Sverige
13 mars 06:28
Ridsportplus

Ridlärare fick rätt mot ridklubb – får över en halv miljon i avgångsvederlag

TvistemålArbetsdomstolen har sagt sitt. Nu ska en ridklubb i södra Sverige betala 550 000 kronor i avgångsvederlag till en tidigare, timanställd ridlärare samt dennes rättegångskostnader.

Ridlärare fick rätt mot ridklubb – får över en halv miljon i avgångsvederlag
Fallet har varit uppe i två rättegångar. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var 2020 som den då hos ridklubben timanställda ridläraren och några representanter för klubbens styrelse undertecknade ett avtal som gav ridläraren 550 000 kronor i avgångsvederlag.

Beslutet togs efter en längre tids konflikter i ridklubben och undertecknades bland annat av den dåvarande ordförande i klubben.

Ridläraren sade sedan upp sin anställning, som hen hade haft i ungefär åtta år. Men något avgångsvederlag betalades inte ut.

Till tingsrätten

Ridläraren stämde ridklubben och ärendet var uppe i tingsrätten, som menade att ridklubben inte skulle behöva betala ut pengarna. Ridklubben menade bland annat att det avtal som hade tecknats inte var bindande då de styrelsemedlemmar som var med och tog beslutet inte hade befogenheter att göra det. Ridklubben menade också att summan var oskälig och motsvarande tre årslöner för ridläraren.

Tingsrätten dömde också ridläraren till att betala både sina egna och ridklubbens rättegångskostnader.

Överklagade domen

Ridläraren överklagade tingsrättens dom i tvistemålet till Arbetsdomstolen, som nu alltså ger hen rätt. ”Det har inte framkommit att avtalet ingåtts på grund av svikligt förledande, ocker eller någon parts förklaringsmisstag. Arbetsdomstolen finner inte heller att omständigheterna vid avtalets ingående var sådana att det skulle strida mot tro och heder att åberopa det. Avtalet ska därför inte förklaras ogiltigt enligt avtalslagen,” skriver domstolen i sin dom.

Arbetsdomstolen menar vidare att de konflikter som fanns i ridklubben kunde ha lett till ännu större kostnader än avgångsvederlaget om ridläraren stannat kvar och att det inte fanns grund för en sedvanlig uppsägning. ”Det är dock svårt att bedöma hur beloppet förhåller sig till den risk för kostnader och olägenheter som ridklubben hade löpt om ridlärarens anställning fått bestå eller i strid mot lag avslutats på annat sätt,” skriver Arbetsdomstolen.

Arbetsdomstolen beslutar nu att ridläraren ska få avgångsvederlaget på 550 000 kronor. Ridklubben ska också betala hens rättegångskostnader för de båda rättegångarna, totalt över 550 000 kronor, samt sina egna rättegångskostnader.

Oenig rätt

Rätten var dock inte enig, utan två ledamöter har en skiljaktig mening, och anser att de som ingick avtalet från ridklubbens sida överskred sina befogenheter

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden