Dressyr, Ridsport Play
19 november 2022 11:29
Ridsportplus

Ridsport Play: Följ med till Gestüt Schafhof – anläggning med flera ben att stå på

Matthias Rath På Gestüt Schafhof har det arrangerats ett antal mästerskap, dressyrutbildning är invävt i varje hörn och aveln har gjort entré på senare år.

Ridsport Play: Följ med till Gestüt Schafhof – anläggning med flera ben att stå på
Den 10-åriga Totilas-dottern True Love OLD är en av Matthias Raths hästar på väg upp i klasserna. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Redan innan Totilas-åren var Schafhof välkänt som dressyrcentrum. Den olympiska guldmedaljören Liselott Linsenhoff köpte gården 1971. Hennes dotter Ann Kathrin Linsenhoff, även hon olympier, tog över vid millennieskiftet, tillsammans med sin man Klaus Martin Rath. Strax efteråt anslöt Matthias Rath till teamet.

Mycket av det dagliga arbetet på Schafhof planeras i dag av Matthias. Han berättar om utvecklingen.
– När vi flyttade hit runt 2001 fanns det plats för 13–14 hästar. Under åren har vi fått allt fler avelsston och det krävde andra utrymmen.
– Den stora förändringen kom 2010 när vi köpte Totilas och jag tillbringade de första fyra månaderna på Paul Schockemöhles anläggning i Mühlen. Efter ett tag diskuterade vi hur vi skulle fortsätta samarbetet, eftersom Schockemöhle endast hade rätten till avel fyra månader per år. Jag bodde redan här på Schafhof och hade min flickvän Franziska här nere. Mühlen fungerade men det är en hästfabrik och du kan vara där några månader som en erfarenhet – mitt liv var här, på alla plan.
– För att lösa situationen byggde vi på fyra veckor om ett garage och ett träningsrum till seminstation med bock och laboratorium. Det började med Totilas, sedan kom Bretton Woods och Paul frågade om vi hade plats för Fürst Romancier, och så växte det.

Blir fler och fler hästar

Gs_kcl3823
True Love OLDoch Matthias Rath. Foto: Kim C Lundin

När du har mycket kontakt med uppfödare och de kommer med sina ston så ser du också många föl och köper en del, förklarar Matthias.
– Det bygger på helt enkelt, så nu har vi flera nya stallar och en ny skrittmaskin med en longeringsarena inuti. Vi har den för unghästinridning och när de är mer vana vid ryttare fortsätter vi träningen i vårt ridhus.
– Totalt har vi 40 hästar under ryttare och vi har fått 14 föl i år. Med deras mammor och tidigare avkommor blir det en hel del hästar här. Dessutom har vi en del pensionerade tävlingshästar och barnens ponnyer.
– När fölen avskiljs under hösten får de flytta till en anläggning som vi hyr i norra Tyskland, med plats för alla våra unghästar upp till två års ålder. Där har vi ungefär 40 hästar som lever unghästliv tills det är dags att komma tillbaka hit. Några skickas på förberedelse för hingstpremiering, en del säljs och andra tar vi hem.

Med tre verksamhetsben för Matthias Rath – tävlingsridning med tre Grand Prix-hästar och ett antal unghästar, hingststation med egen avelsverksamhet och uppfödning samt arrangör för den anrika tävlingen Frankfurter Festhallenturnier – är det onekligen fullt upp.
– Det har varit ganska enkelt under de senaste åren, eftersom jag inte ridit de stora tävlingarna. Jag har kunnat skruva upp och ner i träningen av flera hästar för det har inte krävts full satsning. Nu är det annorlunda, med flera Grand Prix-hästar på väg upp. Det har varit planen sedan 2015 att ta fram nya hästar och bygga dem själv från grunden. Det är det jag börjar med på dagen, att rida hästarna är det viktigaste.
– Sedan kommer det an på att ha bra medarbetare i de olika teamen och det har vi, de arbetar väldigt självständigt. I stallet har jag suverän hjälp av Sofia Flodin. Hon planerar allt kring tävlingarna, kör lastbilen och tar hand om hästarna, jag behöver bara packa min väska, hon är fantastisk. Och så fungerar flera av de andra teamen också, med avelsdelen som sköts av Nadia Marx, med tävlingsarrange-mangen etcetera.
– Min far och Ann-Kathrin är naturligtvis också engagerade. Allt som rör parken och områdena runtomkring har min far hand om. Han älskar att sköta trädgården, det är hans favorithobby.

_gs_kcl5764
Stall och ridhus… Foto: Kim C Lundin
Park_omgivning_gs_kcl5737
…omger utomhusbanan. Foto: Kim C Lundin

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 18/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden