Sportnytt
20 december 2017 19:55
Ridsportplus

Ridsports experter: Hetaste löftena 2018 i hoppning och dressyr

Mot 2018Vilka gäller det att hålla ett extra öga på nästa år? Ridsports experter listar de hetaste löftena inför 2018. Först ut är dressyr och hoppning.

Ridsports experter: Hetaste löftena 2018 i hoppning och dressyr

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    DRESSYR

    Av Kim C Lundin, frilansskribent: ”De fem hetaste är uttagna som ekipage (häst plus ryttare) bland dem som är klara för Grand Prix. Ingen av dem nosar på seniorernas landslag än men har kapacitet för en bit över 70 procent i Grand Prix.”

    171220marinaqaurtermainrt
    I strålkastarljuset. Foto: Roland Thunholm

    Marina Mattsson: ”Drömt om OS sen jag var liten”

    Marina Mattsson och Quartermain är glödheta inför 2018. Marina skyndar långsamt men siktet är givetvis inställt på Tokyo 2020.

    Hur känns det att ta emot priset och förvalta Morgondagens häst, som Quartermain blev utsedd till på Ryttargalan?
    – Det känns otroligt speciellt att ta emot ett så fint pris. Nu har jag fått göra det två gånger, först med Cassio och nu med Quartermain. Jag ser det inte som press utan snarare att det är fantastiskt roligt att få jobba med en så begåvad individ. Jag känner stor tacksamhet till Hannell Dressage för att jag får chansen att sitta på sådana hästar, det är väldigt ovanligt.

    Hur hittade ni honom?
    – Det är Jan Brink som hittat honom. Quartermain fanns hos en av hans samarbetspartners i Danmark, som hade honom i utbildning. Han kom först till Jan på Tullstorp och vi kunde tidigt konstatera att han hade stor begåvning för piaff och passage. Man såg att embryot till det fanns där. Det är en av de absolut viktigaste faktorerna när du köper en häst med planen att den ska gå Grand Prix. Den måste ha lätt för det allra svåraste, annars blir det en lång uppförsbacke.

    Du är ung men mycket erfaren som dressyrryttare. Vad kände du första gången du satt i sadeln på honom?
    – Det är svårt att förklara, men jag kände nästan samma sak som när jag satt upp på Cassio första gången. Det här är min typ av häst och det är jätteviktigt när en häst ska köpas in att den första känslan och första ögonkastet verkligen stämmer. Det ska kännas: Yes, detta är min häst. När jag satt upp och provade hans travarbete fick jag känslan hur han bara växte när jag kortade upp honom lite, han tog i och hade väldigt naturligt lätt för sig. Han gav mig en aha-känsla helt enkelt.

    Ridsport.
    Hett dressyrlöfte: Marina Mattsson ArkivFoto: Roland Thunholm

    Kommer Quartermain från ett prestationsmöderne?
    – Jag vet väldigt lite om det, hans morfar fullblodet Wilawander känner jag inte till. Jag tycker att kombinationen av den lite tyngre Quaterback med det här stoet har blivit väldigt bra, i både typ och gångarter, det har passat med lite ädlare blod. Sedan är det ingen lätt sak att blanda in fullblod, du vill inte ha med det negativa från den sidan, men i det här fallet har det blivit riktigt bra. Jag har lite kontakt med uppfödaren som har kvar stoet och fortsätter avla med henne, det är spännande.

    Visste uppfödaren Anette Holst att hon hade en sådan juvel i stoets första föl?
    – Nej, inte från start, men hon älskade så klart sin uppfödning. Nu följer hon hans utveckling och är lika övertygad som vi är.

    Vad är målet i framtiden för er två?
    – Det är Tokyo 2020 som gäller. Jag har drömt om OS sedan jag var liten och jag har den rätta sponsorn för det. Vi vill alla lika mycket till OS.

    Fakta

    Marina Mattsson

    Ålder:  23 år.
    Bor:  Lynga gård, Heberg.
    Häst: Quartermain (Hann f -09 e Quaterback-Wilawander xx, uppf Anette Holst, äg Hannell Dressage AB).
    Bästa  resultat 2017: Fyra starter på lilla rundan-nivå, tre segrar varav två i internationell konkurrens. Segrade i Dressage Power Future Stars i Friends.
    Motivering: Marina har varit en extremt skicklig ryttare i snart ett decennium, sin unga ålder till trots. Quartermain besitter makalösa kvaliteter gångartsmässigt, med en inställning och en exteriör som hjälper honom hela vägen. Clinicen på Elmia och ärevarvet på SIHS visade vad som finns i framtiden, ett så kvalitetsmässigt komplett ekipage har sällan setts i Sverige.

    Fler dressyrlöften att hålla koll på 2018:

    Quentin
    Lina Jönsson. Foto: Roland Thunholm

    Lina Jönsson, 20, och Quentin.
    •Häst: Quentin (DWB f -01 e Quattro-Michelangelo, uppf Elisabeth Vagner Dalby, äg BCap Dressage AB).
    •Bästa resultat 2017: Sexa på U25-EM. En mycket stark start i Aachen-debuten med en fjärdeplats på 71,07 i GP-klassen.
    •Motivering: Unga Lina rider den begåvade men långtifrån lätte Quentin, ett verkligt kraftpaket. De har på ett imponerande sätt gått från starten på YR-nivå 2016 till U25 Grand Prix under 2017 med plats i U25-laget. Samma lag tog återigen en bronsmedalj på U25-EM och Lina var bästa ryttare i laget. Inte illa för en så ung debutant.

    Soega
    Denise Ljungkvist. Foto: Kim C Lundin

    Denise Ljungkvist, 24, och Soéga.
    •Häst: Soéga (SWB f -07 e Sandakan-Amiral, uppf Anette Richard, äg Pia Ljungkvist).
    •Bästa resultat 2017: Två internationella U25-segrar gav ekipaget NM-guld. De red vidare på framgången och tog en dubbelseger i Falsterbo.
    •Motivering: Denise är en tålmodig ryttare som matchat sitt känsliga sto Soéga väl. Det finns inga tekniska svårigheter för stoet som har mer än utmärkt piaff och passage. I stället handlar det om att hantera, acceptera och kunna prestera i nya miljöer och efter resor. Om Denise och Soéga bemästrar det momentet fullt ut ser framtiden ljus ut.

    Ridsport
    Johan Wessner. Foto: Roland Thunholm

    Johan Wessner, 25, och Sterling G.
    •Häst: Sterling G (Hann f -06 e Stedinger- Wesley, uppf Gerald Gaedecke, äg Johan Wessner).
    •Bästa resultat 2017: NM på Hammarö var ett genombrott för ekipaget med seger i första klassen och två silvermedaljer på bra procent. Det gav en plats i bronslaget på EM.
    •Motivering: Johan har skolat sin Sterling G från grunden, han har skyndat långsamt och tillhör ännu dem som ser bättre ut på träning än inne på banan. Ekipagets kvaliteter är tydliga, Sterling har talangen för piaff och passage parat med verkligt säkert galopparbete. När allt faller på plats även inne på banan blir de här två långa killarna något att räkna med.

    Jeanna Högberg och Fiorucci Ht är en av helgens nationella segrare.
    Jeanna Högberg. Foto: Kim C Lundin

    Jeanna Högberg, 35, och Fiorucci Ht.
    Häst: Fiorucci Ht (SWB f -08 e Florencio I-Rubinrot, uppf/äg Gabrielle Grewin Bramberg, Absolut Dental AB).
    Bästa resultat 2017: Startade sin första Intermediaire I B i juli, följde upp med två Intermediaire A i höst. Segrar på finfina procent nationellt.
    Motivering: Fiorucci Ht och Jeanna har stadigt arbetat sig uppåt och står på tröskeln till Grand Prix. Fine valacken Fio gör sig bara bättre och bättre ju högre klass han går och har så lätt för det svåra. Med Jeannas erfarenhet och goda matchning finns det stordåd inskrivna i framtiden för ekipaget.

    HOPPNING

    Av Christel Behrmann, hoppreporter: ”Resultat är det facit som mäter en idrottares kapacitet.  Men när det gäller ungdomsidrott måste man ta in andra parametrar i bedömningen. Talang, kapacitet, mental styrka och – kanske allra viktigast – viljan att arbeta hårt. Och i ridsportens fall, tillgång till bra hästar. Det är utifrån dessa kriterier som årets talanger har tagits fram.”

    Ridsport, Sundbyholm Dag 6
    Hedda Wallin är en ryttare att hålla ögonen på. Foto: Roland Thunholm

    Hedda Wallin: Jag vill inget annat än att rida varje dag

    När Markne Academy flyttade verksamheten till Skåne var det självklart för Hedda Wallin att följa med.
    – Min satsning är hundraprocentig och det har den varit så länge jag kan minnas, säger hon. 

    Hedda Wallin har vetat hela livet att det är hästarna och ridningen hon vill satsa på. Och på en karriär.
    – Jag har ju haft hästar omkring mig sedan födseln eftersom min pappa Joakim är travtränare, säger hon.

    Förståelsen hemifrån för Heddas val i livet var därför total. Redan när hon var 16 år tilläts hon att resa till Nederländerna för att rida, lära och bli bättre.
    Hon stannade i två år.
    – Det var lärorikt men det innebar också att jag aldrig var hemma och kunde rida några junior-SM.

    Direkt när hon kom hem sökte hon sig till Markne Academy, där hon fortfarande rider och arbetar under Pether Markne – nu vid Henrik Ankarcronas anläggning i Flyingetrakten.
    – Det är lite annorlunda jämfört med i mellan-Sverige, inte så mycket natur och så. Men närheten till kontinenten uppväger. Och här i Skåne kan man tävla nästan varje helg, säger Hedda som bor i en liten lägenhet alldeles nära sin arbetsplats.

    Fakta

    Hedda Wallin

    Ålder: 21.
    Bor: Flyinge.
    Bästa häst: Quick Step VR (SWB f -08 e Hip Hop u Witesse e Levantos II, uppf Birgitta Valette, äg Anna-Greta och Åke Norlin).
    Bästa resultat 2017: Young rider-SM-silvret utomhus med Eumosa och NM-guldet med laget på Quick Step VR.
    Motivering: Hedda är en ryttare utöver det vanliga. Står för väldigt mycket bra saker med sin gedigna hästbakgrund. Hårt arbetande tjej som vet vad som krävs för att nå framgång. Ridtekniskt väldigt stark och klassiskt skolad. Hedda har provat trestjärnigt internationellt och har ambition att etablera sig där 2018.

    Heddas ambition har uppmärksammats av omgivningen. ”En ryttare utöver det vanliga som står för många bra saker” är ett av omdömena. ”Hårt arbetande ryttare som vet vad som krävs” är ett annat.
    – Jag rider varje dag, sju dagar i veckan, och jag vill inget annat.

    Upp i U25

    2018 lämnar Hedda young rider-stadiet och går upp i U25.
    – Jag har ridit två young rider-EM utan att det lyckats riktigt. Det var på två olika hästar och tävlingarna kom lite hastigt. Men jag fick värdefulla erfarenheter med mig, säger Hedda.
    Hon har också ridit trestjärnigt internationellt.
    – Ingen Grand Prix ännu, men det är mitt mål för nästa år, att etablera mig på trestjärnig nivå och rida några trestjärniga Nations Cup.

    Nyckeln till framgång är inte bara bra ridning, du måste ha bra hästar också. Hedda har ingen egen, men hon har ansvar för och rider nio hästar varje dag, bland dem EM-hästen Quick Step VR och SM-silverhästen Eumosa som hon har haft mest framgångar med.
    – Sedan vet jag också att Pether Markne jobbar för att vi i akademin ska få tillgång till fler kvalitetshästar.
    – Det ska bli spännande att rida bland U25 och etablera mig där, säger Hedda som just har blivit kvitt den attack av kristallsjukan (ett virus som sätter sig på balansnerven) som hindrade henne från att rida årets inne-SM.

    Fler hopplöften att hålla koll på 2018:

    Ridsport, Sundbyholm Dag 6
    Alice Tapper. Foto: Roland Thunholm

    Alice Tapper, 19.
    •Bästa hästen: Doge Dogelito (SWB val f -08 e Hip Hop u Come Fleure e Comefast xx, uppf Eleonor Gustafsson, äg Lasse Tapper).
    •Bästa resultat 2017: 13:e plats på YREM. Red i NM-guldlaget.
    •Motivering: Alice har redan mätt sig mot de bästa i svår klass och visat att hon kan hävda sig i konkurrensen. En arbetsvillig och jordnära tjej och en stabil ryttare. Bästa svensk vid årets young rider-EM. Visade på mental styrka när hon nollade i EM-finalen. Tillhör Jump Club och satsar seriöst mot mästerskapsmedaljer.

    Ridsport, Sundbyholm Dag 6
    Wilma Marklund. Foto: Roland Thunholm

    Wilma Marklund, 18.
    •Bästa häst: Carlogero (Old f -04 e Colander-Domino, uppf Manuela
    Rippe, äg Linda Marklund).
    •Bästa resultat 2017: Dubbla JSM-guld och andraplats med nationslaget i Polen.
    •Motivering: Wilma har prenumererat på JSM-guld och är högst rankad bland ungdomsryttarna. Blir i år young rider och kommer med sin stabila ridning inte att få några problem att hävda sig. Orädd ryttare med målmedvetenhet, trots att hon sedan barndomen endast har ett fungerande öga. Bor kvar i norr, trots långa resor, och har stor support av främst mamma Linda.

    Ridsport
    Ingemar Hammarström. Foto: Roland Thunholm

    Ingemar Hammarström, 14.
    •Bästa häst: Cascara (Holst sto f -09 e Cancara-Colman, uppf Rika Nahnsen, äg Mitt Hjärta Hästsport & Hälsocenter).
    •Bästa resultat 2017: Andraplats i Grand Prix i Hagen.
    •Motivering: Största talangen i svensk hoppning på många år, liknas vid Sveriges Marcus Ehning. Här finns alla möjligheter till ett framtida världsnamn. Har en förmåga att på ett unikt sätt få med sig hästarna och rider med unik känsla. Utbildas och tävlar i Tyskland varannan vecka och har tillgång till riktigt bra hästar.

    Ridsport
    Janelle Larsson. Foto: Roland Thunholm

    Janelle Larsson, 15.
    •Bästa häst: Staralmé Esc Z (Zang val f -05
    e Stakkato-Ramiro, uppf Franz-Josef Jansen, äg Magdalena Larsson).
    •Bästa resultat 2017: Fjärde plats i junior-Grand Prix i Lichtenvoorde, Nederländerna.
    •Motivering: Janelle blir allt mer stabil i sin ridning. När hon till nästa år helt går över på stor häst kommer det att bli en ny dimension i hennes ridning. Med Staralmé Z har hon redan visat vad hon har inom sig. Med rätt hästar och rätt utbildning har hon alla möjligheter att utvecklas och bli stabil i toppskiktet.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden