Sverige
4 september 16:58

Ridskola startar på dyra anläggningen

NyköpingI dag slår portarna upp för en ny ridskola på den stora anläggningen i Nyköping som hittills bara använts till en liten del. De nya entreprenörerna har skrivit avtal på två år med kommunen.

Ridskola startar på dyra anläggningen
Pernilla Lövström och Irina Jörgensen står bakom ridskolan i Nyköping. Fotograf: Björn Dahlgren/Nyköpings kommun.

I nuläget har ridskolan nio hästar, även om alla inte är fullt i gång ännu, och ett 80-tal ridande elever.

− Ambitionen är att fortsätta växa, säger Pernilla Lövström, som driver ridskolan tillsammans med Irina Jörgensen.

Planen är att så småningom starta med knatteridning på helgerna också, liksom att det kan starta en förening i anslutning till ridskolan, så att verksamheten kan bli kvalitetsmärkt av Svenska Ridsportförbundet.

− Vi har anställt utbildade ridlärare med sikte på kvalitetsskylten, men det är inte vi som ska starta föreningen utan hoppas att engagerade elever ska vilja göra det, säger Pernilla.

Nyköpings ridanläggning kostade 80 miljoner att bygga och stod klar i slutet av 2021. Sedan dess har det bedrivits en liten ponnyridskola på anläggningen, men inget i närheten av vad anläggningen har kapacitet för.

Detta gav Pernilla Lövström och hennes kollega ett gott förhandlingsläge med kommunen, men trots detta har de höga hyreskostnader, och lektionspriserna blir därefter, 380 kronor per lektion för juniorer och 420 kronor för seniorer.

− Det kostar att vara i ett ridhus, och vi vet inte var priserna för hö och spån tar vägen, säger Pernilla Lövström.

Enligt Södermanlands Nyheter betalar arrendatorerna 338 000 kronor per år för att hyra in sig på anläggningen, som trots det är underfinansierad och kostar kommunen mellan fem och sex miljoner kronor varje år.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden