Reportage
26 januari 2020 18:05
Ridsportplus

Fredrik Persson: ”Jag var på väg att ge upp”

NystartNya hästar, ny satsning, en sponsor som är engagerad på alla plan och en tränare som fortfarande tror på Fredrik Persson som en fyrspannskusk som kan ta sig till toppen. Vi har besökt teamet hemma på gården i Skåne och åkt med i det maffiga fyrspannet - missa inte filmen!

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var faktiskt så att Fredrik Persson, som nu är 47 år och har kört spann i 25 år,  var på väg att ge upp.

För två år sedan var det motigt med skadade hästar, tråkiga resultat och ett självförtroende som var i botten. Nu skulle han sluta, nu fick det vara nog.

Men han ställde ändå frågan till sin tränare, Micha Freund;

– Är jag passé, är det slut nu?

Micha Freund tänkte efter. Länge.

Sedan fick Fredrik tummen upp. Visst fanns det en fyrspannsframtid för honom. Men det krävde en hel del nysatsningar, inte minst i stallet.

Då klev Mathias Niebel fram. Han och Fredrik hade en gammal kontakt där även Mathias pappa Herman Niebel fanns med. Nu tog de upp sin kontakt igen.

Fredrikpersson_webb_01-11
– Det är kul att få vara med och att ge sportkörningen den här chansen. Att se kombinationen mellan en duktig kusk och fyra hästar på topp, säger Mathias Niebel. Foto: Lottapictures

Mathias gick ganska snabbt från att bara ”prata häst” med Fredrik till att göra analyser, sätta nya mål och framför allt få svar på frågan;
– Varför går det inte bra?
– Fredrik är ju laddad med kunskap och erfarenhet, menade han.

Men sportkörningen förändras hela tiden, här behövs en riktigt proffsig målsättning och den kan Mathias med sin stora erfarenhet från näringslivet, sätta.

Dyr sport

Men det kostar. Bara att hålla igång ett spann idag går på över miljonen. Per år.

Mathias Niebel drog igång. De nya hästarna från USA, en ny målsättning, fokusering, ekonomin.
– Vi har fem år på oss, menar Mathias, för att uppnå vårt mål. De närmaste åren blir uppladdnings och utbildningsår. Med drygt tio hästar i toppskick i stallet som alla har den rätta nivån.
– Först topp fem och sedan medalj.

Fredrikpersson_webb_03-2
De importerade hästarna från amishfolket i USA har funnit sig väl tillrätta hos familjen Persson i Skåne. Foto: Lottapictures
Fredrikpersson_webb_03
På väg ut i hetluften, fyrspannskusken Fredrik Persson preppar spannet inför en tur med Ridsports team. Foto: Lottapictures

Fredrik är på. Satsningen är ju fantastisk. Och det är inte ”bara” Mathias Niebel han har med sig på denna den mest spännande resan i hans fyrspannsliv. Här finns hästägare och viktiga hjälpredor som Peter Gerborn, Per Johansson, Anders Stegerud, Tord Sandahl, Britt Hallgren, Peder och Mary Johansson med flera.

Alla vill de se Fredrik på pallen igen.

Hittade hästar hos amishfolket

Mathias trivs i Team Persson men han har inga ambitioner att själv kliva upp på vagnen och grooma, det finns andra som gör.

De förutsättningar som jag har idag har jag aldrig haft förut.

Fredrik Persson

Han fixar markservice, lär känna hästarna, håller på med dem och får dem att må extra bra.

Hästarna ja. Fredrik och Mathias har varit i USA och via kontakter köpt hästar av Amishfolket, rasen heter American Dutch Harness Horse. En typ av häst som redan finns med i sportkörningen främst i USA. Tre hästar, Kermit, Jake och Judson finns redan i Skåne, fler är på väg.

Fredrikpersson_webb_01-8
De ser ut som ridhästar men har körhästens alla egenskaper, säger Fredrik Persson om sina nya hästar. Foto: Lottapictures
Fredrikpersson_webb_02
Ordning och reda. Foto: Lottapictures

Alla gör de den långa resan från lösdriften i Amishmiljö till hagarna på gården Stenshill utanför Flyinge. Mycket har redan hänt med dessa svarta charmiga hästar, den skånska luften tycks passa dem bra.
– Härliga hästar med mycket gång som jag dessutom kan köra fort med i maraton, berättar Fredrik.
– De förutsättningar som jag har idag har jag aldrig haft förut.

Tydligt fokus på flera plan

Han har lagt om sitt liv numera. Han är mer hemma, har inte så många engagemang utanför den egna fyrspannssatsningen.
– Jag har fokus på rätt saker nu. Och har mer tid med familjen!

Fredrikpersson_webb_01-3
Fredriks fru Helena är en viktig pusselbit i teamet, både professionellt och privat. Foto: Lottapictures
Fredrikpersson_webb_01-5
Full fart framåt! Foto: Lottapictures
Fredrikpersson_webb_01-12
– Den nya hästarna ska skolas in, nästa år, 2021, kan vi prata mer tävling, kanske sätta de nya tillsammans med några av våra veteraner.säger Fredrik Persson. Foto: Lottapictures

Fredriks fru Helena håller med. Hon har ett stort engagemang i hästarna, hon har ett heltidsjobb i eget företag och hon har den principen att kommer det in fem nya hästar så måste det också ut fem hästar.

Jag har fokus på rätt saker nu. Och har mer tid med familjen!

Fredrik Persson

Ännu så länge har det inte blivit så, det är svårt att göra sig av med gamla arbetskamrater men det finns folk som hjälper till, även med det.

– Visst är det spännande, menar Helena, men vi får inte glömma bort att det ska vara harmoni i livet, i familjen också. Det är viktigt att alla i teamet trivs, speciellt barnen.
– Det här året blir verkligen ett lärdomsår, fortsätter Fredrik. Den nya hästarna ska skolas in, nästa år, 2021, kan vi prata mer tävling, kanske sätta de nya tillsammans med några av våra veteraner.

Fredrikpersson_webb_02-6
Spannets hästar trivs tillsammans. Även utan selarna på. Foto: Lottapictures

Satsar högt

Det är en jättesatsning som är på gång och Mathias Niebel verkar nöjd så här långt.
– Det är kul att få vara med och att ge sportkörningen den här chansen. Att se kombinationen mellan en duktig kusk och fyra hästar på topp.

– Vi kommer att lyckas – jag är säker på det!

Fredrikpersson_webb_01-4
Ett nytt kapitel väntar för team Fredrik Persson. Foto: Lottapictures

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden