Avelsnyheter
18 februari 2021 06:20
Ridsportplus

Hon kammade hem årets kanske mest eftertraktade föl

Liten stjärnaAnneli Tjärnberg är relativt ny som uppfödare och hästägare i toppsporten. Nu står hon som ägare till årets kanske mest eftertraktade föl – i hela världen – en nyfödd helbror till världsstjärnan Catch Me If You Can. Ridsport fick ett snack med Anneli Tjärnberg om den lilla stjärnan, samarbetet med Marina Björkman, framtidsdrömmarna och vad ett föl av den här kalibern kostar. Läs mer och se film på underverket här.

Hon kammade hem årets kanske mest eftertraktade föl
Catch Him If You Can är inte ens en vecka gammal. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Fölet föddes natten till fredagen i förra veckan. På fredag morgon fick Anneli Tjärnberg ett samtal från Maria Ring och en bild på den nyfödde hingsten. Kort därefter hade hon lagt ett bud – och nu står hon som stolt ägare till vad som förmodligen är årets mest eftertraktade föl. Han heter Catch Him If You Can (hingst f 21 e Catoki-Acordplus, uppf Tobias och Isabell Ibing) och är helbror till världsstjärnan Catch Me If You Can (sto f-08 e Catoki-Acordplus, uppf Tobias och Isabell Ibing), som bland annat hoppade EM i Göteborg och VM i Tryon med tyska Laura Klaphake.

– Det var väldigt stora, namnkunniga tyska intressenter, men vi var snabba och lade ett bra bud från början. Jag sa också att vi tänker göra allt för att förvalta den här lilla stjärnan på bästa sätt, och det är också viktigt för en uppfödare, berättar Anneli Tjärnberg.

Modern till fölet, som kommit till via embryotransfer, har flera avkommor, men detta är enda avkomman som är helsyskon med Catch Me If You Can. En halvbror efter Comme Il Faut köptes i somras av Paul Schockemöhle, som också ägde Catch Me If You Can när Laura Klaphake och drömstoet tog VM-brons med det tyska laget i Tryon. Dessförinnan hade han nekat ett bud från Bill Gates på 80 miljoner kronor för hästen. Efter VM såldes den sedan istället till tjeckiska Anna Kellnerova. Enligt uppgift för runt 100 miljoner kronor.

Vill följa med på resan

Anneli Tjärnberg driver Kivla Sporthorses, ett ungt hästföretag med högtflygande mål sedan starten. Uppfödardrömmen fanns där redan tidigt under uppväxten i Alvik utanför Luleå, vilket bland annat resulterade i en uppfödning som gick Falsterbo. Vid sidan av det egna tävlandet upp till någon enstaka 1,40, ”som väl inte direkt var någon jättefjäder i hatten”, nördade Anneli Tjärnberg ner sig i allt som hade med avel att göra.

Anneli
Anneli Tjärnberg siktar på toppsporten. Foto: Privat

– Egentligen har jag nog alltid haft ett väldigt stort avelsintresse och suttit och nördat hingstar och stammar. När jag sedan blivit lite äldre har man ju insett att någon världsryttare blir man aldrig. Men att det ändå hade varit fint att få vara med om hela resan ända från föl upp till mästerskapshäst.

Via namnet ”Kivla” har Anneli Tjärnberg tagit med sig rötterna in i framtiden – ordet är Alvik baklänges.
– Det känns faktiskt himla bra att det följer med, från den drömmen jag hade när jag bodde däruppe, säger Anneli Tjärnberg som numera bor på Lidingö utanför Stockholm.

Men hon är inte ensam i sina uppfödardrömmar. Startskottet stod Marina Björkman för, som i samband med att hon blev nominerad till Årets uppfödare 2017 frågade Anneli Tjärnberg om hon inte ville köpa in sig i en 3-årig hingst. Björkman och Tjärnberg kommer bägge två från Luleå och har tävlat tillsammans, så helt okända för varandra var de inte.
– Jag köpte halva, sedan visade vi den på den rådgivande bedömningen och ett år senare godkändes han som hingst.

Photo-2021-02-17-16-36-46
Helsystern är en riktig snackishäst. Nu återstår det att se vad det blir av den här lille krabaten. Foto: Privat
Ridsport, Ullevi Dag 5
Catch Me If You Can och Laura Klaphake. Arkivbild: Roland Thunholm

Äger alla Main-hästar ihop

Hingsten i fråga är Main Cornet 1395 (Cornet Obolensky-Cardento), som rids och tävlas av Jennifer Fogh Pedersen i Tyskland.
– Vi gjorde också embryotransfer på Camina tillsammans, hela samarbetet med Marina började där. Sedan har det utvecklats och blivit större och nu äger vi i princip alla Main-hästar tillsammans, säger Anneli Tjärnberg.

Utöver sex lovande unghästar, äger Anneli Tjärnberg även tävlingshästarna Filourado PS (Filoou de Muze-Corrado I) och ”Stephex-fyndet” Next Lady (Emerald – Quick Star) som rids och tävlas av Pontus Westergren. Inom kort ansluter även en 4-åring efter Nintender, uppfödd av Ingela Hansson. I vår föds också ett föl efter Chacco Blue, undan Main Hillary (e Clinton I-Irco Marco) som ägs av Helena Stjärnholm.

Vad är planen med den nyfödda lilla stjärnan?
– Först och främst att han ska växa och bli stor. Och om han har de kvalitéer som vi hoppas på är första steget förmodligen att han ska visas som hingst. Det är klart att förväntningarna med ett sådant här föl är höga, men precis som med de andra hästarna handlar det om att ta så väl hand om det som möjligt. Det viktigaste är att ha duktigt folk som matchar hästarna – det är så otroligt viktigt att de hamnar i rätt händer redan från start. Jag är inte ute efter snabba affärer, utan en långsiktig matchning.

– Mitt mål har hela tiden varit att jag vill ha hästar i den absoluta toppsporten. Det är klart att med ett sådant här föl så ser jag att det ska bli en världsstjärna, men så tänker jag med varje häst. Jag fantiserar hela tiden om att de ska gå de största klasserna och helst mästerskap såklart.

Hur mycket kostar ett föl av den här kalibern?
– Paul Schockemöhle betalade 68 000 euro för halvbrorsan, det är en fingervisning. Det är klart att det är dyrt, men kvalitet kostar. Sedan är det alltid ett lotteri. Ju yngre de är, desto större risk eller chans. Men blir de riktigt duktiga som äldre drar de ju iväg ännu mer.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden