Fälttävlan
22 december 2017 14:54
Ridsportplus

Ridsports reporter: Här är hetaste löftena i fälttävlan

Mot 2018Vilka gäller det att hålla ett extra öga på nästa år? Ridsports experter listar de hetaste löftena inför 2018. Turen har kommit till fälttävlan.

Ridsports reporter: Här är hetaste löftena i fälttävlan

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Av Annelie Frank, fälttävlansreporter, Ridsport: ”Det här är en lista över dem som undertecknad bedömer vara de största framtidshoppen i svensk fälttävlan just nu. Vad ryttarna har presterat under 2017 har vägt tungt. Sedan har upplägg, hästmaterial, talang, ridskicklighet och mental styrka lagts till.”

20171222_linaforsbergkaizen_fj
Ridsports fälttävlansreporter har utsett Lina Forsberg till svensk fälttävlans hetaste löfte inför 2018. Foto: Fredrik Jonsving

”Drömmen är att kunna jobba med hästar”

Två SM-medaljer och bästa skandinav på JEM med en tolfteplats. Lina Forsbergs 2017 gör att hon är stekhet inför 2018.
– Jag strävar efter att bli en bättre ryttare varje dag, säger 18-åringen som nu tar klivet upp till YR-nivå.

Lina Forsberg är en ryttare att hålla ögonen på i svensk fälttävlan. Hon har redan internationell mästerskapsrutin och två kapabla hästar som har gjort var sitt JEM. Nu går hon tredje och sista året på gymnasiet, det naturvetenskapliga programmet.
– Jag tar studenten i juni, så tyvärr missar jag SM på Strömsholm då. Jag får se vad som händer efteråt, men drömmen är att kunna jobba med hästar och rida och tävla på heltid i framtiden.

Lina Forsberg har svårt för att rangordna sina topprestationer under året som gått. Men efter lite eftertanke bestämmer hon sig för en:
– Jag måste nog säga att vara tolva och bästa skandinav på EM slår mina SM-medaljer. Där gjorde jag en väldigt jämn tävling i alla tre moment.

Helt olika individer
Hennes hästar Kaizen och Caloj är två helt olika individer. Men hennes känslor för dem är desamma.
– Jag älskar båda oerhört mycket. Kaizen är väldigt känslig och kan bli rädd för ett löv, men han går som en klocka i terrängen. Fast man behöver verkligen få hans tillit för att det ska fungera.
– Caloj är väldigt lätt att ha att göra med. Han är mer åt det starka hållet i ridningen men han är väldigt arbetsvillig. Han vill alltid göra ryttaren till lags.

Hoppningen svaga sidan
Lina Forsberg tränar dressyr för de unga ryttarnas landslagsledare Anne Persson och hopptränar för Johan Lundin, tidigare landslagsryttare i fälttävlan.
– Jag är ganska allsidig som ryttare, men hoppningen är min svaghet och jag kämpar mycket för att bli bättre där. Terrängen är min starkaste sida. 

2018 blir Linas första år som young rider. Målsättningen är klar:
– Jag vill representera Sverige på NM och EM och ta medaljer där. Jag har alltid mästerskapsmedaljer som mål.
– Även på lång sikt vill jag representera Sverige på mästerskap. Nu gäller det först och främst att ta vara på mina ungdomsår och samla på mig så mycket rutin möjligt.

Fakta/Lina Forsberg
Ålder:
18 år.
Bor: Halmstad.
Bästa hästar: Kaizen (SWB val f -08 e Caressini L-Nocturne, uppf Johan Björk, äg Marie Forsberg) och Caloj (val f -07, okänd, uppf Lars-Ove Johansson, äg Marie Forsberg).
Bästa resultat 2017: Bästa svensk på JEM med en tolfteplats (Caloj). YRSM-guld (Kaizen), JSM-silver (Caloj).
Motivering: Framgång föder framgång – och så har 2017 varit för Lina Forsberg. Hon är överlägsen på den svenska årsrankningen för både juniorer och unga ryttare och nominerades till Ridsports pris Årets komet. Hon började tävla internationellt redan på ponny och har gjort två EM som junior. Förutom den här rutinen har hon två kapabla hästar att utvecklas vidare med.

Fler fälttävlanslöften att hålla ögonen på under 2018:

Sofia Sjöborg
Ålder:
19 år.
Bor: Altheim, Tyskland.
Bästa häst: DHI Mighty Dwight (KWPN val f -05 e Indorado-Havidoff, uppf Stal van Uitert, äg Juliet och Sofia Sjöborg).
Bästa resultat 2017: Åttonde plats i en CIC2* i Strzegom, 17:e plats på YREM.
Motivering: Sofia Sjöborg är en hårt satsande tjej med flera kapabla hästar. Hon har ridit tre EM i rad och har redan en del internationell mästerskapsrutin. Hon har förlagt årets vinterträning hos den tyska världsettan Michael Jung. Som sistaårsjunior förra året blev det ett brons på JEM tillsammans med DHI Mighty Dwight. En av tre i de unga ryttarnas spetstrupp.

20171222_vendelaeriksdotterrubin_fj
Vendela Eriksdotter Rubin. Foto: Fredrik Jonsving

Vendela Eriksdotter Rubin
Ålder:
18 år.
Bor: Lundens gård, Varberg.
Bästa häst: Vienna Imperial (DWB sto f -05 e Clearway-Carry, uppf Susanne och Henning Riedel, äg Lundens djurhälsa, Ylva Rubin och Erik Lindahl).
Bästa resultat 2017: Trea i CCI1* i Strzegom, 15:e i CCI2* i Le Pouget.
Motivering: Vendela Eriksdotter Rubin är en av tre ryttare i de unga ryttarnas spetstrupp och red JEM 2017. Hon har också ingått i juniorernas spetstrupp i dressyr med internationella starter under året. Satsar hårt på båda grenarna och har inga planer på att välja, än så länge. Här har Sverige ett ämne till en alldeles egen Ingrid Klimke.

Isabella Lidbrandt
Ålder: 20 år.
Bor: Skepptuna, Sigtuna.
Bästa häst: Ottawa (SWB sto f -10 e Firenze-Sir Donnerhall, uppf Jennie Larsson, äg Isabella Lidbrandt).
Bästa resultat 2017: Seger i CCI* i Strzegom, trea i CIC2* på Strömsholm.
Motivering: Isabella Lidbrandt har tävlat internationellt ända sedan ponnyåren men har aldrig ridit något EM – hon var uttagen 2016 men kunde inte starta. Hon är redan professionell hästföretagare med egen gård och C-tränarexamen i dressyr. Det vore ett misstag att räkna bort henne i framtiden. 2017 finns hon i de unga ryttarnas utmanartrupp.

20171222_selmahammarstrmcreevaghcooley_fj
Selma Hammarström. Foto: Fredrik Jonsving

Selma Hammarström 
Ålder: 17 år.
Bor: Höllviken.
Bästa häst: Creevagh Cooley (ISH sto f -08 e Camiro de Haar Z-Colourfield, äg Mitt Hjärta Hästsport & Hälsocenter).
Bästa resultat 2017: Fyra i CCI1* i Sopot, ingick i det svenska laget som kom sexa på junior-EM.
Motivering: Selma Hammarström avslutade ponnytiden med att ta SM-guld och ta klivet upp på stor häst med start på JEM – hennes fjärde EM då hon har ridit tre ponny-EM och ingick i det svenska bronslaget i Malmö 2015. En mycket målinriktad tjej som satsar för fullt och har full uppbackning hemifrån. Ingår i svenska spetstruppen för juniorer.

Läs om de hetaste löftena i dressyr och hoppning och de hetaste ponnyryttarna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden