Avelsnyheter
29 maj 06:29
Ridsportplus

Ridponnyhingsten Valdo är död

HingstnyttLördagen den 13 maj var en sorgens dag för Fredrik och Magdalena Svahn på Djupviks gård i Kolmården. Deras ögonsten, den Elitpremierade ridponnyhingsten Valdo RP 150 som dittills varit frisk och pigg, drabbades av akut tarmvred och fick sluta sina dagar.

Ridponnyhingsten Valdo är död
Valdo RP 150 när han tog hem BIS-titeln vid ASRP:s riksutställning med 45 poäng. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

– Han hade svåra buksmärtor och rullade sig oavbrutet, berättar Fredrik Svahn när Ridsport pratar med honom i veckan efter det dramatiska sjukförloppet.

Han lämnade kanske inte så många avkommor i den absoluta toppen, men en väldigt stor och fin bredd.

Fredrik Svahn.

Veterinär tillkallades, och hon konstaterade symtom på tarmvred. Valet mellan en jobbig transport till djursjukhus för buköppning och att låta hingsten få sluta sina dagar på hemmaplan, var lätt. Nu är han begravd i en hage på gården.

Fredrik och Magdalena Svahn ägde Valdo under hela hingstens liv. Han föddes 2001, och redan när Magdalena såg honom röra sig i hagen som föl tänkte hon att han skulle bli något extra.

Intressant stam

Stammen i sig var intressant – en blandning mellan bästa svenska och bästa tyska ridponnyblod. Fadern Vermont (e Master) gick ponny-EM i dressyr, dominerade stort som fadershingst i ungponnysammanhang i början av 2000-talet och lämnade en hel rad avkommor inom ponnydressyreliten. Modern Dornika, uppfödd på Bönniger-stuteriet i Tyskland, hade inte motsvarande egna meriter att falla tillbaka på, men var i gengäld helsyster till Bönniger-stuteriets stora stjärna Dornik B, som tog fyra individuella guld på ponny-EM i dressyr mellan år 2000 och 2007.

090501 Eskilstuna, Vilsta ponnydressyr. Victoria LogŒrd och Valdo RP 150 var 2:a i FEI«s Ind. MŠsterskap ponny kat. D. Photo: Roland Thunholm / kod 71835
Valdo RP 150 med Victoria Logård på ryggen vid en tävling i Eskilstuna 2009. Foto: Roland Thunholm
1 Djupviks Viva e Valdo u Cenya ox e Maz ox, uppf/äg Magdalena Svahn. 8 8 8 8 8 = 40 poäng, guld. BIS-3. 1 Valdo RP 150 f-01 e Vermont u Dornika e Derano Gold, uppf/äg Magdalena Svahn. 9 9 9 9 9 = 45 poäng, guld. BIS.
Magdalena Svahn med Valdos dotter Djupviks Viva, guldbelönad och BIS-3:a. Magdalenas dotter Stina visade Vivas pappa Valdo som tog hem BIS-titeln 2018. Foto: Roland Thunholm

Valdo fick dubbel utmärkelse på ungponnytest både som 3- och 4-åring, godkändes för avel som 4-åring, blev bruksprovsetta som 5-åring och vann året därpå 6-årschampionatet i dressyr. Sedan följde ett antal år då hingsten gjorde karriär som dressyrponny. Han lånades ut och gick SM i ponnydressyr med flera ryttare.

Många tävlingsponnyer

I aveln har han lämnat en osedvanligt hög andel tävlingsponnyer. De har meriterat sig inte bara i dressyr, utan även i hoppning. Flera år i rad har han varit den nu levande avelsverksamme ponnyhingst oavsett ras som haft flest avkommor med placeringar på regionala tävlingar eller högre, räknat i relation till antalet levande födda föl. Det var en bidragande orsak till att Valdo uppnådde avelsvärdeklass Elit 2018.

– Han lämnade kanske inte så många avkommor i den absoluta toppen, men en väldigt stor och fin bredd, kommenterar Fredrik Svahn.

Efter avslutad tävlingskarriär kom Valdo hem till Djupvik, där han var en älskad familjemedlem.

Reds dagligen

– Magdalena red honom nästan dagligen. Han reds även av en stalltjej och av ett par av våra barnbarn. Han var i finfint skick innan han dog och älskade att arbeta – pigg och glad för varje ridtur, alltid tempo på väg ut och lite lugnare på hemvägen, berättar Fredrik.

Valdo blev 22 år. Ett par glädjeämnen för ägarna i sorgen efter Valdo i veckan efter dödsfallet var att Valdos dotter Lady Valrhona fick 9-10 och hopputmärkelse vid kvalitetsbedömning, och att sonen valacken Wild Love tog SM-silver i ponnydressyr kategori C.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden