Reportage
24 november 2018 13:54
Ridsportplus

Bildspecial och stor intervju: Hemma hos Angelica i Belgien

Tillbaka mot toppenSedan 2016 har hon startat egen verksamhet, köpt gård och fått två barn. Följ med hem till Angelica Augustsson Zanotelli i ett stort reportage och läs om hennes vardag med familjen, vad hon satsar på i företaget, senaste årens tuffaste stunder och målet att komma tillbaka till toppen.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det är en glad, om än lite omtumlad, Angelica Augustsson Zanotelli som möter upp på anläggningen i Eksel i Belgien. I vit skjorta, svarta byxor och med en kaffekopp i handen hälsar hon välkommen.
– Vi går väl ut i solen, säger hon och visar vägen till sittplatserna vid stallväggen.

Det är nästan sommarvärme fast det är oktober. I hagarna är gräset fortfarande grönt och frodigt.
– Du ser alla hagar vi har här, säger hon och pekar bort mot staketen som kantar infarten och fortsätter hela vägen in bakom stallen.
– Vi har byggt allihop själva efter att vi kom hit.

Angelica Augustsson
La Lou e Sandro Boy äger Angelica tillsammans med Leif Andersson. Foto: Natalie Lindholm

Tillsammans med maken Marlon Zanotelli har Angelica jobbat på snabbt. Efter lite drygt två månader har de inte bara fått upp hagarna utan också renoverat hela stallet, byggt det gemensamma köket, bytt ut underlaget i ridhuset och börjat jobbet med att anlägga två utebanor.

– Där bakom hagarna och upp mot skogen kommer vi att anlägga en galoppbana med sandbotten, förklarar Angelica samtidigt som Marlon slår sig ner intill henne.

Båda är lika entusiastiska. Den egna gården är en dröm som har gått i uppfyllelse. Nu kan de äntligen sköta allt precis så som de själva vill – och kanske landa lite?

De senaste två åren har livet rullat på i full fart. 2016 startade paret egen verksamhet efter flera år på Ashford farm. Samma år kom dottern Melissa. I Eksel hittade de äntligen ett eget ställe, och blott två veckor före denna intervju föddes sonen Max.

Angelica Augustsson
I Eksel i norra Belgien hittade Angelica och Marlon sin drömgård. Foto: Natalie Lindholm
Angelica Augustsson
Arbetet med att anlägga de nya ridbanorna är i full gång. Foto: Natalie Lindholm

Karriären åt sidan för ett tag

I anläggningens gemensamma kök är lunchen precis avklarad. Marlons mamma plockar undan och underhåller en trött Melissa, medan Max sover gott i barnvagnen bredvid oss. Att ha två barn under tre år och samtidigt driva verksamheten är inget som bekymrar Angelica. För henne handlar allt om att hitta rutinerna i vardagen.

– Familjen är väldigt viktig för mig. Som yngre fokuserade jag bara på ridningen och jobbet. Jag jobbade hårt i många år för att kunna prestera det jag gjorde i sporten. Någonstans kom jag dock till en punkt där jag insåg att om jag vill ha familj måste jag sätta karriären åt sidan för ett litet tag.

Angelica Augustsson
Hela familjen i gröngräset. Foto: Natalie Lindholm

Angelica och Marlon visste att de ville ha två barn och det var viktigt att inte vänta för länge mellan barnen.
– Visst var det svårt, för jag hade precis kommit tillbaka i sporten efter Melissa, och jag gjorde bra ifrån mig, erkänner Angelica, men säger samtidigt att hoppsporten är tacksam. Det dröjer länge innan man blir för gammal för att rida.

Jag vet att jag har tid på mig att komma tillbaka, och jag behöver tävlingsbiten för att vara lycklig.

Att hon ska tillbaka till toppen är självklart. Målet är, och har alltid varit, en plats i landslaget.
– Jag vet att jag har tid på mig att komma tillbaka, och jag behöver tävlingsbiten för att vara lycklig.

20181108102742782_sida_2
Första SM-medaljen tog Angelica med B-ponnyn Pretty Girl. Årets var 1998 och det blev en silvermedalj. Foto: Annika Karlbom
Angelica Augustsson-mic Mac5 130927 Rt
13 år efter SM-silvret på B-ponny kom det stora internationella genombrottet kom med MicMac, då ekipaget vann världscupen i Göteborg. Foto: Roland Thunholm

Angelica fick sitt stora genombrott 2011 när hon vann världscupkvalet i Göteborg med det karaktärsfulla stoet MicMac du Tillard. Men hon har alltid varit flitigt i farten; på ponny blev det ett par SM-guld.

Bara dagar efter vårt möte ska Angelica prova på att sitta upp i sadeln igen efter förlossningen. Hon vet att det kan bli en utmaning.
– Balansen och styrkan är inte vad den var före graviditeten och det är lätt att bli frustrerad. Nu, med andra barnet, vet jag att allt kommer tillbaka så jag kan vara lite mer avslappnad.

Vardag och detaljer hemma på gården:

Att hitta rutiner i vardagen med de två barnen är a och o för att få ihop allt. Och för både Angelica och Marlon är det viktigt att ha tid med sina barn. Faktum är att dottern Melissa är den största anledningen till att de startade eget.

Med egen verksamhet har de möjlighet att lägga upp dagarna som de vill, följa med till förskolan varje dag och äta lunch tillsammans. Tack vare att Marlon Zanotellis familj finns nära till hands att hjälpa till med barnen behöver de inte oroa sig över dem när de sitter i sadeln.
– Att ha Marlons mamma här är värt så mycket, säger Angelica och sneglar bort mot dottern som kommer gående med en påse morötter hon vill ge till sin nya ponny Ninni.

Angelica Augustsson
Vad månde det bliva av den här lilla tösen? Angelicas dotter Melissa har döpt sin nya ponny till Ninni. Foto: Natalie Lindholm

Startade eget för två år sedan

Två år har gått sedan Angelica och Marlon startade eget. Innan dess hade båda många års erfarenhet av branschen och ett gott rykte inom sporten, två mycket viktiga beståndsdelar för den som vill driva företag i hästbranschen.

– Ingen skickar en häst till dig om du har ett dåligt rykte eller sköter dig illa på tävlingsplatsen, konstaterar Marlon, och Angelica flikar in att folk är uppmärksamma på hur andra tar hand om, och visar upp, sina hästar.

– När du åker på tävling är det väldigt viktigt att hästarna är välmående och fina och att du visar dem på ett professionellt sätt. Hästägarna måste känna att deras hästar blir väl omhändertagna, förklarar hon och fortsätter:

– Det är också väldigt viktigt att du låter hästägarna vara involverade i allt som händer hästen och att du är helt ärlig. Tror vi till exempel inte att en häst är så bra som ägaren hoppas så säger vi alltid det.

”Ändras hela tiden”

Paret har lärt sig mycket från sina tidigare arbetsgivare, både genom att hitta saker de vill ta efter, men också saker som de vill göra annorlunda. Verksamheten är fortfarande relativt ny och även om båda har en klar bild av hur saker och ting ska skötas provar de sig i viss mån fortfarande fram.

– Branschen och sporten ändras hela tiden. Som företagare gäller det dels att följa med i förändringarna, dels helst ligga steget före, säger Marlon Zanotelli.

Den som vill starta eget måste ha en klar bild av vilken typ av verksamhet man vill driva, enligt Marlon Zanotelli.

– Vi har bestämt oss för att vi vill ha ett stall med fokus på sporten, det är huvudsysslan. Vi tar fram bra unga hästar, fokuserar i första hand på att tävla och säljer i viss mån också färdiga sporthästar.

Vår styrka är att producera tävlingshästar och försöka nå toppen med dem, men ibland händer det att de säljs på vägen.

Något handelsstall är de dock tydliga med att de inte driver.
– Vår styrka är inte att vara bra säljare. Vår styrka är att producera tävlingshästar och försöka nå toppen med dem, men ibland händer det att de säljs på vägen, säger Marlon Zanotelli.

Just att veta vad man är bäst på och fokusera på det är ett måste.
– Vi är bäst på att rida och utveckla hästar och det är också vad vi sysslar med. I stallet har vi folk som är bäst på att grooma hästar och då behöver vi inte oroa oss för den biten, förklarar Marlon och lägger till att det är väldigt viktigt att lita på dem man jobbar med.

Minst lika viktigt är det att också ha en realistisk plan för verksamhetens ekonomi. Från dag ett visste Angelica och Marlon Zanotelli precis hur mycket de skulle komma att göra av med varje månad och hur många anställda de skulle behöva. De hade sparat undan en buffert som skulle räcka ett år om allt gick åt skogen. Tack vare det fanns aldrig någon ekonomisk stress.

– Du måste ha ett startkapital som låter dig fokusera på hästarna i lugn och ro så att du kan ge dem den tid de behöver. Börjar du oroa dig för ekonomin och slarva med hästarna eller pusha för resultat som inte kommer – då kan jag lova att du kommer att misslyckas, slår Marlon fast.

Hitta en nisch

En annan viktig del är att veta hur du ska marknadsföra dig. Det går inte att ha hästar som passar alla. Hitta din nisch och håll dig till den, råder Marlon Zanotelli.
– I början hade vi unghästar också, men nu skickar vi iväg de yngre till en kille som är expert på just unghästar. Han jobbar bara med hästar upp till sju år. Det är hans specialitet.
– Vet du inte vilken typ av verksamhet du vill ha får du problem gentemot kunderna. Dina kunder måste veta vad de kan vänta sig av dig.

När Angelica får frågan om vad som är viktigast att lägga pengarna på i början kommer svaret snabbt – hästarna.
– Försök aldrig att spara in på hästarna. Gör alltid det bästa du kan för dem, det får du alltid tillbaka. Ett bra underlag och en bra hovslagare är jätteviktigt oavsett vilken typ av hästar du jobbar med.

De senaste två åren har affärerna blomstrat och de kan vara nöjda. Men helt smärtfri har resan inte varit, och de har lärt sig av sina misstag.

– I början hade vi en hästägare och investerare som vi tyckte att det fungerade väldigt bra med och som vi trodde att vi skulle ha ett långsiktigt samarbete med, minns Angelica.
– Plötsligt drog de sig ur. Det kom som en kalldusch. Samtidigt lärde vi oss att ha flera ben att stå på och att aldrig lita på en inkomstkälla, hur bra det än låter.

Nästa kalldusch kom när Marlon Zanotellis häst testade positivt för dopning under en tävling och han stängdes av från tävling i fyra veckor. Det här var när verksamheten var precis nystartad. Ryktet spreds som en löpeld i sociala medier.
– Det var väldigt tufft, erkänner Marlon.

Han som aldrig varit med om det tidigare var helt oförberedd på resultatet.
– Vi har alltid haft väldigt bra koll på våra hästar och trodde aldrig att det kunde hända oss.

Vi fick också se hur viktigt det är att ha bra människor omkring sig. Människor som litar på dig.

Flera andra ryttare testade också positivt under samma tävling och ärendet lades ner när man kunnat visa att resultatet berodde på en växt som fanns naturligt i det hö som de hade köpt på tävlingsplatsen. Trots det är Marlon fortfarande besviken på hur snabbt många hästmänniskor dömde ut honom, utan att ha alla fakta.

– Men vi fick också se hur viktigt det är att ha bra människor omkring sig. Människor som litar på dig.

Det första paret gjorde när de fick resultatet var att ringa alla hästägare och berätta. Hade nyheten nått dem via media hade det blivit katastrof. Nu valde alla att stå bakom Marlon Zanotelli och lita på honom, något som har betytt allt.

– Vi är väldigt glada att våra hästägare litade på oss fullständigt. Hade vi haft en sämre relation med dem hade det antagligen gått annorlunda.

Angelica Augustsson
Rafael som är från Brasilien, likt Marlon, rider unghästar. Foto: Natalie Lindholm
Angelica Augustsson
En av stallets hemmaryttare, Irina. Foto: Natalie Lindholm
Angelica Augustsson
8-åriga Chattanooga (e Cornet Prinz) är en av hästarna Angelica hoppas mest på. Här med Marlon på ryggen. Foto: Natalie Lindholm

I skrivande stund står 22 hästar i stallet, och när det väl är dags att sitta upp i sadeln igen har Angelica både två yngre förmågor som väntar på henne och två 8-åringar som hon tror mycket på.
– Båda är riktigt bra, men de är fortfarande unga så det återstår att se hur de utvecklas. Jag hoppas så klart att minst en ska visa sig vara bra nog att ta med mig till toppen.

Angelica känner dock ingen stress. Hon vet att hon har både erfarenheten och möjligheterna, och just nu njuter hon av det efterlängtade familjelivet.

I detalj:

Angelica Augustsson Zanotelli

Bor: Eksel, Belgien.

Född: 9 Januari 1987.

Familj: Maken Marlon, barnen Melissa och Max. Hela Marlons stora familj, Angelicas föräldrar och två syskon med barn i Sverige.

Hästar: 22 i stallet. Angelicas främsta hästar är 8-åringarna Chattanooga (e Cornet Prinz) och Nintender Star (e Nintender).

Favorithäst genom tiderna: ”Helt klart MicMac, även om hon också var väldigt svår. Hon tog mig till toppen och jag har många speciella minnen med henne.”

Favoritmat: Älskar pasta. Har det senaste året äntligen lärt sig tycka om den typiska brasilianska maten ris och bönor.

Fritiden: Tillbringar den helst med Marlon och barnen – kvalitetstid. ”Framför allt om vi lyckas göra något utanför stallet.”

Skulle aldrig: Gå in i ett rum med en massa spindlar.

Inspireras av: ”Framsteg. När jag känner att jag gör något bra och något jag lär mig av.”

Förebilder: Alla skulle säga Marcus Ehning – det stämmer så klart, han är otrolig. Men man kan lära sig av så många, både av ryttare och av människor utanför hästvärlden.

Dröm: Att få ha en frisk familj och bli gamla tillsammans. Att ha riktigt fina hästar och njuta av att vara på topp igen.

Angelica om…

…Sverige vs Belgien:
”För mig är det nästan omöjligt att jämföra för jag flyttade från Sverige som 18-åring och har ingen riktig erfarenhet av att driva verksamhet där. Jag tror att vi har fler klienter i Belgien, men jag vet också att många åker till Sverige för att köpa häst just nu. Däremot är allt mer centralt här och det finns många fler tävlingar på nära håll.”

…att driva verksamhet med familjen:
”Det finns inget bättre. Du vet att de alltid vill ditt bästa och att de gör allt för att de vill och inte för pengarnas skull. Det är också väldigt skönt att ha någon att bolla med när du måste ta svåra beslut – och det måste du hela tiden.”

…att rida andras ponnyer:
”Jag har alltid tyckt om utmaningar, så om jag hittade en häst som var lite svår tyckte jag att det var extra kul. Snart började vänner och bekanta be mig att rida deras hästar. Efter hand började jag rida saluhästar – det var i princip hela min svenska karriär på hästryggen.”

…hur åren med olika ponnyer format henne:
”Jag vet att hästar kräver tid. När man har problem med en häst handlar det nästan alltid om att den inte har förstått eller att den inte är kapabel att utföra det du ber om. Väldigt få hästar har en dålig attityd.”

Angelica Augustsson
Melissa, Ninni och Angelica tillsammans hemma på familjens gård. Foto: Natalie Lindholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 112 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-