Träningstips
16 juni 2021 18:27

Ridsport Play: Inridning och sits ger första intrycket

Från LA till Msv, del 5En rak inridning och en ryttare med bra sits är en viktig del av vad domaren ser. Här ger Lina Dolk i både text och filmklipp tips som kan höja procenten.

Ridsport Play: Inridning och sits ger första intrycket
Stadig hand och tummarna upp. Foto: Roland Thunholm

Varför göra en dålig inridning, frågar sig Grand Prix-ryttaren Lina Dolk.
– Jag ser ofta att ryttare ger bort poäng genom att göra en slarvig inridning. Men det är ju det första intrycket som domaren har, och den som kan göra en inridning som ger en åtta får en bättre start på programmet.

Lina Dolk har inte direkt vetenskapliga belägg för att höga poäng i början kan ”hänga med”.
– Men det känns som att jag börjar bra och gör domaren lite glad, ”hej, här kommer vi”. Jag vet inte om det är så, men det är så jag tänker i alla fall.

Något som också spelar stor roll är ryttarens sits.
– Det är så lätt att fokusera på hästen, men en ryttare som sitter fint ser väldigt trevligt ut. Jag ser hellre en ryttare som sitter bra på en häst som inte rör sig så mycket, än en ryttare som inte sitter bra på en flashig häst.

Gör inte för mycket jobb åt hästen

Det är också lättare att sitta bra om du har en häst som är lydig och lösgjord.
– Jobba för att få hästen att gå på små hjälper så blir det lättare att rida och det ser lättare ut. Gör inte för mycket jobb åt hästen.

Lina Dolks bästa tips för sitsen är att träna avsuttet på pilatesboll.
– Jag tycker det är superbra. Sitt på bollen, känn att du rullar tillbaka axlarna och tryck gärna sittbenen lite snett framåt så att bäckenet vinklas. Jag gjorde det jättemycket när jag var yngre och inte satt så bra.

Bålen måste vara ganska stark.
– Oavsett om hästen har skumpig trav eller om den flaxar till och du ändå ska sitta stabilt, så krävs det ganska mycket bålstyrka.

Lina-dolk-halt-1-210331-rt
Träna inridning – men gör inte halt varje gång. Foto: Roland Thunholm

1. Träna inridning

Börja med att analysera vilket varv du bör komma ifrån när du vänder upp på medellinjen.
– Jag har stenkoll på vilket varv som passar alla mina hästar. Det kan handla om att jag har en bättre galopp i ena varvet, eller att hästen ställer upp sig snett om jag kommer från ett speciellt varv, säger Lina Dolk.

Träna sedan inridning, men tänk på att bara göra halt vissa gånger, så att inte hästen lär sig att det alltid ska vara halt och sedan förekommer ryttaren.
– Det händer väldigt ofta, framför allt vid sista halten, att hästen vet att det ska vara halt och gör den fem meter för tidigt. Det gäller att rida många medellinjer utan halt.

2. Bättre sits

Lina-dolk-fot-1-210331-rt
Tån framåt och korrekt tramp i stigbygeln. Lina Dolk vill visa domarna sin bästa sida direkt när  hon rider in på medellinjen. Foto: Roland Thunholm

Tänk på att släppa underskänkeln och ha stadig hand.
– Handen får gärna vara stilla och stadig men den ska vara följsam, inte statisk och stum, du ska ha en gummibandskänsla. Tummen upp och händerna parallella ger ett jättefint intryck.

Skänkeln ska ligga korrekt i stigbygeln med tån framåt. Stortån ska vinklas lite mot sadelgjorden. Lina Dolk tänker inte ”hälen ner” utan linjen är ganska rak.

Överskänkeln får gärna vara lite glapp i knäna. Underskänkeln ska inte klämma och när den läggs till ska den vara ganska snabb.
– Jag sitter helst bara på sittbenen, sedan får resten ligga löst an.

Ett bra knep för att få in känslan för skänkeln är att rida utan stigbyglar.

Fakta

Tränaren

Lina Dolk är dressyrryttare med meriter både nationellt och internationellt. Hon har bland annat tagit YREM-brons och vunnit Lövsta Future Challenge. Hon är uttagen till utmanartruppen i U25-landslaget. Hemma på gården i Sparreholm driver hon Dolk Dressage.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden