Nyheter
30 mars 2020 16:17

Ridskolor kan fortsätta och tävlingslicenser återbetalas

Ridskolorna ställer omSvenska Ridsportförbundet är klar med sin konsekvensanalys och har nu uppdaterat vad som gäller för bland annat ridskolor med anledning av de nya restriktionerna. Ridskolorna kan fortsätta om en riskbedömning har gjorts. Förbundet meddelar även att licenser köps tillbaka inom en viss tidsfrist.

Ridskolor kan fortsätta och tävlingslicenser återbetalas
Borås Fältrittklubb uppmanar ridskoleeleverna att hålla 1,5 till 2 meters avstånd till varandra. (Bilden har inget samband med artikeln.) Arkivbild: Roland Thunholm

Efter Folkhälsomyndighetens rekommendation och därefter regeringens beslut om att sänka gränsen för allmänna sammankomster från 500 till 50 i förra veckan stoppades alla tävlingar helt från och med i söndags. Frågan om hur ridskolorna skulle agera i ljuset av de nya bestämmelserna kvarstod dock. Nu har Svenska Ridsportförbundet sammanställt ett svar, inte bara på denna utan även på andra frågor som är relaterade till coronapandemin, på sin hemsida.

Rekommendationen från förbundet är att ridskoleverksamheten kan fortsätta om riskbedömning enligt utsatta riktlinjer har gjorts. Gällande tävlingslicenser meddelar förbundet att licenser köps tillbaka upp till 14 dagar efter att de betalats. Frågan som väckts om huruvida små tävlingar kan få genomföras enligt rådande restriktioner är under utredning, men tills vidare är således alla regelrätta tävlingar stoppade.

Flera ridskolor har under dagen gått ut med information om säkerhetsåtgärder med anledning av de nya direktiven. Både Borås Fältrittklubb och Ljungby Ridklubb begränsar exempelvis antalet medhjälpare till en per elev, om det är nödvändigt för att leda eller hjälpa till med att göra i ordning hästen. Även tiden i stallet begränsas till minsta möjliga samtidigt som eleverna uppmanas att hålla avstånd till varandra, inte minst i sadelkammaren. På Ljungby Ridklubb sker överlämningen av häst mellan elever genom att nästa elev tar emot hästen från vänster sida, medan den som har ridit står på höger sida.

Här hittar du alla frågor och svar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden