Reportage
17 april 20:30
Ridsportplus

Amor spred sin energi till generationer av topphästar

Amor var en atletisk och energisk hingst, född i Tyskland men verksam främst i Holland. ńn i dag finns han i stamtavlan på många topphästar - de senaste är All In och Nip Tuck.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du tre möjligheter:

Är du redan prenumerant, men har inga inloggningsuppgifter?

Skaffa inloggningsuppgifter

Prenumerera på Ridsport

Man behöver inte titta i många holländska härstamningar innan hingsten Amors namn dyker upp. Hur långt bak i stammen varierar stort. Det är 54 år sedan hans första årgång föddes, men den följdes av ytterligare 27. Han kom till Holland när deras sporthästavel var i sin linda, och var fortfarande aktiv när landet blivit världsledande.

Heros, som han ursprungligen hette, föddes 1959 hos Johannes Karp i Hetlingen. Födelseplatsen i Holstein ligger vid floden Elbe strax söder om Elmshorn. Hans härstamning var ovanligt blandad för sin tid. Modern Barba (e Loretto – Heinitz – First) var ett 16 årigt holsteinersto av den gamla modellen. Fadern Herrscher (f -52) kom däremot från Sverige och Flyinge, med det hos oss vanliga inslaget av trakehner och hannoveranare i stammen. Hans far Heristal föddes på Trakehnen 1939, och kom till Flyinge som 9-åring. Han blev far till 18 avelshingstar, i Sverige, Danmark och Västtyskland. Amors farmor Diana, född 1941 på Flyinge, är den mest tongivande i Spinda-familjen (F. 2). Förutom Herrscher lämnade hon hingstarna Diogenes och Niarchos och tio fruktsamma döttrar.

Amors far Herrscher stod på hingstdepån Traventhal i Holstein i fem år innan han såldes vidare till Bayern. Början på 60-talet var en brytningstid i många avelsförbund. Hur gå från vagns- och draghästar, som ingen längre ville ha, till säljbara sporthästar? I Holstein vände man sig inåt och sålde alla icke rena holsteinerhingstar för att satsa på engelskt fullblod till sina inhemska ston. I Holland gick man en annan väg. Den att importera ett stort antal hingstar och ston från flera tyska förbund samt Frankrike och fullblodshingstar, att blanda med de inhemska raserna Gelderland och Groningen. I efterhand vet vi att båda strategierna fungerade.

När Heros (Amor) blev reserv premiehingst i Holstein hösten 1961 fanns den holländske domaren J K Wierseman på plats. I en artikel i Het Paard skrev han om den bruna, 169 cm höga unghingsten med den osedvanligt goda mekaniken och självbärigheten. Några holländska hingstägare blev intresserade, och köpte honom till hingstkonsortiet Schagen för 9 000 D-Mark.

Efter godkännande i Utrechts fick han stamboksnummer 1196 Sgldt efter sitt nya namn. Gelderlandstamboken gick senare samman med NWP och bildade KWPN.

Amor stod i Schagen i sju år. 1967 fick han avelsvärdeklass keur och ett år senare preferent. Utvärderingen 1968 gav honom 8,3 för dressyr, 8 för hoppning under ryttare och 9 för löshoppning på den 10 gradiga skalan. Dubbeltalanger efterfrågades då stort. Idén att dela upp avel i en dressyr- och en hoppavdelning låg ännu många årtionden bort. Från 1969 fram till sin död 1990 ägdes han av Johan Vederbosch, Versselveld, och där utanför hingststationen De Radestake finns han än i dag i form av en bronsstaty i naturlig storlek.

Under sin långa avelskarriär lämnade han över 1 600 avkommor. Ett hundratal av dem tävlade internationellt i hoppning eller dressyr och 23 söner godkändes för avel. Hans allra största bidrag till den gryende sporthästaveln var dock hans, och några av hans söners, många utmärkta döttrar.

Han lämnade sin starka atletiska fysik, goda hoppförmåga och utmärkta balans vidare, men även sitt energiska, snudd på egensinniga sinnelag vilket inte alla ryttare klarade att hantera. De godkända sönerna Akteur och Gondelier tävlades på högsta internationelle nivå i hoppning av Hans Horn och Gert Wiltfang, respektive Henrik Nooren. Rob Ehrens och Margie Goldstein var i samma klass tillsammans med hästarna Surprise och Aristo och på dressyrbanan gjorde Opal och Christine Stückelberger det samma. Flera av dessa då unga ryttare är fortfarande kvar i sporten i olika roller. Bland sönerna finns även Epigoon, far till Pion / Rob Ehrens som i sin tur är far till dressyresset Aktion som ungraren Gyula Dallos red i såväl EM, VM som världs cupfinal.

Flera av Amors döttrar har bidragit till hoppsportens utveckling. Irene är mor till englandsbaserade Animo (e Almé ) som norrmannen Morten Aasen red i OS i Barcelona. Många av Animos ättlingar går nu svår hoppning. Han är till exempel morfarsfar till H&M All In silvermedaljörnen från OS i Rio, men även morfar till Carl Hesters nya dressyrstjärna Nip Tuck. Amor-dottern Tivoli (ue Porter) är mor till Electro (e Voltaire) som under sin tid på Flyinge tog världs cup-placeringar i Washington, New York och Toronto med Peter Eriksson i sadeln. Wulia (Amor – Talisman xx) är mor till hopphingstarna Farmer (e Voltaire) och Jimtown (e Darco) men också dressyrditon Pardon (e Weyden).

På dressyrsidan kan fyra Amor-döttrar ägda av Huub van Helvoirt lyftas fram. Warmante (ue Pericles xx) är mormor till Jazz, som inte minst temperamentsmässigt lär påminna om Amor själv. Från Wendy (ue Grandseigneur) kommer avelshingstarna Zhivago (e Krack C), Charmeur (e Florencio I) och Zuidenwind (e 00 Seven). Som bekant tävlas den sistnämnde av Rose Mathisen under svensk flagg på GP-nivå. Cordola (ue Gyll Manor xx) ligger bakom Tango (e Jazz) och det fjärde stoet Esther (ue Irco Polo) är bland annat mor till Sisther de Jeu. Tango och Sisther de Jeu tävlades i grand prix av Hans Peter Minderhoud och Edward Gal.

Listan över ättlingar som de senaste 40 åren eller så varit framgångsrika kan göras mycket längre.

Se filmklippet på Youtube med Amor själv i imponerande trav vid en hingstvisning. Han var då 29 år gammal.

 

Amor

Hingst född 1959, uppfödare Johannes Karp, Tyskland.
e Herrscher u Barba e Loretto-Heinitz-First
Fadern Herrscher (e Hertisal) var född 1952 på Flyinge och exporterades till Holstein. Han var undan Diana (F.2) som också lämnade Diogenes och Niarchos.

Denna artikel är hämtad från tidningen Ridsports pappersutgåva där den publicerades första gången den 30 mars 2017.

Fakta

Några välkända ättlingar till Amor

• Akteur • Aristo • Aktion • Animo • All In • Electro Jazz • Nip Tuck • Sisther de Jeu • Züidenwind

Hingstar Online

Just nu 124 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar