NäthatRasism, antifeminism, högerextremism och klimatförnekelse förekommer ofta i sociala medier. Men vad händer när det är ridsportprofiler som sprider budskapen? Vi talar om informationsklimatet med Ridsportmedarbetaren Annelie Frank, också expert på Faktajouren.
Experten: Oroande att ridsportprofiler sprider högerextremt material
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Annelie Frank är ridsportjournalist på Ridsport, men även expert verksam på Faktajouren vid Medieinstitutet Fojo i Kalmar. Hon är oroad över att profiler inom ridsporten sprider material om antifeminism, rasism och klimatförnekelse på nätet, eftersom de riskerar att påverka andra.
Hur länge har du sett tendenser till att ridsportprofiler sprider rasism på nätet?
– Under ganska lång tid har jag sett att det finns personer som har olika ledande roller inom ridsporten, som tränare, domare och ryttare, sådana som ska vara förebilder, som publicerat tveksamma inlägg med starka drag av rasism, klimatförnekelse och antifeminism, säger Annelie Frank.
Fakta
Faktajouren
- Jouren finns till för alla men främst för journalister.
- Ämnen som berörs är till exempel covid-19 och desinformation, för att inte sociala medier fyllda med konspirationsteorier, självutnämnda experter och märkliga huskurer mot den globala smittan ska påverka nyhetsrapporteringen. Även i detta ämne finns profiler inom ridsporten som verkar på sociala medier med teorier om att åtgärderna mot pandemin är överdrivna.
- Andra ämnen är rasism och förnekelse av klimatförändringar.
Hur många profiler handlar det om?
– Det är särskilt tre profiler som oroar mig.
Hur har inläggen utvecklat sig över tid?
– De som tidigare ägnade sig åt ”vardagsrasism” har under det senaste året börjat göra inlägg som kan ha exakta formuleringar från högerextrema, slutna forum där den vita ”rasens” överlägsenhet hyllas och det manas till väpnad kamp för att vita ska ta ”tillbaka sina rättigheter”. Detta är en glidning som inte är ovanlig.
Menar du att profilerna är högerextrema?
– Även om profilerna inte själva är högerextrema är det ändå oroande att de sprider den här sortens material. De går många gånger den organiserade extremismens ärende.
– Det räcker att en enda av de många unga som följer dem luras in i de extrema miljöerna så kan det få katastrofala följder i det fysiska livet, som till exempel terrordådet i Trollhättan. Alla vardagsrasister blir förvisso inte högerextrema, men alla högerextrema har börjat som vardagsrasister.
Hur ser det antifeministiska innehållet ut?
– Det är ofta lite skämtsamt formulerat, det kan heta ”jag har aldrig blivit diskriminerad för att jag är kvinna”. Men jag tycker inte det är det rimligt att man uttrycker att man är emot jämlikhet mellan könen när man tränar ungdomar. Det är inte heller rimligt att stödja sig på yttrandefriheten. Dess principer finns för att stödja demokratin, medan det är antidemokratiskt att inte tycka att alla ska ha samma rättigheter – så det går inte ihop.
Hur ser klimatförnekelsen ut?
– Även där kan det vara skämtsamt. Ofta stödjer sig profilerna på tyckande i stället för fakta, eller tar ett enskilt exempel som bevis för något större. Som ”här är det lika kallt som vanligt”. Men inget sådant argument har något att göra med den globala uppvärmningen. Det är felaktig argumentation.
Borde vi inskränka yttrandefriheten?
– Absolut inte, den är en grundbult i ett demokratiskt samhälle, men vi måste ha ett sunt debattklimat där åsikter och argumentation ska bygga på fakta.
Fakta
”Vi kan agera disciplinärt”
Svenska Ridsportförbundet om larmet om rasism på nätet:
– Det är både olämpligt och oacceptabelt att sprida rasism. Vi har en värdegrund och våra ledstjärnor som vi förväntar oss efterlevs. Det gäller oavsett vilket forum eller vilken kanal, både fysiskt och digitalt, säger Svenska Ridsportförbundets generalsekreterare Annika Tjernström.
Förbundet har inte varit medvetet om profilernas inlägg.
– Vad som händer när vi får reda på något liknande är i första hand en diskussion med den berörda. Sedan får vi se, det beror på omfattningen och hur grovt det är hur vi tar det vidare. Vi har flera organ som kan agera disciplinärt. Det kan handla om ett beteende som är olämpligt eller olagligt utifrån vårt regelverk eller utifrån lagstiftning.
Förbundet skannar inte av Facebooksidor med systematik.
– Det är väldigt många som är engagerade i ridsporten. Men kommer det till vår kännedom är det klart att vi agerar. Att skriva rasistiska inlägg är emot ridsportens värdegrund. Det ligger inbyggt i idrotten att det är en demokratisk organisation där det är oerhört viktigt att alla har en plats och att vi har respekt för alla människor. Vi vill stå för en ridsport som är öppen och där vi har demokrati.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 13/2021.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på