Avelsnyheter, Ridsport Play
17 juni 2021 09:29
Ridsportplus

Ridsport Play: Naomi är fölens räddande ängel

AmmaMitt bland ljuvliga fölmular, långa ben och föllycka händer ibland det oförutsägbara och kvar står ett moderlöst föl. Ponnyn Naomi har genom åren blivit räddningen för tre föl som förlorat sin mamma. Men inte alla ston passar som ammor.

Ridsport Play: Naomi är fölens räddande ängel
Naomi importerades till Sverige och såldes efter ett par år till den då 17-åriga Emelie Nilsson, som hade som plan att tävla stoet under sitt sista ponnyår. En senskada satte tyvärr stopp för Naomis framtida hoppkarriär och hon fick i stället ta plats i avelsboxen. Foto: Lars Jansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vibecke Haagensen miste sitt sto när fölet Wilja bara var sju veckor gammalt. Då hade sto och föl befunnit sig på klinik under två veckor på grund av de komplikationer som uppstått efter fölningen. Stoet fick blodförgiftning och ett flertal andra åkommor och lämnade slutligen en ensam fölunge kvar.
– Jag pratade med min veterinär om hur vi skulle göra och jag frågade om jag kunde ta hand om fölet på egen hand, säger Vibecke Haagensen.

Då veterinären bekräftade att det alltid finns en risk vid sammanförande av okända ston och föl så beslutade sig Vibecke Haagesen för att vara extramamma på egen hand. I två veckor vakade, matade och hanterade hon den lilla fölungen som vägrade ta flaska och fölet verkade sluta sig mer och mer. Till slut kände hon att det inte längre var hanterbart.
– Jag klarade inte av att se Wilja stå där alldeles ensam, hon behövde mer än vad jag kunde ge, men samtidigt var jag livrädd för att något skulle hända henne om vi tog ett sto som inte skulle acceptera henne, säger Vibecke Haagensen.

Hade tidigare hjälpt andra fölägare

Av en slump fick Vibecke Haagensen kontakt med Emelie  Nilsson, som bor i Höör och driver företaget EN Sporthorses. Hon hade själv inte förlorat ett sto, men hade tidigare varit med och hjälpt flera olika fölägare tillsammans med sitt D-ponnysto Naomi.

 Det tog inte ens en timme innan fölet stod och diade – det var helt fantastiskt.

Naomi, som är 26 år gammal, har inte bara varit mamma till fyra egna föl. Hon har även axlat rollen som amma och adoptivmamma till tre andra föl och därmed fyllt en viktig funktion i fölens utveckling och liv. Tack vare den mentalitet Naomi visat under sin tid med sina egna föl fick hon chansen att bli amma. Ett beslut som skulle visa sig vara en lyckoträff.
– Jag visste att Naomi var perfekt för Wilja och Vibecke och erbjöd mig att komma med henne för att se om hon skulle ta sig an fölet, säger Emelie Nilsson.

Ponnymamma08
Naomi tillsammans med Vibecke Haagensen och Emelie Nilsson.”Jag vet inte hur jag hade klarat det utan Naomi”, säger Vibecke. Foto: Lars Jansson

Naomi lastades in i transporten och skjutsades till fölet. Hon tog sig an det utan minsta betänklighet, precis som förutspått. Trots att stoet gått utan föl i ett par år vid den tidpunkten, hade hon förvånansvärt nog fortfarande mjölk kvar i juvret. Det innebar att fölet kunde dia – även om det fortfarande fick stödfodras med ersättning för att säkerställa att det fick tillräckligt med näring i sig.
– Det tog inte ens en timme innan fölet stod och diade. Det var helt fantastiskt. Jag får gåshud bara av att prata om det, skrattar Vibecke Haagensen.
– Naomi är en helt fantastisk individ. Hon har så mycket omsorg och empati och det finns inte en enda häst som inte älskar henne. Naomi räddade verkligen livet på oss när hon kom.

En unik ponny

Ägaren Emelie Nilsson håller  med.
– Hon är en unik ponny och att vara mamma var nog absolut hennes kall – jag själv kommer att ha Naomi som backup inför kommande föl på den egna gården under våren, säger hon.

Ponnymamma05
Numera har fölet Wilja vuxit om sin adoptivmamma och det är snart dags för avvänjning. Foto: Lars Jansson

Fakta

Naomi

D-ponny f-95 i  e Valentijne-Claverdon Apollo. Gått mästerskap för ponny i Nederländerna. Fyra egna föl varav tre blev bästa hopphäst på sina 3-årstest. Tre adoptivföl varav ett ponnyföl och två storhästföl.

Wilja (SWB)

Född-20 e Bon Coeur-Weltmeyer. Uppfödare och ägare: Vibecke Haagensen.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden