet Ahl och hennes man Torsten drev på för att få i gång fälttävlan i klubben på Akademistallets gamla anläggning i centrala Uppsala. Tidigare hade Upplands Västmanlands FRK fälttävlan genomförts på Brantshammar.

Två medaljer

De gånger Harriet Ahl själv satt i sadeln var dock lätträknade. Hon föredrog att bidra på andra sätt. Under många år var hon styrelseledamot i Upplands Ridsportförbund, därefter ordförande i valberedningen.
När gröna kort infördes blev hon examinator – 6 500 ryttare har skrivit upp för henne. Harriet Ahl var mycket pedagogisk. Hon var utbildad lärare och jobbade som rektor under många år.
Harriet Ahl har fått Svenska Ponnyförbundets förtjänstmedalj. 1995 fick hon även SvRF:s förtjänstmedalj i guld för mer än 25 år med ideella och förtroendeuppdrag i ridsportens tjänst.
Harriet Ahl avled den 30 juni.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden