Avelsnyheter
24 december 2017 10:00
Ridsportplus

Ridsport listar hetaste uppfödarna inför 2018

Mot 2018Vilka svenska uppfödare gäller det att hålla ett extra öga på nästa år? Ridsports avelsexpert har listat fem heta uppfödare.

Ridsport listar hetaste uppfödarna inför 2018

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Av Kim C Lundin, Ridsports avelsreporter: ”De fem hetaste svenska uppfödarna inför 2018 har redan en eller flera etablerade hästar i sporten och fler är på väg upp. Ingen av hästarna toppar någon rankning i dag, men helhetsbilden är att de kan gå hela vägen till eliten.”

  20171224_marinabjorkman_lg
  Marina Björkman är listad som Sveriges hetaste uppfödare inför 2018 av Ridsports avelsreporter. Foto: Lottapictures

  ”Jag vet att vi är på rätt väg”

  Marina Björkman är perfektionist när det gäller uppfödning. ”Allt har betydelse, jag söker
  millimeterprecision i allt när det gäller hästarna,” säger hon.

  Marina Björkman har själv ridit på mer än hobbynivå och arbetat med uppfödning professionellt. Nu omsätter hon allt sitt kunnande i sin, styvpappan Arnes och mamman Yvonnes verksamhet, Team Amy. Det har etablerat namnet Main i medvetandet hos hoppfolket.

  Aveln bygger på blodslinjerna från Main Mirco (1) och Camina (1) (SWB f -06 e Cardento-Irco Marco).

  Du har ofta poängterat betydelsen av din starka stostam som grunden för din framgång. Vilka andra faktorer har spelat in för att dina hästar ska nå högre klass?
  – Det får inte finnas en enda svag länk i kedjan från betäckning på seminstationen, till fölning, hästarnas uppväxt och utbildning fram till val av köpare.
  – Jag har gjort noggranna val av etablerade hingstar. Unghästarnas uppväxt ska vara kantad av kvalificerad hovvård från tre veckors ålder, analyserat foder, god hantering och bra betesbetingelser. Det betyder inte naturbete med ojämn näringstillförsel utan ett gödslat bete så att grunden blir sund och stark. Jag väljer unghästutbildare med omsorg men även ryttare för tävling på samma sätt. Det är hästar som är toppavlade, de är känsliga och kräver en ryttare som kan läsa av dem. Min plan innehåller därför inte försäljning till amatörryttare utan jag väntar in rätt match.

  – Jag väljer bort köpare med stor plånbok och sämre ridning eftersom det inte gagnar varken mig, hästen eller köparen. De här hästarna är Ferraris och inte alla kan använda den kraften rätt.

  Det låter bra men kostsamt. Hur får du till den ekonomiska ekvationen att behålla hästarna länge?
  – Helt sant, i grunden är tanken att behålla vartannat föl och sälja vartannat för att få råd till ombetäckning. I år såldes mitt Baloubet du Rouet-föl Main Balouca på Elitfölauktionen till Shane Sweetnam och det var så bra det kan bli. Han förstår sig verkligen på mina hästar.
  – Main Cornet som visades på rådgivande var en av dem som skulle sålts som föl, men där gick min partner i företaget in och sa nej, den här behåller vi ett tag till.
  – En bra försäljning håller i gång verksamheten ett bra tag men det blir inga stora överskott. Det är inte lönsamt med normala företagekonomiska mått, cyklerna är för långa och riskerna för stora egentligen.

  Så vad är det som driver dig att fortsätta?
  – Jag är avelsnörd från barnsben, det är något medfött det här brinnande intresset för avel. Det som driver mig är min vision om en toppindivid i hoppsporten. Jag har tre generationer hästar nu men avel tar tid. Jag vet att vi är på rätt väg.

  Fakta/Marina Björkman, Team Amy
  Ålder:
  51 år.
  Bor: Flyinge, Lund.
  Häst: Main Road (SWB val f -08 e Heartbeat-Irco Marco, äg Sweet Oak Farm & Seabrook LLC).
  Bästa resultat 2017: Main Road har tillsammans med Shane Sweetnam etablerat sig i Nations Cup och på världscupnivå under 2017.
  Motivering: Cadence (SWB val f -01 e Cardento-Irco Marco) placerade Marina Björkman som uppfödare på FEI:s världsrankning. Nu följer Main Road efter, på väg upp finns Main Defender, också i USA, samt Main Escada i Sverige. På årets unghästtest plockade Main Balouba hem 50 poäng. Hingsten Main Cornet visades på rådgivande och fick biljett till bruksprov i framtiden.

  Breeders Trophy, 6-åringar Hopp Final
  Tina Pettersson-Lind. Foto: Roland Thunholm

  Fler uppfödare att hålla ögonen på under 2018:

  Tina Petersson-Lind
  Ålder: 53 år.
  Bor: Hästberga, Älmhult.
  Häst: Fibonacci (SWB val f -05 e For Feeling-Corland, äg Chansonette Farm).
  Bästa resultat 2017: Seger med laget i Nations Cup i Spruce Meadows med sin amerikanska ryttare Lillie Keenan.
  Motivering: Tina Petersson-Lind har producerat flera klasshästar från stoet Tarusa, moder till Fibonacci. Sandra Carlsson tävlar avkommorna Quiksilver och Vera Wang framgångsrikt. Tina fortsätter aveln med Careful-dottern Vitra, nu åter framgångsrik på tävlingsbanorna. Det resulterade i hingsten Valentino som levererade 8,24 i 50-dagarsprovet i Neustadt (Dosse).

  20171224_perarnepersson_rt
  Per-Arne Persson. Foto: Roland Thunholm

  Per-Arne Persson
  Ålder: 63 år.
  Bor: Klemedstorp, Västra Torup.
  Häst: Quarton (SWB val f -09 e Quaterback-Don Scufro, äg Stutteriet V/HK).
  Bästa resultat 2017: Sedan Anna Kasprzak tog över tyglarna i juni har ekipaget gjort sex internationella starter i lilla rundan med fem segrar, bland annat i Aachen på 74,053 procent.
  Motivering: Per-Arne Persson har fött upp över 100 hästar och har tre gånger varit SWB-representant i unghäst-VM, liksom ett antal godkända hingstar. Stolinjerna på Klemedstorp levererar många fina hästar som Dorina, hingsten Davinci 1022 och den i år godkände Demand 1344. En helbror till Quarton finns på lut tillsammans med flera fina ston.

  20171224_athenai_jschwielerstaaf
  Christina Ohlsson med Astoria. Foto: Jenny Schwieler Staaf

  Christina Ohlsson
  Ålder: 56 år.
  Bor: Menhammar, Ekerö.
  Häst: Astoria (SWB sto f -12 e Sir Donnerhall II- Quaterback).
  Bästa resultat 2017: Blev 16:e på unghäst-VM i dressyr och vann Breeders Trophy, riden av Jeanna Högberg.
  Motivering: Sedan tidigare är hingstarna A’Ha och Adriano sålda utomlands. Astoria har en lysande framtid och på årets unghästtest hade Christina Ohlsson inte mindre än tre diplomhästar. Den 3-årige Floricello-sonen Affendi fick 51 poäng och de två 4-åringarna Affect och Athena var båda över 80 procent.

  20171224_fridaandersen_therese_mpersso
  Frida Andersén och Therese Örup tillsammans med Box Cayenne på årets Breeders i fälttävlan. Foto: MIP Media

  Therese Örup
  Ålder: 36 år.
  Bor: Zürich, Schweiz.
  Häst: Box Cutie (SWB sto f -06 e Quite Easy-Little Boy).
  Bästa resultat 2017: Box Cutie, riden av Anna Freskgård, var en av få som klarade hoppningen felfritt under EM i fälttävlan och gjorde en fin mästerskapsdebut.
  Motivering: På Boxholms säteri föder Therese Örup upp fälttävlanshästar, hennes mamma tar hand om dem till vardags. Flera ”Box-hästar” är redan etablerade. Box Cayenne vann Breeders Trophy riden av Frida Andersén. Box Leo spås en lysande framtid med Ludwig Svennerstål. Box Balrog fick över 80 procent på unghästtestet och ett antal fler Box-hästar står på tillväxt.

  Ridsports lista över hetaste löftena i fälttävlan inför 2018.
  Ridsports lista över hetaste löftena i hoppning och dressyr inför 2018.
  Ridsports lista över hetaste löftena bland ponnyryttarna inför 2018.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden