Dressyr
24 maj 2020 20:40
Ridsportplus

Programridning vägen framåt för dressyreliten

I väntan på tävlingAtt rida ett dressyrprogram för landslagsledningen är så nära tävling landets bästa dressyrryttare kan komma just nu. Under helgen har delar av svensk dressyrelit fått en duvning på Flyinge. − Hästarna ser fina ut trots att de inte tävlat på länge, och bland de yngre ekipagen finns flera guldkorn, säger dressyrens förbundskapten Bo Jenå.

Programridning vägen framåt för dressyreliten
Felicia Olofsson och Bellman var ett av ekipagen på programträningen. Foto: Johanna Due-Boje

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Några av landets främsta juniorer och young riders har tillbringat helgen i dressyrens tecken på Flyinge, tillsammans med Bo Jenå och Tina Due-Boje i landslagsledningen för ungdomsdressyren.

Under söndagen stod programridning på agendan.
− Varje ekipage fick 30 minuter att rida igenom programmet, diskutera vad som var bra och vad som kunde bli bättre, och sedan ta om programmet eller valda delar av det, berättar dressyrens förbundskapten Bo Jenå.
− Jag tycker att deltagarna hade hästarna i bra ordning, och de är i princip i tävlingskondition. Ryttarna verkade pigga och glada, och juniorerna kan ju se fram mot att få börja tävla snart, konstaterar han.

Ingen in, ingen ut

Någon risk för att förlora sin plats finns inte i nuläget, och heller ingen möjlighet att ta sig in i någon trupp.
− Allt sådant bygger på tävlingsresultat, säger Bo Jenå som haft en annorlunda tillvaro de senaste månaderna, där kontakten med ryttarna till stor del har fått skötas digitalt.
− Men jag har också varit på många programträningar och fått se en del ryttare jag inte skulle ha hunnit se annars. Det jag har sett inger hopp. Det finns en hel del guldkorn som har en bit kvar men kan bli bra framöver.

200524 Nina Jenemark Belisko Fotojohannadueboje
Nina Jenemark och Belisko deltog i träningen. Foto: Johanna Due-Boje

Använder sin tid väl

Tina Due-Boje som har hand om young riders i dressyren fanns också på plats och även hennes intryck var positiva.
− Hästarna var i fin form och ryttarna verkar inte ha tappat sugen. Visst tycker de att det är tråkigt att de inte får tävla, men de är kloka och använder sin tid väl, för att slipa på detaljer.
− Vi har också haft avstämningar efterhand genom att de har skickat filmer på programridningar, som de gjort tävlingsklädda. Filmerna har bedömts av Lars Andersson och Annette Fransén Iacobaeus.
− Det är ett grepp vi inte använt förut och det har varit intressant. Det vi har lärt oss är att det krävs en viss teknik av den som filmar att visa det som domaren vill se, säger Tina Due-Boje.

200524 Ellen Lindén Urnäs Foto Johannadueboje
Ellen Lindén Urnes får råd av Tina Due-Boje. Ellen Lindén Urnäs Foto Johannadueboje

Slipper stressen

Enda senioren på söndagens programridning var Johanna Due-Boje, som red sin Mazy Klövenhöj.

− Det var bra att få sätta saker på sin spets och rida upp för sin landslagsledare. Det blir lite mer press än att åka på en vanlig programridning, säger hon.
Johanna gjorde ett par tävlingar i början av 2020, dels i Åstorp, dels internationellt i Doha.
− Innan de tävlingarna kände jag stress eftersom vi inte var 100 procent klara, men nu har jag fått de extra månaderna vi behövde. Nu har vi fått träna lite till och är förhoppningsvis ännu starkare när det väl öppnar igen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden