FölköpareAnneli Tjärnberg har köpt flera toppstammade hoppföl och även embryon på några av de extremt selekterade auktionerna, där sportföl har sålts för rekordsummor. Ridsport fick ett snack med Anneli om genetisk potential, rekordpriser och Horsetelex-nörderi.
Rekordföl: ”Extremt bra mödernelinjer”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Föl- och embryoauktioner har blivit ”big business”, åtminstone om man ser till de senaste rekordpriserna på toppstammade föl och embryon som gått under klubban. Via Equibreeding såldes nyligen Das Machine EQ Z (hingst f-22 e Diamant de Semilly-Carthago Z), en helbror till Emerald, för det rekordhöga auktionspriset 360 000 euro, cirka 3 906 000 kronor, vilket sägs vara världsrekord för ett sportföl.
300 000 euro, cirka 3 275 000 kronor, blev priset i sin tur för Emmerby vd Berghoeve Z (sto f-22 e Emerald van’t Ruytershof-Nabab de Reve, uppf Karel Cox och Paul Van Den Bosch) på Zangersheides fölauktion i samband med unghäst-VM i hoppning. Det lilla stofölet är dotter till 1,50-stoet Kirby de Muze, som är syster med Levis de Muze och dotter till Heroine de Muze.
Det andra högsta priset betalades för hingstfölet Emotion for Fun Z (e Eldorado van de Zeshoek-For Pleasure) direkt undan det legendariska stoet Fit for Fun, som gick för 165 000 euro. Helbrodern Especial For Fun Z slog prisrekord förra året.
I augusti såldes dessutom två embryon för 64 000 euro per styck, det vill säga cirka 694 000 kr, på Flanders embryoauktion. Bägge är efter Chacco Blue med Grand Prix-mödrar och föds 2023. Norska OS-ryttaren Geir Gulliksen köpte det ena undan toppstoet Gancia de Muze (e Malito de Reve-Nimmerdor).
Här under syns Emmerby vd Berghoeve Z på auktionsfilmen:
Har ropat hem flera föl
Anneli Tjärnberg har en bakgrund som tävlingsryttare i hoppning men är numera i sporten som uppfödare och hästägare. Sedan 2018 driver hon Kivla Sporthorses, där hon bland annat har ett uppfödarsamarbete med Marina Björkman kring hästarna med prefixet ”Main”.
Anneli har också flera tävlingshästar som rids av Pontus Westergren samtidigt som hon har investerat i yngre förmågor. Nisse (SWB val f-17 e Nintender-Cardento, uppf Ingela Hansson) köpte hon som 3-åring och nyligen var SWB-valacken uttagen till unghäst-VM. På senare tid har dock intresset för att köpa toppstammade föl dominerat inköpen.
I fjol lyckades hon lägga beslag på ett av årets mest eftertraktade föl – en helbror till världsstjärnan Catch Me If You Can (sto f-08 e Catoki-Acordplus, uppf Tobias och Isabell Ibing), som bland annat hoppade EM i Göteborg och VM i Tryon med tyska Laura Klaphake. Något som Ridsport då berättade om. Därefter har det blivit flera toppstammade föl och även embryon.
För någon månad sedan ropade hon hem stofölet Coachella de Nyze Z (sto f-22 Chacco Blue-Heartbreaker) på Flanders auktion för 58 000 euro. Hon äger också en bror till Emmerby vd Berghoeve Z, Querly Blue Z (hingst f-22 e Chacco-Blue-Nabab de Reve), som hon köpte som ett inplanterat embryo för 38 000 euro på Flanders auktion i fjol.
På samma auktion som Emmerby vd Berghoeve Z såldes lade hon även sista budet, 54 000 euro, på Cum Laude Z (hingst f-22 e Cumano-Nabab de Reve). Hingstfölet kommer ur en väldigt stark mödernelinje med bland annat Darry Lou som bror.
På fredagen är Anneli Tjärnberg på plats för att följa SWB:s elitfölauktion under Breeders hoppvecka på Flyinge.
Här under syns Cum Laude Z på auktionsfilmen:
Mödernelinjerna är avgörande
Vilka auktioner följer du helst?
– Jag försöker titta på alla auktioner som finns, för att få en uppfattning om värderingen av olika stammar. Det är extremt selekterat hos både Flanders och Zangersheide, och tittar man bortanför dessa blir det en helt annan prisbild, säger Anneli.
Vad tror du ligger bakom rekordbuden?
– Det som har trissat upp priserna tror jag handlar om att fölen har extremt bra mödernelinjer, med ston som i flera generationer har gett hästar som går svår hoppning. Hingstarna finns ju överallt och går att få tag i, men mödernelinjerna som är avlade i flera generationer är något helt annat. Det är ett oerhört gediget jobb som ligger bakom. Det räcker inte bara med en bra pappa och morfar, det måste vara ett bra möderne, vilket jag tycker är en sund utveckling.
– Både Flanders och Zangersheide är också väldigt hajpade. Det är också smart av Zangersheide att hålla auktioner samtidigt med unghäst-VM, där det lätt blir lite prishets mellan olika bord. Allt är väldigt professionellt skött och jag gick runt och tittade på fölen innan, men det är klart att hela inramningen drar upp buden med några tusenlappar.
Det verkar vara fler som vågar köpa embryon när man ser att det är ganska stor chans att det blir ett föl.
– När det gäller embryon verkar det också ha hänt en del med priserna, om jag jämför med när jag köpte Querly. Det verkar vara fler som vågar köpa embryon när man ser att det är ganska stor chans att det blir ett föl. Det finns bra försäkringar och det har också blivit mer proffsigt och större online. Det är lätt för vem som helst i hela världen att sitta och bjuda online. Generellt när man sitter på auktioner är det väldigt spritt varifrån budgivarna kommer, även om det är koncentrerat till Nederländerna, Belgien och Tyskland.
Vad tittar du själv efter?
– Kombinationen av en bra mödernelinje med någon hingst som jag gillar. Det är klart att det är lätt att gilla hästar som ligger högst på världsrankningen, men det är också en smaksak vad man själv vill se. De jag har köpt nu har väldigt bra möderne med väl beprövade hingstar, som har visat att de kan.
Jag ser hellre att ett sto nedärver bra än att hon själv har gått 1,60.
– Jag ser hellre att ett sto nedärver bra än att hon själv har gått 1,60. Det är inte alla svårklasshästar som förvärvar sig bra, vilket är något av en återkommande diskussion. Visst kan man hitta ett antal ston som har gjort det största och avla bra på det, men vissa förvärvar sig bättre trots att de inte har visat något själva. Jag tittar hellre på fakta, och där är det väldigt fint med Horsetelex där du kan följa upp vilken häst som helst i flera generationer.
Det blir mycket Horsetelex alltså?
– Helt klart. Det är många timmar dagligen som jag lägger på att sitta och studera stammar och mödernelinjer. Jag lägger extremt mycket tid på det, och jag försöker också hitta filmer på stonas avkommor. I slutändan är det ändå ett lotteri, men jag försöker undersöka stammarna utifrån och inåt för att göra allt jag kan göra i alla fall, säger Anneli.
Brist på toppstammade unghästar
Varför inte köpa en 4-åring som kanske har visat lite mer?
– Nisse köpte jag som 3-åring efter att ha sett en löshoppningsfilm, men problemet idag är det är extremt svårt att hitta välstammade unghästar. Det råder hästbrist och de jag gillar drar iväg och blir fruktansvärt dyra.
Jag försöker göra vad jag kan för att hitta en oslipad diamant.
– Om jag köper in väldigt bra kvalitet som föl, då är det förstås så att alla inte blir bra. Men jag försöker göra vad jag kan för att hitta en oslipad diamant, och sannolikheten är ändå att i alla fall ett, eller kanske två eller tre blir bra i slutändan. Om det har varit rätt väg att gå får jag checka av om några år. Jag vet bara att jag brinner för unga hästar och det är spännande att göra på det här sättet. Kanske får jag någon godkänd hingst i framtiden och kan avla med den på mina egna hästar.
Vilka föl har du spanat in på SWB:s elitfölauktion?
– Jag tycker förstås mycket om Main-stammen, och där finns Bollerup Cuba. Den har Main Balouba som mamma, med toppoäng på hoppförmågan. Jag har också sett mödernelinjen bakom Cyber Twin I i flera generationer, på faderns sida.
– I det stora hela är det en väldigt fin kollektion med mödernelinjer som jag känner till väl. Vissa av dem har jag sett löshoppa i flera generationer. Det finns också flera fina kombinationer och jag tror att man kan hitta föl här som är minst lika bra som fölen nere i Europa.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på