LN HorsesFör femton år sedan lämnade hon Sverige för ett hästjobb i Nederländerna. I dag avlar hon hopphästar för toppsporten under prefixet LN Horses. Louise Nyberg sätter höga mål – vinna eller försvinna är mottot hon lever efter. Följ med Ridsport hem till LN Horses!
Här finns ingen plats för lagom
Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Louise Nyberg blev omskriven 2021 när hennes föl Tikktakk LN (hingst f -21 e Tangelo van de Zuuthoeve-Balou du Rouet) såldes på en liveauktion i Belgien till det saftiga priset av 50 000 euro, ungefär en halv miljon kronor. Då hade Louise precis köpt egen gård i Nederländerna för att börja avla på allvar. I år, tre år senare, väntas inte mindre än 32 föl födas här. Det kan tyckas vara en explosionsartad utveckling men Louise första föl kom till världen redan 2013 och sedan dess har verksamheten växt i stadig takt.
Louise, som startade karriären som tävlingsryttare, flyttade till Nederländerna för 15 år sedan. Här rullade livet på med jobb; först hos Stal Hendrix, sen tre år hos Freek Vestjens och så ett år hos Marcus Ehning. Så småningom startade Louise eget utbildningsstall och vid sidan om ryttarkarriären passade hon på att ta ett föl lite då och då. Sedan 2020 är det dock avel som gäller på heltid, under prefixet LN Horses.
När vi ses står våren i full blom. I hagarna bakom stallet betar ett par ston med sina nykläckta fölungar och i köket hänger plakat på föl som sålts på auktion.

Målet är de största klasserna
Louise har högt uppsatta mål. De flesta av avkommorna är ännu unga men målet är att alla ska kunna gå de allra största klasserna. Når hon inte toppen med sin avel kan hon lika gärna lägga ner, konstaterar hon. Här finns inte plats för lagom.
– Att föda upp hästar för 1,40 räcker inte. Går de 1,50 är det okej, men helst ska de upp i 1,60 Grand Prix. Mitt mål är att bli en av de bästa uppfödarna i världen, slår Louise fast och det ska väl sägas att hon redan kommit en bit på vägen på kort tid. Hennes äldsta uppfödning, Igali LN, som hunnit fylla elva år, går 1,50 hoppning i USA och den näst äldsta, tioåriga hingsten Loui LN (e Kannan-Cartani), tävlar 1,55 med Daniel Deusser.
– Jag tror Loui är en av Daniels nästa topphästar och det vore jättekul om han tar upp honom till 1,60 nu i sommar. Jag red Louis mamma, Bijoux (e Cartani), på unghäst-VM när hon var sju, sen tog jag ett embryo efter henne innan hon såldes och fölet visade sig bli Loui, berättar Louise.
Mitt mål är att bli en av de bästa uppfödarna i världen.
I dag går Bijoux 1,60 och när Louise fick se att Loui såldes till Stephex Stables insåg hon att det var en stostam hon måste få tillbaka. Och så en dag, för två år sedan, när hon satt och scrollade igenom en auktion på nätet, såg hon plötsligt hur Bijouxs mamma, Vitesse (e Athletico-Cassini I), låg ute till salu. Stoet hade hunnit fylla 19 men Louise tvekade inte en sekund.
– Hon är den enda häst jag köpt via auktion på nätet och jag betalade 50 000 för henne. Hittills har hon gett mig två helsyskon till Bijoux och i år väntar jag tre avkommor undan henne efter Cardento och Cartani.
Fakta
Så hanteras fölen

När fölen är någon dag gamla sätter Louise grimma på dem för första gången. De som kommer in om nätterna leds ut och in varje dag och blir vana vid att hanteras. Fölen som går ute dygnet runt blir desto mer förvildade men Louise vittnar om att fölens personlighet spelar in mer än själva hanteringen för hur sociala de blir.
– Vissa är jättesociala och enkla från början medan andra knappt vill bli hanterade. Det här märker du nästan direkt på dem. En del kommer direkt fram och vill bli kliade. Jag ser deras karaktär väldigt tidigt och de som är lite speciella som föl fortsätter ofta vara speciella hela livet. De är hästar som ofta behöver lite mer hantering.
Tar inte in vilket sto som helst
Av de 32 föl som föds i år är 18 Louises egna och resten är kundhästar. Efterfrågan på platser för dräktiga ston och föl är stor men Louise är selektiv med vilka ston hon tar in.
– Det är många som hör av sig men här är ganska fullt och jag tar inte in vem som helst utan vill gärna känna till ägaren sedan tidigare, förklarar Louise.
Inackorderingarna är inte heller hennes huvudsakliga inkomstkälla. Det som får verksamheten att gå runt är hästaffärer och även här är efterfrågan stor. De flesta av Louises uppfödningar säljs redan som föl. Framför allt via kontakter men då och då på auktion. Varje år behåller hon dock tre eller fyra föl för egen del. Vissa behålls för att hon helt enkelt vill spara stammen, andra för att de inte blir sålda.
– Det händer till exempel att hästen inte säljs för att den inte är snygg nog. För mig har det ingen betydelse om hästen är snygg eller ful så länge den kan hoppa, men kunderna vill helst ha lite extra snygga hästar.

De bra hästarna är svåra att hålla kvar
Att följa avkommorna och se vad det blir av dem är en självklarhet för att veta om stoet lämnar tillräckligt bra och om kombinationen blev som planerat. Louise hör ofta av sig till sina köpare och ber om bilder och filmer. Hade hon råd skulle hon allra helst behålla varenda häst, säger hon med ett skratt. Men i hästmeckat där hon bor, dit internationella ryttare kommer för att tävla varje vecka, är det svårt att hålla i bra hästar.
– Har du en riktigt bra häst kommer någon att fråga om den så fort du åker ut och tävlar. Jag får spekulanter på mina hästar direkt. På ston som är för bra för att bara gå i avel tar jag ett embryo eller två innan jag säljer. Vet jag att jag får någon avkomma efter dem känns det lättare i hjärtat att sälja dem.
För mig har det ingen betydelse om hästen är snygg eller ful så länge den kan hoppa.
Just nu har Louise en egenuppfödd unghäst som hon håller extra hårt i. Det är fyraåriga Tanegie LN (e Tangelo vd Zuuthoeve-Cardento) vars mamma är ett av Louise allra första ston; Carnegie (e Cardento- Maraton), svenskuppfödd hos Gunilla Persson och som själv gått 1,45-klasser.
– I dag är hon 18 år. Jag har fått 13 föl efter henne, de äldsta är fem och de ser alla väldigt lovande ut.
Tanegie gjorde någon start som fyraåring. I år är hon dräktig med Emerald och får också ett föl via embryo transfer efter Epleaser van’t Heike. Planen är att Tanegie ska börja tävla igen som 5-åring.
Fakta
Det letar Louise efter

Det letar jag efter i en hingst:
Jag gillar att använda de bästa hingstarna som redan bevisat sig i aveln. Att avla är redan så dyrt och svårt så chansen måste vara större att föda upp något bra om jag tar en hingst som redan visat att den kan ge riktigt bra avkommor.
I år väntar jag bland annat föl efter Cardento, Emerald, Heartbreaker och Chacco- Blue.
Jag tittar i första hand efter vad som passar med stoet men jag vill också att hingstarna ska ha fighting spirit. Karaktären är väldigt viktig för mig och jag gillar inte hingstar som ger lite tjuriga avkommor. Är de lite kända för att ge svåra avkommor använder jag dem inte alls, även om de är några av de bästa hingstarna som finns.

Det letar jag efter i ett avelssto:
Jag är ganska petig när jag väljer ston och vill att de ska vara korrekta och friska. Sen gillar jag när hästarna har mycket blod, mycket energi och vilja. De ska ha ett stort hjärta och alltid vilja hoppa. I slutändan är det viljan som avgör om de har det där lilla extra. Jag tycker inte om när de är för försiktiga, de ska inte hoppa en meter över hindren.
Jag använder gärna ston som själva gått i sporten. Jag har en del yngre ston som går i sporten just nu och som jag tagit embryon från och så har jag en del som presterat när de var yngre. Jag tycker det är synd när riktigt bra unga ston går direkt in i aveln så därför använder jag gärna embryo. På så sätt får stona chansen att visa vad de går för först.
Jag röntgar alla ston. En del säljare blir irriterade men för mig är det viktigt.
Nystartat samarbete
Efter att framför allt ha utbildat sina hästar själv i alla år har Louise precis startat ett samarbete med Enrico Bellina som ska tävla hästarna när de har åldern inne.
I framtiden vill jag äga hästar som går de riktigt stora klasserna.
Marknaden har gått både upp och ner under de senaste åren men för Louises del har det inte gjort någon större skillnad. Hon har många återkommande kunder och säljer hästar både i och utanför Europa.
– Stofölen säljer jag mycket enklare än hingstfölen, för alla vill ju ha de här bra stammarna för att avla vidare på. Jag har kunder från Sverige, Italien, Belgien, Mexiko, ja lite överallt.
Söker samarbete med duktig ryttare
Alla hästar är till salu, men bara till rätt pris och till rätt köpare. Hästarna ska helst hamna hos någon som kan visa fram dem och för rätt ryttare går det alltid att diskutera priset.
– Jag är inte jätteintresserad av att sälja till rena hobbyryttare, men i den prisklassen mina ligger är det ofta lite mer professionella som köper. Jag skulle gärna vilja hitta ett samarbete med en duktig ryttare till mina unghästar så jag kan få vara med hela vägen. I framtiden vill jag äga hästar som går de riktigt stora klasserna.
Fakta
Så gick det sen

… för fölet som såldes för en halv miljon på auktion
– Han är bara tre, fortfarande hingst. Jag har varit i kontakt med hans polska ägare och de hoppas få honom godkänd. De har inte löshoppat honom än men han påbörjar sin utbildning nu och det ska bli spännande att följa honom. Han såldes på min första auktion och jag hade väntat mig runt 180-200 000 kronor för honom, så att få 500 000 var ju kul.
– Stammen gjorde sitt men jag tror faktiskt han blev så dyr för att han har en fläck som gör honom lite extra. Sedan dess har jag fött upp flera hel- och halvsyskon till honom. Två är sålda till Sverige och så har jag behållit ett 1-årigt helsyskon, ett sto.
Detta har hänt sedan i våras


- Louise vann Zangersheides fölchampionat med stofölet Chanegie LN (e Chacco Blue-Cardento). Mamman är Carnegie som vi nämner i texten. Stofölet såldes efteråt till VDL Stud för en stor summa pengar (hur mycket har hon inte berättat)
- Veckan efter såldes 2-åriga Conegie LN (e. Cothargos-Cardento) till toppryttaren Abdel Said. Carnegie är mamma även här.
- Tanegie LN (också hon dotter till Carnegie) vann löshoppningschampionatet i södra Holland i april.

Fakta
LN Horses

- Var: Weert i Nederländerna.
- Ägare: Louise Nyberg.
- Hästar: 32 stycken.
- Hingstar till fölen 2024: Cardento, Heartbreaker, Emerald, Chacco Blue, Aganix du Seigneur.
- Anläggningen: Sex hektar plus flera arrenderade sommarhagar. 36 boxplatser
- Prisklass: Louise säljer oftast sina föl för 15 000 till 25 000 euro.
- Louise om embryotransfer: Det passar för sporthästar som du fortfarande vill ha i sporten. För mig har det fungerat bra och jag har inte märkt av några negativa effekter på stona.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 16/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på