Uppstickare med topphästarDet blev ramaskri i ridsportens finrum när tyska Yara Reichert köpte SWB-hingsten Springbank II VH. Nyligen tog även den svenska kändishingsten Skyline To B plats i stallet och blev kronprins i den bayerska ”filialen för SWB-hingstar”.
Möt Yara Reichert – en orädd utmanare som går sin väg i dressyrvärlden
Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Det är oktober och i München kryllar det av ölälskare som kommit för den årliga
oktoberfesten. Sex mil nordost om festligheternas centrum pågår en annan typ av fest. I alla fall för den som gillar SWB-hingstar. Här, i en miljö som påminner om engelska landsbygden med dess gröna kullar, ligger familjen Reicherts anläggning Gut Erlbach. Gården köptes för tre år sedan, samtidigt som hingstarna Springbank II VH och Valverde förvärvades från Helgstrand Dressage.
Hästhållning utan lyx men med hästvälfärd i fokus
Sedan dess har gården varit under uppbyggnad – en process som stött på rejält med patrull och går i snigelfart framåt. Inte minst för att myndigheterna säger nej till ett ridhus i området. Familjen Reichert har tillfälligt löst problemet genom att sätta upp ett stort ridtält. Och hästarna, hur värdefulla de än är, mår alldeles utmärkt även i stallbyggnader utan lyx och flärd, konstaterar Yara Reichert medan hon ställer fram tyska bakverk och groomen Sandy fixar kaffet.
– Det är lerigt, kallt och provisoriskt för oss ryttare, men ur en hästs perspektiv lyxigt. Vi har stora fina gräshagar på kuperade marker och alla hästarna är ute och kan röra sig fritt varje dag året runt. Det är betydligt viktigare för mig än ett tjusigt stall med guldknoppar, säger Yara Reichert när vi slår oss ner i det lilla uppvärmda pentryt i den gamla stenbyggnaden som utgör gårdens hjärta.
Från modell till dressyrryttare
Hästar har funnits i Yaras liv sedan barnsben. Föräldrarna var båda fälttävlansryttare och det var också i den grenen hennes egen ryttarkarriär startade.
– Det var fostrande och gav mig modet att våga rida mina hästar i alla miljöer. Jag blir aldrig rädd och det är någonting jag har stor nytta av än i dag, inte minst med hingstarna, säger hon och hugger in på en pretzel med en rejäl smörklick på.
Lade hästarna på hyllan
Efter gymnasiet bytte Yara hästarna mot en backpackerryggsäck. Det som var tänkt att bli ett års uppehåll från ridningen kom att bli flera. Yara jobbade som modell och bodde omväxlande i Sydafrika, Italien och Storbritannien. Vid 25 hade hon fått nog av livet framför kameran.
– Jag började på universitet, red en häst om dagen och i stort sett endast ut i skogen, för att få lugnet det ger. Då fanns inget fokus alls på träning eller tävling.
Efter universitetet startade hon ett spelbolag och jobbade intensivt i flera år, med bas på Malta.
– Jag arbetade konstant, sju dagar i veckan. Det var en fantastisk tid. Äktenskap och barn fanns inte i tankarna då, men det förändrades när jag träffade min man genom jobbet.
Från pendlare till heltidsmamma
Oliver Reichert, före detta krigskorrespondent och tidigare tv-chef för en sportkanal, blev 2013 vd för den tyska skotillverkaren Birkenstock. Samtidigt som Yara utvecklade sitt Maltabaserade spelbolag och maken omstrukturerade ett av världens mest kända sandalföretag, bildade paret familj. De köpte hus och renoverade, som många andra i den fasen av livet.
– Jag hade vår förstfödda i famnen och flög fram och tillbaka i ett och ett halvt år. När tvillingarna kom hade vi plötsligt tre små barn att hantera, ett hus att renovera och massor med jobb. Det gick ett tag, men till slut kände jag att det inte fungerade längre.
Yara sålde sitt företag med god vinst, men med blandade känslor.
– Från att ha varit affärskvinna blev jag plötsligt mamma på heltid. Jag älskar mina barn mer än något annat, men att bara byta blöjor, mata och umgås med kvinnor som trivdes med matlagning och hemmaliv gjorde mig galen. Jag hatar att laga mat och kände mig värdelös som inte klarade av de förväntningar som fanns på en stereotyp mamma.
Topptränare till hjälp
Hon berättar med humor om frustrationen över att känna sig rätt vilsen.
– Det var i den vevan jag bestämde mig för att börja rida igen.
När Reicherts första son föddes 2009 hade fölet Schwarze Perl köpts på auktion. Stoet reds in och hemma vid köksbordet diskuterades det friskt kring våghalsiga sporter och föräldraroller.
Fakta
Fyrabarnsmamman Yara Reichert
Ålder: 55
Världsrankning: 124
Familj: Maken Oliver Reichert, vd för Birkenstock, tre söner och en dotter. Två hundar.
Bor: Utanför München
Drivkraft: Jag behöver mål. Jag älskar att bli bättre på det jag gör, och mål hjälper mig med det. Det var samma sak med mina företag, och det är samma sak med hästarna. Målet är att mina hästar ska tävla i Grand Prix med glädje och samtidigt behålla en god livskvalitet som hästar.
Viktigaste egenskapen hos en dressyrhäst? Rätt ryttare. Och en vilja att arbeta hos hästen. Om den saknas måste man som ryttare ge hästen ett annat slags liv.
– Oliver, som slutat köra motorcykel när barnen kom, tyckte att det var dags för mig att sluta med fälttävlan. Jag började därmed rida dressyr på allvar – och var helt usel, ha ha!
Yara beskriver det som en kulturell chock att gå från fälttävlans mer avslappnade värld till dressyrens disciplinerade.
– Det var allt annat än kul i början, men jag är målmedveten. Jag bestämde mig för att satsa fullt ut och tog hjälp av tränare som Dolf-Dietram Keller och Ulla Salzgeber.
– Sakta men säkert började jag gilla detaljerna, perfektionen. Det är så komplext, alla hästar är olika och du måste känna in varje häst. Det finns inte en väg, det finns lika många olika vägar som det finns hästar.
Hon hyllar sina tränare, och berättar också om analysarbetet hon själv ägnade timmar åt med varje häst. Vilka signaler gav hon som ryttare, hur mottogs de?
– Vi hade inte särskilt god ekonomi när barnen var små. Det mesta av pengarna jag hade och Oliver tjänade gick åt till att renovera vårt gamla hus som vi köpte när barnen kom.

Livsförändrande beslut efter ekonomisk framgång
Men livet skulle drastiskt komma att förändras 2021. Maken ledde då Birkenstock genom en osedvanligt lyckad affär, vilket ledde till en minst sagt fet aktieportfölj. Paret Reicherts ekonomi bestod efter år av hårt arbete nu av rejäla tillgångar.
En kväll när barnen somnat frågar maken:
– Vilken är din största önskan Yara?
– Jag tittade på honom och sa, ingenting. Vi har allt vi behöver, barnen, gården, hästarna. Då tittade han på mig och frågade om jag verkligen inte ville steppa upp med hästarna, göra det mer ”på riktigt”.
Fakta
Yaras hästar
Några av Yaras hästar
På gården finns ett 30-tal hästar, från föl till Grand Prix. Här är ett urval:
Black Pearl /Schwarze Perle
Yaras första egenutbildade GP-häst, i år med föl e Springbank.
Sto OLD f-08 e Sandro Hit-Roh-diamant.
Sauvage
Val KWPN f-19 e Springbank II VH-Totilas.

Force Majeure
Val OLD f-16 e Fürstenball-Sir Donnerhall I.

Special Diva
Sto WEST f-16 e Secret-Fürst Romancier.
Finest Hour
Hingst DWB f-18 e Franklin-Blue Hors Zack.
Springbank II VH
Hingst SWB f-14 e Skovens Rafael-De Niro.
Valverde NRW
Hingst WEST f-15 Vitalis-Ampère.
Secret Noir
Hingst OLD f-19 e Secret-Fürst Romancier.
Son Coer
Hingst OLD f-19 e Secret-Fürst Romancier.
Springdance
Hingst KWPN f-19
e Springbank II VH-
Krack C.
Yara brister ut i ett gapskratt.
– Jag bara; ursäkta? Vad är det du säger, jag är superseriös. Sedan började jag förstå att han menade allvar, att han föreslog att vi skulle köpa en riktigt, riktigt bra häst.
Det tog ett år innan paret Reichert hittade den som Yara beskriver som livets häst, SWB-hingsten Springbank II VH. Tyskarna – som egentligen var ute efter ett sto, på sin höjd en valack – befann sig hos Helgstrand och hade provridit på löpande band.
– Jag kände mig otillräcklig och höll på att ge upp. Då kom Valverde. En extremt känslig, försiktig och introvert hingst. Jag visste absolut ingenting om Valverde, avelsbiten hade inte varit min grej, berättar Yara och fortsätter:
– Springbank hade jag som många andra sett under Charlotte Dujardins testridning på Breeders, men jag visste inte att han var hos Helgstrand. Jag satt upp och var så nervös, herregud jag rider Springbank. Det kändes som att flyga och det var kärlek vid första ögonkastet.

Yara Reichert om köpet av hingstarna och den hårda kritiken från ridsportvärlden
Reicherts köpte båda hingstarna. För ”a shitload of money” som Yara uttrycker det.
– Det är crazy om man tänker på det och på hur lätt en häst kan bryta benet.
Oron över det beskriver hon dock som hanterbart. Mycket tack vara sin uppväxt.
– Låter man dem bara vara som vanliga hästar, med hagvistelse, mycket grovfoder och omväxlad träning, är de både skadefria och lyckliga hur mycket pengar de än kostar.


Hatstormen och skitsnacket
Vad Yara däremot inte hade väntat sig var ursinnet som svepte in när köpen blev offentliga.
– Det var så mycket elakheter, folk sa det direkt i ansiktet och skrev hemska saker i sociala medier; jag är en nobody som kommer att förstöra dem på en vecka.
I dag känner jag att även om jag hade vetat i förväg hur det skulle bli hade jag fortfarande köpt dem, fuck you, screw you all!
– Varför kan folk inte bara vara snälla? Jag menar, även om jag bara skulle rida Lätt A på dem, skulle hästarna vara lyckliga. De får gå ute i stora hagar varje dag, får förstaklassig skötsel. En häst struntar fullständigt i om den går Lätt A eller Grand Prix, de allra flesta hade nog i ärlighetens namn varit gladare av att bara gå Lätt A.
– Många klagade över att det inte skulle gå att betäcka med dem längre, trots att det fanns och fortfarande finns fryst sperma. Det var hemskt.
Hur hanterade du det?
– Det fanns liksom ingenting annat att göra än att hantera det. I dag känner jag att även om jag hade vetat i förväg hur det skulle bli hade jag fortfarande köpt dem, fuck you, screw you all! (Båda hingstarna går i dag svår klass med goda resultat.)
Carl Hedin tar kontakt
I somras fick Yara ett oväntat meddelande på Instagram.
– Carl Hedin kontaktade mig och sa att han ville sälja en häst. Och att han gillade hur vi håller hingstarna här hos oss. Han undrade om jag ville veta mer och jag svarade smickrat men lite generat att han inte ska tro annat än att jag är en amatör. Jag frågade om han var galen, ska jag rida någon av dina hästar?
– När Carl sa att det var Skyline To B kände jag bara herregud. Det är ju Carl och Sky, det perfekta paret. Jag vill inte vara skälet till skilsmässa i den relationen. Sedan berättade Carl att han är i en ny livsfas och att den han vill ska ta över tyglarna är jag.
Fakta
Carl Hedin om Yara Reichert och Skyline To B
”Jag kontaktade Yara då jag såg henne som en potentiell köpare för en häst som Skyline. Det har under åren varit många som försökt köpa honom men för mig var det viktigt att han hamnade rätt och fick ett fortsatt berikat hästliv, det var jag skyldig honom det efter allt han har gett mig.
Yara har ett otroligt fint hästtänk och ger verkligen sina hästar bästa tänkbara liv.

Beslutet att sälja Skyline var såklart tufft och anledningarna flera. Jag upplevde en enorm press att hålla en så dyrbar häst och kände ibland att det var tungt att göra hans potential rättvisa. Samtidigt öppnar försäljningen nya dörrar för mig både på ett personligt plan och för mitt företag. Jag går själv in i en fas där jag har en del mediauppdrag som jag ser fram emot att utvecklas inom och då var tiden rätt att släppa min fina hingst.
Jag är otroligt glad att Yara vill behålla mig som en del i team Skyline och hjälper henne gärna med tips och idéer. Jag lämnade honom själv hos henne för att kunna göra övergången så smidig som möjligt för både Sky och Yara. Planen är att jag ska flyga ner med jämna mellanrum i höst för att finnas tillgänglig om de behöver min hjälp. Jag var nere för tre veckor sedan och då gick det fantastiskt bra när vi tränade tillsammans.”
Yara och Oliver flög till Sverige och Särö i slutet av sommaren för att provrida.
– Jag satt på Sky och kände bara WOW! Han är otroligt välriden och lätt för hjälperna trots att han är enorm.
När affären var i hamn, för en hemlig summa, körde Carl själv ner Sky till sitt nya hem.
– De har ett oerhört starkt band och för mig handlar det nu om att sakta men säkert få det förtroendet hos Sky även jag. Just nu är han rätt störig, men vi jobbar på det. Med Carls hjälp, vilket jag är väldigt tacksam över.

Vikten av frihet för hästarna och planerna för Skyline To B
Regnet strilar ner, men ute i hagarna betas det naket i väl inlerade pälsar. Yaras entusiasm går inte att ta miste på när hon visar runt på anläggningen.
– Det är så viktigt att mina hästar får gå ut i hagen och vara hästar. De kan röra sig fritt i kuperad terräng i alla gångarter, nosa på sina grannar, de kan äta gräs, leka och få vara hästar.
Fakta
En dag i Yaras liv
05:30 Väckarklockan ringer. Yara vaknar och ger familjens fyra barn, som är mellan 10 och 15 år, frukost. Lastar hon in barnen och hundarna i sin minibuss och kör dem till skolbussen innan hon fortsätter till Gut Erlbach, som ligger bara tre minuter från familjens hus i den närliggande byn.
07:15 Hingstarna släpps ut i sina hagar, och Yara börjar med dagens första av åtta hästar. Ston och valacker rids en och en med hjälp av groomen Sandy, som assisterar.
11:30 Hagrotation, hingstarna tas in för lunch, och ston och valacker går ut. Hingstarna rids av Yara och hennes frilansryttare som anställs vid behov. Vid Ridsports besök arbetade två universitetsstudenter extra med Yaras unga hingstar, varav en hade tyskt beridarexamen.
14:30 Läxläsning och aktiviteter med barnen.
21:00 Somnar och sover som en stock.
Det är också en högst självisk hästhållning menar Yara Reichert:
– Genom att låta hästarna vara hästar, oavsett om de har kostat en förmögenhet, minskar det min egen stress över om de har rört på sig tillräcklig, om de har ätit tillräckligt. De kan röra sig i alla gångarter, äta gräs, även vintertid, och leka med kompisar, antingen i samma hage eller bredvid varandra, som hingstarna går.
Annat tonläge efter köpet av Skyline To B
Vid Ridsports besök har Skyline ofrivillig vila efter en svampinfektion vid sadelgjorden. Planen är att starta hingsten på S-nivå nästa år. Reaktionerna efter köpet av Skyline har varit annorlunda mot när Springbank och Valverde kom till gården.
Fakta
Tidslinje Yara Reichert
1969
Yara föds som Yara Wortmann, rakt in i en hästfamilj. Hennes föräldrar, Claude och Ragnhild, är engagerade fälttävlansryttare. Familjen har en liten gård där de både håller och föder upp hästar. Mamman är lärare, pappan företagare.

1994
Efter gymnasiet studerar Yara kommunikation, juridik och politik vid universitetet i München, följt av sju år utomlands.
2000
I början av 2000-talet blir hon vd för flera företag inom online betting och spel (Alloo, WinUnited, Wettstar) och leder även kommunikationsbyrån Publicia International och konsultfirman TML. Yara träffar också maken Oliver Reichert, vd för Birkenstock, och paret gifter sig.
2008
Första sonen föds. Samma dag köps fölet Schwarze Perle på auktion. Stoet blir Yaras första Grand Prix-häst, de debuterar internationellt 2018.
Vändpunkt
2021

Paret Reichert växlar upp och köper Springbank II VH och Valverde som Yara rider UVM i dressyr på samma år. Vinner Breeders för 7-åringar med Springbank.
2022
Får utmärkelse av det Tyska Ridsportförbundet efter att ha segrat tio gånger på S-nivå med olika hästar. Yara har nu sju hästar på hög nivå. Köper samma år Gut Erlbach nära Landshut, där familjen sakta bygger upp verksamheten.
2023
Tävlar framgångsrikt med olika hästar.
2024
Köper Skyline To B av Carl Hedin.
– Det är ett annat tonläge nu, kanske för att folk sett vilka vi är och hur våra hästar lever och tränas. Det enda negativa är från avelsfolket, men återigen, det finns fryst sperma så hans karriär som hingst är absolut inte över.
Sedan flera år tillbaka tränar Yara för Monica Theodorescu, Tysklands förbundstränare. Med köpet av Skyline adderar hon också Carl Hedin till staben.
– Han kommer med ett sätt att träna som jag verkligen tycker om. Hästarna är glada och med på noterna och hans verktygslåda är enorm.
Kärleken till Springbank har lett till att Yaras anläggning mer eller mindre domineras av hingstens avkommor. Vid Ridsports besök står inte mindre än sju söner till honom i hagarna.
– Det är lite av en Springbankfabrik. Min Black Pearl fick i år dessutom ett riktigt fint föl efter Springbank.
Yara om skitsnacket inom ridsporten
Yara erkänner utan omsvep att hon känt rejäl press med några av världens bästa hästar i sitt stall.
– Jag ställer alltid höga krav på mig själv och har som alla människor haft perioder där jag känt att jag misslyckats. För mig är det viktigare med en bra känsla än att vinna. Jag försöker att njuta, jag behöver inte bevisa någonting för någon.
– I ärlighetens namn är ridsporten på ett sätt en fruktansvärd sport. Väldigt många ägnar sig åt skitsnack, jag hade önskat att det kunde upphöra.
– Jag tror det är viktigt att försöka distansera sig. Vi är alla i sporten för att vi älskar den.
Yaras uppmaning till unga ryttare
Att balansera verksamheten med de 30 hästarna med familjelivet är en ständigt pågående utmaning,
– Det är svårt att vara heltidsryttare och ha familj. Det är alltid någonting som kommer i kläm. Är jag på tävling missar jag tid med mina barn som inte gärna följer med längre. Det är svårt att känna att jag ibland inte räcker till. Är jag mer med familjen blir det mindre tid för hästarna vilket också avspeglar sig snabbt. Det är en kamp som aldrig går att vinna, balansen är svår och jag tror det är många föräldrar som kämpar med detta lika mycket som jag gör.



Har du några råd till unga ryttare som vill lyckas i sporten:
– Jag har ett råd och det är jobba hårt, gå en riktigt bra utbildning som leder dig till jobb där du tjänar pengar och köp sedan en eller två riktigt bra hästar. Sen tänker du smart. Kan du sälja en av hästarna och frigöra kapital? Det är mitt råd till alla unga med ambitionen att ägna sig åt ridsport. Se till att göra dig självständig.
– Jag har alltid jobbat hårt för att vara självständig. Jag kan bara kontrollera mitt eget liv om jag gör vad jag har pengar till. Det är en fantastiskt möjlighet att arbeta som professionell anställd ryttare. Men i slutänden riskerar du att alltid förlora din bästa häst. Du blir beroende av sponsorer och hästägare, som förvisso ger dig hästar men dessa är i regel alltid till salu för rätt pris. Då får du börja om igen och igen och igen.
– Min dotter vill jobba med hästar och jag säger, visst, det är en bra idé. Du får rida så mycket du vill nu men ska studera, skaffa dig ett jobb och bli självständig så att du kan köpa dig en egen häst. Det är det enda som ger dig full kontroll över din karriär, dins hästs karriär och er framtid tillsammans.
Fakta
Yara Reichert om dressyrens framtid
”Jag tycker att debatten är för snäv. Det finns människor som beter sig illa överallt i samhället – inom religioner, i relationer, i skolor. Bara för att det finns idioter som misshandlar sina fruar eller barn, säger vi inte att äktenskap eller föräldraskap ska förbjudas. Det finns människor som har problem, och de behöver tas bort från sporten. Misstag kommer att hända eftersom det är sportens natur. Du och din häst utvecklas ständigt mot målet att hitta harmoni, balans och styrka. Som det ser ut nu har det blivit en häxjakt.
Om jag inte lyckas rida mina hästar i perfekt form varje dag, gör det mig då till en djurplågare? Självklart inte. Det är bara genom att göra misstag som jag kan lära mig att göra bättre.
Det jag tycker är mycket viktigare att diskutera är om alla ställer sig själva frågan: ger du din häst det liv den förtjänar? Får hästen tillräckligt med rörelse? Det finns så många ställen där människor älskar sina hästar, men de promenerar bara med dem – de rider inte, och de får aldrig gå ut i hagarna. Har de rätt sadel? Är de korrekt skodda? Hur är du som ryttare? Har du dålig balans eller hårda händer? Pressar du hästen för mycket? Det finns en mängd olika saker som kan gå fel. Ridsporten består av så många olika grupper av hästmänniskor, och kunskapsnivån varierar kraftigt. Tyvärr känns det ofta som två olika världar som försöker prata med varandra.”
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på