Hoppning
5 maj 2021 21:07
Ridsportplus

Py Jägerdén skadad i ridolycka

Ögonblicks verkAvramlingen var helt odramatisk. Py Jägerdén hann till och med åka och hoppa några klasser på Sundbyholm efteråt – men sedan sa ryggen stopp. Röntgen visade på flera frakturer och nu är hästarna utlånade för att hållas igång. "Det kliar i fingrarna efter att få rida", säger Py som räknar dagarna tills hon får sitta upp igen.

Py Jägerdén skadad i ridolycka
Py Jägerdén är vid gott mod, men har svårt att bärga sig till hon får tävla igen (arkivbild). Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Py Jägerdén har haft fina framgångar vid de få tävlingar som har ägt rum under pandemiåret, bland annat med flera segrar i 1,45. Nu var hon taggad inför en förhoppningsvis fullspäckad utomhussäsong med bland annat Swedish 7-Star Spring Tour och Falsterbo på agendan. Men när tävlingarna äntligen kommit igång hände det som inte får hända.

– Jag skulle rida en häst hemma i torsdags innan tävlingarna när jag ramlade av och landade på ryggen. Det var helt odramatiskt och det var inte hästens fel. Jag red lite i skritt och trav efteråt och lyckades till och med åka till Sundbyholm och hoppa några hästar, berättar Py för Ridsport.

– Men för varje häst gjorde det bara ondare och ondare. Det gick okej när jag skulle hoppa någon äldre häst, men det blev värre när jag skulle hoppa en yngre, lite vildare häst. Då fick vi faktiskt gå ut efter halva banan.

På sjukhuset avslöjade röntgen frakturer på kota två, tre och fyra i ländryggen.
– Först tänkte jag att hela utomhussäsongen var borta. Sedan fick jag veta att prognosen är god och att det är relativt snabb läkning. Jag är vid gott mod, men det blir några veckor utan ridning, säger Py.

Att hon trots ryggsmärtan gav sig iväg till Sundbyholm förklarar hon med att hon trodde det handlade om mjukdelarna i ryggen.
– Då brukar det bli bättre när man rör på sig och håller igång.

”Kajsa Björe har tagit några stycken”

Ungefär 15 hästar ska fortfarande ridas och tävlas, men tack vare snabb hjälp från olika håll har situationen löst sig.
– Jag tror jag gjorde 28 starter första veckan på Sundbyholm och det är lika många andra och tredje veckan. Jag har speciellt några yngre hästar som behöver tävla på. En del rids av tjejerna som jobbar hos mig, Kajsa Björe har tagit några stycken och Emma Emanuelsson har varit snäll och tagit någon också. De äldre som inte behöver tävla blir väl omhändertagna här hemma. Det går ingen nöd på dem, berättar Py.

Efter alla avbrott i tävlandet på grund av pandemin och hästvirus var tävlingssuget stort. Inte bara med tanke på att de yngre hästarna ska ligga i fas, utan även i skenet av den nyvunna möjligheten att stadigt avancera mot större klasser.
– Jag har ofta sålt de hästar som är bäst, men nu har jag möjlighet att ha kvar lite bättre hästmaterial än jag haft innan. Tack vare en ny ägarkonstellation har jag nu två lite bättre äldre hästar och en unghäst, där jag dessutom får vara med och bestämma mer själv.

Hoppas hinna ikapp

Knappt en vecka efter olyckan har Py varit ute och tittat på en stund när hästarna rids på gården hon arrenderar utanför Eskilstuna. Annars är det främst ryggläge som gäller för att ryggen ska få vila.
– Frakturerna ligger bra på vänster sida. Man är inte rädd att de ska skada ryggmärgen. De har sagt att jag ska vara väldigt försiktig de första tio dagarna, det vill säga fram till måndag. Sedan får jag göra det jag klarar av. Prognosen är att det tar ungefär åtta veckor tills det är läkt – därmed inte sagt att jag inte kan rida och tävla tidigare, säger Py.

– Om det känns väldigt bra kan jag skritta på måndag, men då väntar jag hellre två dagar till så jag kan galoppera också.

Går läkningen enligt plan är Py helt fit for fight lagom till Falsterbo i juli. Målet är dock att vara igång igen till första kvalet av 7-Star i Norrköping vecka 21. Känns det väldigt bra kan det bli tävling med unghästarna redan i vecka 20.
– Det lilla jag hann tävla kändes det ändå som att hästarna var väl framme. Nu hoppas jag bara att vi hinner ikapp de andra sedan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden