Reportage
15 augusti 2016 14:45
Ridsportplus

”En jättestor lycka att våga tävla igen”

I slutet av mars blev dressyrryttaren Sara Grönvall svårt skadad i en ridolycka. I helgen tävlade hon igen med en vinst och två andraplaceringar som följd. Men resultatet var inte det viktigaste, det var att våga. "Jag var så rädd att jag skakade", berättar Sara.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Som Ridsport tidigare har berättat skulle Sara hjälpa en elev med hens häst när olyckan var framme 30 mars i år. Hästen reste sig, gick över baklänges och landade på Sara som fick fyra frakturer på bäckenet och inre blödningar.

Vägen tillbaka har varit lång men ändå gått relativt snabbt.

– Om man jämför med normala människor är jag nog rätt återställd nu men om jag jämför med mig själv före olyckan känner jag att det är långt kvar. Jag saknar fortfarande massor av muskler och kan till exempel inte springa, musklerna är inte tillräckligt snabba.

Framtiden ser dock ljus ut. Med träning och tålamod ska Sara enligt läkarna bli helt återställd.

– Det enda som de säger kan bli problem är en eventuell ny förlossning, de vet inte om mitt bäckene kommer att kunna expandera som normalt med tanke på alla skruvar. Men att bära barnet under graviditeten ska inte vara något problem så i så fall får det bli kejsarsnitt, säger Sara, vars dotter Lina nu är drygt ett år.

Att bli återställd fysisk är dock en sak, att komma tillbaka psykiskt en annan. Före olyckan var Sara aldrig rädd när hon satt till häst men nu är hon jätterädd för att ramla av.

– Det räcker att hästen viftar för mycket med öronen för att jag ska känna mig som att någon hällt en spann kallt vatten över mig, berättar Sara, som aldrig i livet skulle sitta upp på någon annans häst just nu, ”hur snäll de än sa att den var”.

Den första tävlingsstarten efter olyckan skedde i fredags hos Vallentuna Ridklubb. Det var Saras sjuåring Maddox som fick äran i en Msv B:4. Resultatet? En vinst på 68,370 procent. Men det började inte så bra.

– Jag var så rädd på framridningen att jag skakade. Min tränare Gustaf Svalling fick ta tag i tyglarna och leda runt oss tills jag lugnat ner mig. Maddox var som tur var jättecool.

På lördagen och söndagen startade Sara Prix S:t Georges med sin andra häst Robert De Niro. Det resulterade i två andraplaceringar på 69,342 respektive 69,123 procent.

– Jag är så galet nöjd och fantastiskt glad över att jag vågade tävla igen och att det gick bra! Jag kan inte beskriva med ord hur lycklig jag är, utbrister Sara.

Den lyckade tävlingsdebuten har gett henne blodad tand. I mitten av september funderar hon på att försöka rida ett kval till sjuårschampionatet med Maddox. Skulle det gå bra åker hon nog ner till Flyinge med honom ”helt prestigelöst”.

Och den där planerade debuten i Intermediáre I med Robert De Niro som hon trodde att hon skulle tvingas skjuta på på grund av olyckan, den kanske får bli i finalen av Dressage Power Future Stars i Friends arena.

– Om jag lyckas kvala dit vill säga. Det är en lång väg dit men jag fick med mig en hel del poäng från helgen som var. Vi får se hur det går men det känns som ett roligt mål att ha, säger Sara.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden