Hoppning
22 januari 2023 15:51

Ridsports rapportering från världscupen i Leipzig

Världscupen i hoppningTvå svenskar fanns med i världscupen i Leipzig, och för Wilma Hellström blev det en sjätteplats efter felfri grundomgång och omhoppning, medan Angelica Augustsson Zanotelli fick 4 fel i grunden. Här kan du läsa Ridsports rapportering från klassen.

Ridsports rapportering från världscupen i Leipzig
Wilma Hellström och Cicci BJN (arkivbild). Foto: Nacho Olano

I den bästa av världar skulle tre svenskar ha kommit till start i världscupen i Leipzig, samma arena som var värd för finalen i fjol. Men det blir bara två eftersom Linda Heed fick 16 fel med Laurien van Orshof i fredagens kval, och därmed missade en startplats i söndagens omgång.

− Laurien fick panik av atmosfären första dagen i arenan, och det var tyvärr världscupkvalet. När hon varit inne på banan en gång gick allt fint igen. Hon var väldigt bra i championatet i går med ett litet nedslag, så nu är jag redo för världscup nästa vecka, berättar Linda Heed för Ridsport.

Till dagens omgång i Leipzig var Wilma Hellström och Angelica Augustsson Zanotelli förkvalade. Till nästa omgång i Amsterdam är Linda förkvalad och får då komma till start.

Banan i Leipzig har designats av Sverigebekante Frank Rothenberger, som bland annat byggt i Falsterbo. 1,60-banan består av 13 hinder och 16 språng, med såväl tvåkombinationen, hinder nummer 6, som trekombinationen på nummer 10 uppbyggda längs långsidorna med publik nära inpå.

Omhoppningen kan bli en spännande uppgörelse där snäva svängar kommer att vara avgörande för den som vill ta hem kvalet.

Kl 15.00
Först ut är Lars Kersten, Nederländerna, med Hallilea. Han inleder med en harmonisk runda. Det blir felfritt och inom tiden, 66,21 mot maxtiden 67 sekunder.
Första hemmaryttaren Marcel Marschall och Coolio har mycket luft över hindren och det är felfritt över hinder men två tidsfel när klockan stannar på 68.20.

Redan som nummer 4 hittar vi Julien Epaillard, trea i världscupens västeuropeiska liga så här långt, efter Henrik von Eckermann (som inte startar i dag) och Kevin Staut.

Julien blev nyligen av med topphästen Caracole de la Roque och startar nu med Vitalhorse Ebbadya Hero.
Epaillard har redan en seger med sig under helgen och sätter en nolla nu. Därmed är omhoppningen säkrad.
Tredje felfria blir fransmannen Julien Anquetin och Cesus de Fougnard som attackerar hindren och nedkämpar dem ett efter ett.

Kl 15.17
Som nummer sju kommer Angelica Augustsson Zanotelli och Kalinka van de Nachtegaele. De är i hinder nummer nio men det ligger kvar. Inte samma tur på näst sista, där det blir ett nedslag. 4 fel men inom tiden, 65.13.

Startnummer 10 har Kevin Staut, världscuptvåan, med Chepetta. Sista hindret i trekombinationen faller och det blir 4 fel, tiden 65.40.

Som nummer 11 ser vi Geir Gulliksen och VDL Groep Quatro. Han touchar bommar redan tidigt och det blir också nedslag på två hinder tidigt i banan. 8 fel och tiden 65.91.

Fem tyskar i rad men bara en felfri

Därefter följer hela fem tyska ekipage på rad, med Phlipp Weisshaupt och Zineday först. Det är en elegant runda och felfritt på hinder men tiden stannar först på 67.21 och det blir ett tidsfel.
Nästa tysk, Christian Hess och Quality Time, får ett stopp på en oxer med björkstammar och grön häck inuti, kommer över vid nästa försök men väljer sedan att utgå.

Marco Kutcher och Aventador S är sist ut av de fem hemmaekipagen i rad och han gläder hemmapubliken med en felfri runda. Fjärde ryttaren till omhoppning och den första tysken.

Brittiska Holly Smith med startnummer 18 gör väl ifrån sig över de flesta hinder tillsammans med Don Vito, men det blir två nedslag och dessutom två fel för tiden, som blir 68.04.

Richard Vogel och Looping Luna visar att det inte var en slump att han vann i Stuttgart. De seglar över hindren och tiden blir snabb, 64.21. Ytterligare ett hemmaekipage till omhoppning.

Direkt efteråt får han sällskap av ännu en tysk, Jana Wargers och Limbridge. Därmed är halva startfältet avklarat, och 20 återstår efter en paus.

Kl 15.53
Klassen är igång igen efter pausen. Piergiorgio Bucci och Scuderia 1918 Casago är först ut i andra halvan, får 4 fel och en tid som stannar på 69.27, vilket ger 3 tidsfel därtill.

Janne Friederike Meyer-Zimmermann och Messi van’t Ruytershof får arenan att vibrera när de går i mål felfritt efter en fin runda.
För Max Kühner blir det ett nedslag tidigt i banan med Up Too Jacco Blue, och sedan faller också näst sista, ett räcke.

Yuri Mansur från Brasilien i sin knallgula kavaj och Vitiki är väl samspelta, sätter nollan och klarar tiden med åtta tiondelar till godo, 66,19 stannar klockan på.

Marcus Ehning och Priam di Roset har lite tur. Det smäller i en bom när han kommer lite nära men nollan håller, och det är inom tiden.

Jack Whitaker och Equine America Valmy de la Lande hade en fin tävling sist det begav sig i Leipzig. De slutade femma i världscupfinalen, men i dag blir det 5 fel. Ett nedslag och ett tidsfel.

Dags för Wilma

Wilma Hellström och Cicci BJN har startnummer 28. Wilma får ta i över uthoppet i trekombinationen, det klonkar i näst sista – men allt ligger kvar och tiden blir 65,69 sekunder. Klar för omhoppning!

Pius Schwizer och Vancover de Lanlore blir det elfte felfria ekipaget.

Irländaren Denis Lynch vann i Leipzig 2020 men det står klart tidigt i banan att det inte blir någon upprepning med Vistogrand. Det blir 8 fel i dag.

Eiken Sato från Japan står för klassens hittills enda avfallning när han kommer alldeles fel på en stor oxer med Chacanno JRA. Hästen luftar sig lite på egen hand. och ryttaren kommer på benen till synes oskadd.

Marlon Modolo Zanotelli med startnummer 35 rider världscupdebuterande Harwich VDL, som tar sig an hindren med en lite sned teknik. Det blir 4 fel på ett glest räcke tidigt i banan, och tid som är långsammare än hustrun Angelicas.

Victoria Gulliksen ligger åtta i världscupens västeuropiska liga. I dag vill det sig inte riktigt, Hon får ett nedslag på björkoxern med Equine America Papa Roach.

Näst sist är Chistian Ahlmann som tas emot med jubel, självsäkert tar sig an banan och ser ut att leva upp till hemmapublikens förväntningar när sista hindret fallet. 4 fel för Ahlmann och Solid Gold Z,

Kl 16.35
Ska det lyckas för landsmannen Gerrit Nieberg och Blues D’Aveline CH? Både nerver och bommar hålls på plats, det slutar felfritt och tiden är snabb, 63,42, för den unga tysken som blir det tolfte och sista till omhoppning.

Dags för omhoppning

Därmed förbereds det för omhoppning i Leipzig, där Wilma Hellström går ut som nummer 10.

16.45
Omhoppningen är i gång, Lars Kersten och Jullien Epaillard river båda första hindret.
Julien Anquetin klarar ettan men får ett stopp senare i banan, 4 fel men inom tiden.

Marco Kutcher har bra tempo men rider kontrollerat. Första nollan och tiden 39.76. Richard Vogel visar att det går att rida fortare, och felfritt. Är i mål på 37.08.
Jana Wargers får med sig en bom på ett räcke, 4 fel och 38,53.

Janne Friederike Meyer-Zimmermann sätter inte upp maxtempo, och får en rivning på en oxer. 4 fel.

Yuri Mansur rider för seger, och det är felfritt men inte snabbast, 39.08. Så kommer Marcus Ehning. Han möts av hemmapublikens jubel och det suckas när andra hindret faller. Det blir 4 fel och en lång tid, 45,56.

Wilma Hellström gör en oerhört fin insats. Det är inget maxtempo men det är en stabil felfri runda där enögda Cicci BJN tar sig an hindren med frimodighet. Tiden 40,68.

Pius Schwizer satsar järnet, håller nollan och rider i mål på tiden 38,81.

Gerrit Nieberg är sist ut. Är snabbast och felfri och vinner!


Startlista världscupklassen
Startlista omhoppning
Banskiss
SVT Play sänder direkt med start kl 14.50
ClipMyHorse (betalkanal) sänder
Ställning i världscupens västeuropeiska liga

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 89 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden