Sverige
18 mars 2019 14:33

Ridsport-fotograf prisad i Årets bild

FotoprisRidsports mångåriga medarbetare Lotta Brundin Gyllensten har blivit prisad i den prestigefyllda tävlingen "Årets bild". Här berättar hon om bilden, och ger läsarna tips om vad man kan tänka på för att lyckas som fotograf.

Ridsport-fotograf prisad i Årets bild
Ridsports mångåriga medarbetare Lotta Brundin Gyllensten har prisats i tävlingen "Årets bild". Foto: Lottapictures

Hallå där, Lotta Brundin Gyllensten, Ridsports mångåriga medarbetare som vunnit pris i Pressfotografernas Klubbs tävling ”Årets bild”.

Du tog tredje pris i kategorin ”Årets Sportbild Feature” med en actionfylld hoppbild på en miniryttare och dennes ledsagare. Kan du berätta lite om bilden?
–  Bilden togs i samband med ett uppdrag som jag gjorde för tidningen Häst&Ryttare i höstas. Det handlade om ett besök på Klagshamns Ridskola utanför Malmö. Den ridskolan liksom många andra ridskolor har hittat en ny grupp ryttare i så kallade ”minisar”. Ryttare som börjar rida redan i 4-5 års åldern.
– Bilden föreställer Dion Engelbert som hoppar ett litet hinder med ponnyn Walle medan mamma Suzanne som hjälper till får hänga med.

Bilden togs i samband med ett uppdrag som jag gjorde för tidningen Häst&Ryttare i höstas. Det handlade om ett besök på Klagshamns Ridskola utanför Malmö. Den ridskolan liksom många andra ridskolor har hittat en ny grupp ryttare i så kallade ”minisar”. Ryttare som börjar rida redan i 4-5 års åldern. Bilden föreställer Dion Engelbert som hoppar ett litet hinder med ponnyn Walle medan mamma Suzanne som hjälper till får hänga med.
Bilden på Dion Engelbert och Walle blev prisad i ”Årets bild”. Foto: Lottapictures

Fakta

Lotta Brundin Gyllensten, lottapictures

Ålder: 50++
Bostadsort: Malmö
Familj: Man med bonusdotter, systrar och syskonbarn.
Sysselsättning: Frilansfotograf
Framtidsmål: Utvecklas som konstnär och fotograf.

Expandera

Är det första gången du utses som pristagare i ”Årets bild”?
–  Ja det är första gången jag vinner pris i Årets Bild tävlingen så det är väldigt roligt. Konkurrensen är stor. Vi har fantastiskt duktiga pressfotografer i Sverige så jag är glad att få en prisbelönt bild.

Vilken är din egen hästbakgrund, och när började du fotografera hästar och ridsport?
–  Jag har ridit, utbildat och tävlat både häst och ponny i så gott som alla discipliner sedan barndomen och fram till för några år sedan då jag sålde min dressyrhäst. Numera rider jag bara lite grann.
–  Tror att mitt första uppdrag för Tidningen Ridsport var EM i fälttävlan så länge sedan som 1993.

I tidningen Ridsport känner vi till dina bilder på allt från uppställda avelshingstar, actionfyllda tävlingsbilder och stämningsfulla hemma-hos-bilder. Vad hamnar framför din lins utanför hästsportvärlden?
– Jag fotograferar företagsporträtt, bilder till årsredovisningar, familjeporträtt och även en hel del bröllop.

Vad tycker du själv är roligast att fotografera, och har du något drömmotiv som du ännu inte fått möjligheten att plåta?
– Jag tycker om omväxlingen som mitt arbete innebär. Kontakten med alla olika människor i olika världar där kameran är min inträdesbiljett. Jag tycker om att berätta i bilder så jag trivs väldigt bra med bilder till reportage. Där liksom i bröllopsbilderna får jag spegla en historia.
– Tidigare i vinter var jag i Kenya och fotograferade vilda djur. Det var en drömresa. Annars skulle jag gärna vilja fotografera hästar på olika platser i världen, som tex Island.

Vad andvänder du för kamerasystem, och vad har du för favoritobjektiv?
– Jag arbetar med kameror från Canon. (EOS 5 mark III och IV). Kameraväskan innehåller alltid ett 70-200 mm objektiv och ett 35 mm och ibland något annat objektiv också.

Det är många som drömmer om att kunna försörja sig som fotograf. Vad skulle du själv säga är den eller de viktigaste ingredienserna för att lyckas med detta?
– Det är en tuff men rolig bransch att vara fotograf. Det finns många olika områden att specialisera sig i så det gäller att hitta sin nisch.
– Och sedan är det bara att träna, se på andras bilder och att försöka att hela tiden utvecklas.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden