Reportage
17 november 2022 15:31
Ridsportplus

Hoppryttarna som hittade hem på Henriksdal

Med ny basI början av oktober flyttade Erica Swartz och Thomas Ryan med alla hästar och personal in på Henriksdals gård. De hade hittat sitt drömställe, på bästa position i Skåne och det är härifrån, på första egna anläggningen, de ska jobba på att klättra på världsrankningslistorna.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I en omgiving av sandblandad jord, med mjuk blandskog runt markerna och med stora kronhjortsflockar betande i grannskapet kan förutsättningarna för ett bra hästliv knappast bli bättre. Särskilt inte när själva anläggningen har det mesta man kan behöva för att driva en professionell verksamhet. Ridhus så klart, och utebanor med såväl fibersand som flis och grus, och naturligtvis gräs.

– Och så har vi ungefär 35 gräshagar, nio vinterhagar och tre lösdrifter, berättar Erica Swartz.

Thomas Ryan fyller i:
– Vi vill att våra hästar ska gå ute så mycket som möjligt, givetvis även tävlingshästarna. Det blir minst en halv dag per häst, lite beroende på när på dagen de blir ridna.

Varsitt stall

Rymliga stall med stora boxar och allt som hör till med bekväma sadelkammare, duschar och uppbindningsplatser ingår självklart.

Erica och Thomas har var sitt stall, Erica har nio hästar, Thomas har 19, varav elva(!) är hingstar. Hingstarna är lugna och harmoniska, och sträcker nyfiket ut huvudena och vill bli klappade, undantaget Di Cantero van ter Hulst.

– Han gillar inte när man står utanför hans box. Men han är snäll som ett lamm när man är inne hos honom och i all hantering, säger Thomas och visar när han går in till hästen och får en vänlig puff i sidan.

Di Cantero van ter Hulst reds tidigare av belgaren Niels Bruynseels. Men Diamant de Semilly-Corrado I-sonen (f -11) hamnade i en ägartvist och finns nu hos Thomas som har stora förhoppningar på hingsten.
– Först ska vi visa honom för avelsvärderingsnämnden i vår. Han har massor av avkommor nere på kontinenten och folk är väldigt förtjusta i dem. Jämt och ständigt kommer det fram kollegor och berättar stolt att de har en avkomma efter honom, berättar Thomas.

Men Di Cantero ska självklart också tävla och ingår i Thomas topptrio som kompletteras av Springfield (f 13 e Stakkato Gold-Classiker) och Insider VDL (f-13 Etoulon-Corland). Springfield har gjort dubbelnollor i Nations Cup i år och var senast fyra i världscupen i Helsingfors.

Di Cantero
Thomas Ryans hästar har en liten nalle på grimman – bara för att det är en kul grej. Foto: Christel Behrmann

Höga mål i sikte

37-årige Thomas Ryan har tillhört det irländska landslaget länge och red bland annat EM 2009 i Windsor (med Urleven van de Helle). De senaste åren har han dock varit lite i bakgrunden.

– Ja, jag har inte haft riktigt bra hästar förrän i år, förklarar han.

Siktet är inställt, på EM i Milano nästa år och sedan OS i Paris 2024.

31-åriga Erica Swartz , uppväxt i en hästfamilj i Tomelilla, siktar också högt, egentligen för första gången. Efter avbrutna ekonomistudier på universitetet i Lund åkte hon för att testa sin förmåga som hemmaryttare till Olivier Phillippaerts i Belgien.

– Där lärde jag mig mycket, inte minst hur man managerar ett proffsstall, säger Erica.

Sedan testade hon annat, hos Stuteri van de Helle.

– Här handlade det om hingstvisningar och unghästutbildning, från inridning till Grand Prix, berättar Erica.

Här fick hon behålla en av de bättre hästarna, Conisha van de Helle.

– Och tre år senare red jag som U25-ryttare i Göteborg och startade i Grand Prixen.

Basen blir i Sverige

Innan hon flyttade hem, julen 2018, gjorde hon ett och ett halvt år på Optimum Horses i Schweiz. Ungefär i den vevan hade Thomas och Erica träffats och de flyttade ihop, med alla hästarna hos Magda Hermelin i Sjöbo.

Men nu är det alltså dags för eget, under namnet Ascend Showjumping. Henriksdal var tidigare en uppskattad tävlingsplats (när Ragnar Bengtsson och Paula Törnquist ägde det) men sådana planer har inte Erica och Thomas.

– Nej, Ebba Berglöf här borta har fina arrangemang. Hon har till och med fått hindermaterial av oss.

Just möjligheten till bra tävlingar på bra avstånd är en av orsakerna till att Erica och Thomas satsar i Sverige.

– Och härifrån är det inte särskilt långt till kontinenten heller. Här kan vi ge hästarna omväxlande träning med mycket uteridning. Det håller dem i bra form och de är lyckliga, säger Thomas.

Thomas hästar har vintervila men Erica har fått landslagsuppdrag i Spanien och Portugal i november.
– Så mina hästar får vänta lite med vilan, säger Erica.

Thomas O Rockefeller V
Femårige Rockefeller V (e Kaiser v/d Lambroek) gillar sin nya omgivning. Han är lika lugn som sina hingstkompisar i Thomas Ryans stall. Foto: Christel Behrmann
Erica Swartz-madonna 1 211031 Rt
Erica Swartz och Madonna. Foto: Roland Thunholm

Utbildningsstall ena benet

Hennes bästa häst är Madonna, en dotter till Jovita (som Erica tidigare red svår klass på)
och hon hoppas mycket på Cavicii (e Carlo van de Helle, favorithäst för Erica när hon jobbade på stuteriet) och sjuårige Porsche V, en son till Madonna (e Corridon).

Även om tävlingsbiten är viktig för paret, så går viss del av verksamheten, som hos så många andra, ut på att utbilda och sälja hästar. I nuläget ägs ungefär 40 procent av hästbeståndet på gården av Thomas och Erica medan olika hästägare står för resten.

– Sex av mina hästar ägs av H3K Equestrian, berättar Thomas.

Erica och Thomas jobbar inte ensamma på Henriksdal. De har var sin elev, Thomas young ridern Johanna Carlsson och Erica junioren Bella Lidgren. För Thomas jobbar dessutom beridaren Liam Hayes, tävlingsgroomen Julia Ring och hemmagroomarna Alma Nilsson Säll och Johanna Kuronen. Erica har hjälp på tävlingar av Charlotte Fredriksson och hemma av Sofie Nilsson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden