Sverige
5 december 2021 13:59
Ridsportplus

Rådet för hästvälfärd: ”Vi ska inte vänta på att något går snett”

HästvälfärdProtester i skarpa lägen och kunskapsspridande är uppgifter för hästvälfärdsrådet. Men rådets önskan om att verka mer förebyggande saknar juridiskt stöd. "Vår uppfattning är att den svenska synen att blod inte får förekomma någonstans på hästen, bör gälla även inom FEI," säger Göran Dalin, ordförande i Svenska Ridsportförbundets hästvälfärdsråd.

Rådet för hästvälfärd: ”Vi ska inte vänta på att något går snett”
Hästvälfärdsrådet vill att FEI ska ha samma syn på blodsregeln som vi har i Sverige – blod ska inte få förekomma någonstans på hästen vid tävling. Foto: Dirk Caremans

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Utåt har det varit väldigt tyst om Svenska Ridsportförbundets hästvälfärdsråd sedan det bildades för drygt två år sedan. Men arbetet är i gång, enligt Göran Dalin, som är rådets fjärde ordförande under dess korta existens.

    En av rådets uppgifter är att agera vid händelser, såsom när en irländsk hopphäst började blöda ur näsborrarna under OS-hoppningen.
    − Att hästen blödde kan ha naturliga orsaker. Men att ritten inte avbröts är upprörande. Vår uppfattning är att den svenska synen att blod inte får förekomma någonstans på hästen, bör gälla även inom FEI.
    − Men vi ska framför allt inte sitta och vänta på att något ska gå snett. Vi ska arbeta förebyggande. Rådet har därför tagit initiativ till en utbildning om hästvälfärd som nu ska genomföras inom hela ridsport-Sverige.

    Bygger på fem domäner

    Goran-dalin2-110420-rt
    Göran Dalin. Foto: Roland Thunholm

    Utbildningen bygger på de fem domänerna som är det aktuella sättet att mäta hästvälfärd, och som handlar om att se till hästens välfärd både fysiskt, mentalt och emotionellt.
    − Utbildningen har hittills genomförts för anställda och förtroendevalda på förbunds- och distriktsnivå, säger Göran Dalin.

    Målet är att utbildningen ska bli en del av såväl tränarutbildning som grönt kort-utbildning och basutbildning.

    Inom travsporten har arbetet Travarhälsan varit i gång sedan 2014, och där ingår regelbundna besök på träningsanläggningar. Några liknade inspektioner kommer inte att ske på ridsportanläggningar, förutom den besöksverksamhet som görs på ridskolor.

    Skälet är att travtränare har ett regelverk som gäller både träning och tävling, medan ridsportens reglementen bara gäller i samband med tävling.
    − Inom travet kan man ta dopningsprov på hästar i träning, men det kan vi än så länge inte i ridsporten. Vi har heller inget mandat att kontrollera träningsanläggningar, förklarar förbundsveterinär Peter Kallings.
    − Undantag gäller för barrering och andra former av djurplågeri. Där gäller samma regler både vid träning och tävling, så där kan vi agera på en anmälan även om det gäller träning.

    Viktigt med en dialog

    Hästvälfärdsrådet har en bred sammansättning, med bland annat veterinärer, tränare och en etolog. En ledamot är också engagerad i föreningen EquiEthics, som vid flera tillfällen har krävt att Svenska Ridsportförbundets ska stärka sitt arbete med hästvälfärd.
    − Det är väldigt viktigt att vi har en dialog också med organisationer utanför Ridsportförbundet.

    EquiEthics har lyft ett antal företeelser som de inte vill se, däribland gramantyglar och pessoaselse. Hur ställer sig Hästvälfärdsrådet till det?
    − Vi har hela tiden uppe frågor som rör utrustning. Mycket gör vi av egen kraft men inspel från engagerad omgivning bidrar också till vårt arbete, säger Göran Dalin.

    Fakta

    Hästvälfärd

    • De fem domänerna som mäter hästvälfärd
    • Tidigare mättes hästvälfärd utifrån frånvaro av hunger, törst och smärta, men sedan några år tillbaka används fem domäner som ett sätt att beskriva hästens välfärd.
    • Man talar där om områden relaterade till generell överlevnad (nutrition, miljö och hälsa) och en faktor som möjliggör anpassningar till olika situationer (beteende). Dessa fyra områden påverkar alla den femte domänen, hästens psykiska välbefinnande eller mentala tillstånd.
    • Sedan i våras är de fem domänerna grunden för att beräkna hästvälfärd inom Svenska Ridsportförbundet.

    (Källa: Hästsverige)

    Hästvälfärdsrådet

    • Göran Dalin
    • Peter Kallings
    • Maria Rhodin
    • Anna Eriksson
    • Elisabet Lundholm
    • Jenny Yngvesson
    • Ulla Ekström von Essen
    • Niklas Jonsson
    • Bengt Sånesson      
    • Markku Söderberg
    • Marcus Lundholm, SvRF:s kansli

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 20/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden