Reportage
24 december 2018 12:09
Ridsportplus

Hemma hos ”Årets komet” – en cool perfektionist

Framgångsrikt 2018Med stor marginal röstades hon fram som "Årets komet" av Ridsports läsare. Följ med hem till Alice Tapper – perfektionisten som sällan blir nervös.
– Att fokusera på rätt saker, på det jag själv kan påverka, det är viktigt för mig. Det gäller att inte bry sig om vad alla andra gör, säger kometen.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Frågar du hennes tävlingskamrater är det bristen på nerver, förmågan att prestera lite extra när det gäller och hennes sätt att prioritera hästarna framför allt som gör att det går så bra för Alice Tapper, framröstad som ”Årets komet 2018”.

    Själv känner sig Alice Tapper inte helt  bekväm med att prata om det hon är bra på, men säger ändå:
    – Jag har nog tur att ha ganska bra nerver och blir oftast bättre när det gäller.

    Tävlingsnerverna vill hon till viss del tacka pappa Lasse Tapper för. Han har aldrig ridit och tävlat, men väl varit professionell seglare under många år. I dag är han inte proffs längre, men hyrs ofta in av seglingsteam för speciella tävlingar.

    – Hästintresset kommer från mamma. Hon har ridit sedan hon var liten och jobbade i ett travstall under en period när hon var yngre. Men hon har inte tävlat på någon högre nivå och inte haft egen häst, säger Alice Tapper.
    – Att pappa har tävlat så mycket på hög nivå har varit en bra hjälp för mig när det gäller den mentala biten och att hålla rätt fokus.

    Ridsport
    Alice Tapper och Doge Dogelito; båda vet när det gäller som mest, men i stallet är Doge barnslig och vill pilla på allt. Foto: Roland Thunholm

    Hon är också noga med att poängtera hur viktiga hennes föräldrar är för framgångarna. Förutom att de äger hästarna har de genom åren hela tiden varit med och stöttat, men aldrig drivit på.

    Flera höjdpunkter

    År 2018 blev ett bra tävlingsår med EM-starten i Fontainebleau, segern i ungdoms-SM i Billdal och placeringen i senior-SM som några höjdpunkter. Däremot blev det ingen start vid inne-SM i november.

    – Jag åkte ner till Rob Ehrens i Holland i stället och tränade samt red några tvåstjärniga tävlingar där. Man behöver inte vara med på allt och jag ville prioritera träningen för att kunna bli ännu bättre till nästa säsong.

    Alicetidslinje

    180729_alicetapper_pernillahagg
    SM-guld med Cougar Q 2018. Foto: Pernilla Hägg

    Att 2018 har varit ett bra år är inget som Alice Tapper direkt har reflekterat över. Hon vill gärna jobba och tänka framåt på hur hon ska bli bättre och vad som måste utvecklas.

    – Det är viktigt att inte bli för nöjd. Då jobbar man inte på ordentligt. Jag är perfektionist när det gäller hästarna och ridningen och har fått jobba en hel del med att hitta sätt så att jag inte går runt och är missnöjd i min strävan efter att få allt perfekt. Därför är det viktigt att se förbättringarna men ändå vilja mer.

    Fortsatte trots motgång

    Karriären som tävlingsryttare har inte direkt varit spikrak, framför allt inte i början. Alice Tapper tog sig till SM på en C-ponny och red nordiska mästerskapen på D-ponnyn, men utan några större framgångar.

    – De första ponnyerna jag tävlade stannade ganska mycket, så jag fick tidigt vänja mig vid att det inte gick som jag hade tänkt mig. Jag kommer ihåg en gång när vi gick upp vid fyratiden på morgonen för att åka till Heby och tävla. Jag tror att jag stannade ut mig på första hindret, sedan fick vi åka hem igen. Men jag ville ändå fortsätta att tävla och hoppa, något annat har aldrig varit aktuellt.

    Envisheten och fokus på hästarna och ridningen är något som har fortsatt genom åren. Alice Tapper läste treårig ekonomisk linje på Celsius-gymnasiet i Uppsala, och visst kunde hon ibland känna en önskan att vara med klasskompisarna på helgen när de berättade om hur roligt de haft på måndagen.

    – Men då tänkte jag ofta på hur roligt jag hade haft under helgen på någon tävling och konstaterade att där hade de inte varit med. Och när det blev helg nästa gång fanns det ingen tanke på att välja bort stallet, säger Alice Tapper.

    På hemmaanläggningen CC Stud:

    I stället är det kompisgänget kring hästarna som betyder mycket, både hemma i stallet och på tävlingarna.
    – Det är där jag hittar personer som har samma inställning och vilja till att utvecklas och lyckas, och som gillar hästar. Så det känns bra.

    Sally är bästa vännen

    Sedan i somras finns dessutom en väldigt viktig kompis för Alice Tapper, den lilla blandrastiken Sally. Alice fick henne som 20-årspresent.

    – Hon är min allra bästa vän, säger Alice Tapper med värme i rösten, samtidigt som Sally ger henne en stor puss på näsan med sin tunga.

    Sally hänger med överallt när Alice rider, men har även giltiga pass så att hon kan följa med utomlands på träning och tävling. Och i stallet vid Häggeby, inte långt från Skokloster i Uppland, har Sally flera hundkompisar.

    Ridsport
    Bästa vännen Sally. Foto: Roland Thunholm

    Alice Tapper har inget eget stall. Sedan ett drygt år hyr hon in sig hos CC Stud.

    – Det började med att de ville att jag skulle rida och tävla en av deras hästar, och eftersom det är en fin anläggning valde vi att flytta våra hästar hit. Det blev enklare.

    Svante är ett bollplank

    Hit kommer Svante Johansson för att hålla träning. Som ledare för juniorer och ungdomsryttare har han hjälpt Alice Tapper de senaste åren, både på hemmaplan och på tävling.

    – Svante är ett jättebra bollplank. Han  hjälper mig också att analysera mina rundor. Har jag gjort en dålig runda brukar jag titta på den så få gånger som möjligt. Jag vill veta vad som inte fungerade och sedan släppa den rundan för att i stället fokusera framåt, säger Alice Tapper.

    Jag tävlar mest mot mig själv när jag är ute.

    Däremot vill hon gärna titta på någon ritt som hon är nöjd med före tävling för att hitta rätt känsla och få rätt fokus.

    – Att fokusera på rätt saker, på det jag själv kan påverka, det är viktigt för mig. Det gäller att inte bry sig om vad alla andra gör. Jag tävlar mest mot mig själv när jag är ute, säger Alice Tapper och fortsätter:

    – Men det är klart att jag även tittar på vad de andra gör. Som nu när vi har varit mycket utomlands och tävlat är det bra att se hur man står sig jämfört med ryttare från andra länder.

    Skaffat rutin

    Därför har hon också satsat mycket på att åka utomlands och tävla, för att skaffa sig rutin inför ungdomsmästerskapen och för att utvecklas ytterligare. Planerna inför 2019 är redan klara. Förhoppningen är att bli uttagen till sitt tredje ungdoms-EM, som blir det sista. Dessutom vill hon gärna rida fler Nations Cup med det svenska ungdomslaget. Alice Tapper gillar att rida i lag.
    – Det är verkligen roligt. Vi gör ju inte det så ofta i vår sport.

    I detalj.

    Alice Tapper

    • Namn: Ingrid Alice Tapper.
    • Ålder: 20.
    • Bor: I ett hus på landet mellan Sigtuna och Märsta.
    • Familj: Mamma Mia, pappa Lasse, storebror Oskar (pluggar i Örebro) samt hunden Sally, sex månader.
    • Aktuell: Med stor marginal framröstad som Årets komet av Ridsports läsare.
    • Inspireras av: Skickliga ryttare. Stephanie Holmén och Irma Karlsson är favoriter – de har visat att man med hårt arbete kan komma långt och dessutom skaffa sig en karriär utan att lämna Sverige. Andr-a förebilder är Marlon Modolo Zanotelli och Steve Guerdat.
    • Bästa egenskap: Jag blir inte direkt nervös utan mer sporrad av att det gäller något.
    • Behöver bli bättre på: Våga rida för att vinna och därmed släppa lite på mitt kontrollbehov.
    • Gör gärna: Pysslar med mina hästar. Jag älskar att umgås med dem och försöker göra det så mycket som möjligt.

    Om att få utmärkelsen ”Årets komet”:
    ”Det var jätteroligt. Det betyder att det finns många som tror på mig. Jag var nervös först, men när de läste upp nomineringarna släppte det.”

    Expandera

    I våras fick Alice vara med och rida de femstjärniga klasserna i Scandinavium i Göteborg, tack vare ett wild card till finalen av Lövsta Future Challenge.

    Däremot kommer hon inte att satsa på att kvala dit av egen kraft 2019.

    – Vi har bestämt oss för att åka till Oliva i Spanien för att börja säsongen utomhus i stället, så jag hinner inte rida några kval. Skulle jag få chansen till ett wild card även 2019 vore det förstås fantastiskt roligt, men om inte finns det andra bra tävlingar att rida. Då får jag satsa på dem i stället.

    Toppar formen

    För Alice Tapper är det viktigt att kunna prioritera och få ett så bra upplägg för sina hästar som möjligt, att kunna toppa formen till de största tävlingarna. Och att inte ge avkall på träningen och vidareutbildningen.

    – Jag vill verkligen lära mig så mycket som jag kan om hästar och allt som händer kring dem. Dessutom är det viktigt för mig att få vara mycket med hästarna. Jag älskar att pyssla med dem och borsta dem. Då får jag en bra kontakt med dem och märker hur de mår på ett bättre sätt. Jag tror också att det är viktigt för att få ett bra resultat, att hästarna tycker om mig.

    Ridsport
    Quincy, här med Årets komet-täcket, blev Alice Tappers första mästerskapshäst. En häst med mycket personlighet som hon beskriver som en blandning mellan ett marsvin och ett lejon. Foto: Roland Thunholm

    Reportaget publicerades första gången i Ridsport nr 24/2018.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden