Reportage
25 juli 2018 06:30
Ridsportplus

Tillbaka efter ”skitåret”: Juliette Ramel siktar mot VM

VM-drömEfter sex år beslöt sig Juliette Ramel för att bli mer självständig. Holland är fortfarande basen, men i dag sköter hon sig själv med stötvis träning för Patrik Kittel. 2017 var ett skitår för att använda Juliettes eget ord, men nu är det uppåt som gäller – årets mål är VM i Tryon.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Juliette Ramel kände att det var dags att stå på egna ben. Hon bytte tränare och stall. Den 1 december flyttade hon hästarna till Oijsterwijk, mellanlandade i ett stall i trakten under åtta veckor innan hon slutligen flyttade in på Equilibrium Stables, AK Equine Swiss Spa.
– Stallet dit jag flyttade först var ett smärre kaos, men jag åkte iväg och lät Buriel gå på aquatrainern här under den perioden. När jag kunde flytta hästarna hit permanent blev det en bra lösning, berättar Juliette Ramel.

Equilibrium Stables är ett hästspa med fina faciliteter, samtidigt litet och ganska familjärt.
– Det är jag och ägaren Alessia Kaiser som rider och tränar dressyr på anläggningen till vardags, berättar Juliette.
– Mina hästar kan gå i gräshagar flera timmar varje dag, Buriel går på vattenbandet någon gång i veckan och vi har fått det väldigt fint.

180725_julietteramel_kimclundinspaavdelning_kcl70d_img_0395
Många möjligheter för träning av hästarna. Foto: Kim C Lundin
180725_julietteramel_kimclundinhastarna_uppstallda_kcl70d_img_0505-1
Hästarna trivs. Foto: Kim C Lundin
180725_julietteramel_kimclundinstallgang_kcl70d_img_0367
Stallet med stort ljusinsläpp. Foto: Kim C Lundin

Fakta

Fakta Juliette Ramel

Ålder: 31 år.

Familj: Pojkvän, två systrar – Hermine och Antonia – samt föräldrar hemma i Sverige.

Bor: Har hästarna stationerade i Oisterwijk, söder om ’s-Hertogenbosch, Nederländerna.

Bakgrund: Har ridit sedan barnsben hemma på Hviderup i Skåne. Rider professionellt utomlands sedan gymnasietiden.

Gillar: Fina bakelser och mörkt bröd.

Expandera

Juliette hyr en bostad i byn Oisterwijk, i storlek som en svensk småstad. Till stallet tre kilometer bort kan hon cykla. Efter flera år i Holland förstår hon holländska ganska bra men pratar inte så mycket.
– Holländarna är så bra på engelska att man behöver inte kunna holländska.

Ville träna mer självständigt

Tidigare tränade Juliette för Nicole Werner. Det var väldigt givande, men efter flera år kände Juliette att hon ville träna mer självständigt och lägga upp tävlingsschemat på egen hand. Nu tränar hon för Patrik Kittel. Hon åker till till Nottuln cirka tre gånger per månad, samt inför tävling och får den hjälp hon behöver under meeting. Konceptet har fungerat bra hittills – två segrar och två andraplatser på fyra starter med Buriel KH och internationell Grand Prix-debut med den äran på Wall Street JV.
– Som tränare är Patrik otroligt stöttande. Vi har fått hjälp med att hitta till rätt arbete och en tro på vår förmåga, säger Juliette, som trivs med att numera kunna lägga upp arbete och planering själv.
– Det som också är speciellt är Patriks förmåga att läsa olika hästar. Buriel och Wall Street är väldigt olika och kan inte alls ridas och tränas på samma sätt. Jag tror att Buriel är den mest intelligenta häst som jag har träffat. Han försöker ofta tala om saker för mig.

180725_julietteramel_kimclundinburiel_kh_kcl72mii_7dm_8846-1
Juliette med Buriel. Foto: Kim C Lundin
180725_julietteramel_kimclundinwall_street_kcl72mii_7dm_8819
Juliette och Wall Street. Foto: Kim C Lundin

Wall Street har haft det svårare, tycker hon.
– Det har tagit tid innan han släppte in mig och litar på mig. Han har haft otroligt svårt för att lära sig till exempel piaff. Nu har polletten trillat ner och allt fungerar jättebra.
– Men det har varit en lång resa med honom. Ibland har jag funderat på vad jag håller på med. Men det har varit värt allt slit, i Falsterbo var han magisk.

Skakade på huvudet åt debatten

2017 var ett skitår, för att använda Juliettes egna ord.
– Vi tränade hela vintern men det stämde inte. När tränset åkte av i Aachen var det på något sätt typiskt, som ”suck, inte det också”, säger Juliette.

180725_julietteramel_kimclundinburiel_kh_kcl70d_img_0263
Juliette skakar av sig kritiken. Foto: Kim C Lundin

Däremot tog hon aldrig illa vid sig av den märkliga debatt som uppstod kring bilderna på Buriels huvud i sociala medier, där det påstods finnas inbuktningar efter nosgrimman.
– Jag bara skakade på huvudet för jag vet själv hur otroligt felinformerade de som kommenterar är. Andra ryttare brukade skratta åt mig och skoja om varför jag över huvud taget hade nosgrimma, för det gick alltid att få in en hel hand. Så har det alltid varit. Den är som en prydnad, inte en funktion.
– Jag vet att mina dressyrhästar har det otroligt bra, de mår prima och har ett superliv, därför tar jag inte åt mig av de där dumheterna.

Nu har Juliette åter tävlat i Aachen med båda hästarna och övervunnit sin känsla av debaclet på den anrika tävlingsplatsen.
– Visst var det lite speciellt. Jag fick en del flashbacks om att ”här stod jag och grät” förra året, men allt det är borta nu för det gick underbart bra.
Falsterbo var dock snäppet bättre.
– Så himla kul att komma hem och tävla! Jag har inte ridit i Falsterbo sedan jag startade Ten Points och Chatham Park Jac.

Red i samma lag som Antonia

Vid Nations Cup i Compiègne red Juliette och hennes syster Antonia för första gången i samma lag.
– Det var jättekul och väldigt speciellt, det är så roligt att det går bra för henne också nu. Vi är väldigt olika som personer, men ett tag när jag var runt 19 tränade vi båda för Per Sandgaard och Pether Markne. Annars har vi varit på olika håll.

180725_julietteramel_kimclundinburiel_kh_kcl70d_img_0464-1
Juliette Ramel och Buriel. Foto: Kim C Lundin

Nu har de åter samma tränare i Patrik Kittel. För Juliettes del är det en satsning mot VM i Tryon som gäller.
– Jag vill jättegärna rida VM om vi håller formen – och blir uttagna. Det vore så häftigt.

För Juliette Ramel är det hästar som gäller dygnet runt.
– Jag får jobba lika hårt som alla andra för att utbilda och nå resultat. Men visst, jag är priviligierad som inte behöver oroa mig för om jag ska kunna fortsätta nästa månad eller år av ekonomiska skäl.
– För mig är ridning och hästarna samma väg till själsligt lugn som meditation. Jag är aldrig så till freds och avspänd som när jag sitter i sadeln. Jag kommer att rida om 20 år. Det går att hålla på länge.

180725_julietteramel_kimclundinwall_street_jv_kcl70d_7dm_2185
Juliette är säker på att hon kommer att rida länge. Foto: Kim C Lundin

Fakta

Juliettes hästar på Grand Prix-nivå

180725_julietteramel_kimclundinburiel_kh_kcl70d_img_0299
Juliette med Buriel K.H Foto: Kim C Lundin

Buriel K.H (KWPN f  -06 e Osmium-Krack C, uppf P. Bakker, äg La Pomme).

”Burre” är en känslig, bestämd och ambitiös herre, Juliettes partner i Rio och den som ligger bäst till för att ta henne till VM i Tryon.

180725_julietteramel_kimclundinwall_street_kcl70d_img_0313
Juliette med Wall Street JV Foto: Kim C Lundin

Wall Street JV (Hann f -07 e Wie Weltmeyer-Starway, äg La Pomme).

Köpt för några år sedan efter en ingivelse och en provridning som trots spändhet gav mersmak. Efter lång tid och mycket arbete har det äntligen lossnat, Wall Street presterade fint i Aachen och Falsterbo och har börjat komma ut ur sitt skal.

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden