Nyheter
16 mars 2020 19:07

”Ridsportsverige tar inte det här på allvar”

CoronasmittanHockeysäsongen är avblåst, fotbollen försöker skjuta fram hela säsongen och FEI har sagt att alla internationella tävlingar bör ställas in på grund av coronaviruset. Samtidigt sliter svenska tävlingsarrangörer sitt hår över huruvida de ska genomföra kommande tävlingar eller inte. "Vi lever för att tävla men nu måste förbundet sätta ner foten", säger ponnymamman Malin Wikström.

”Ridsportsverige tar inte det här på allvar”
Malin Wikström med dottern Meja Wikström och ponnyn Ambra. Foto: Victoria Mickelsson

Malin Wikström har tre döttrar som tävlar hoppning på elitnivå, varav äldsta dottern Meja Wikström rider sitt sista internationella ponnyår. Nyligen valde Malin Wikström att ställa in den sedan länge planerade tävlingsresan till Belgien, strax innan allt stängdes ner. Nästa tävling på schemat är i stället första elitomgången i ponnyallsvenskan som än så länge ska gå av stapeln på Högbo Ridklubb i helgen. Malin Wikström vill dock inte åka.

– Vi lever för att tävla men nu måste förbundet sätta ner foten. Jag förstår inte varför man inte bara går ut och ställer in alla tävlingar och så fortsätter vi när smittskyddsläget ser bättre ut, säger Malin Wikström som själv har kroniska luftvägsbesvär sedan snart tio år tillbaka.

Att det är upp till tävlingsarrangörerna själva att avgöra huruvida enskilda tävlingar ska genomföras eller inte är orimligt. Dels behöver ridsporten ta ett gemensamt ansvar, dels blir det en ohållbar tävlingsekvation när vissa elitserieomgångar och SM-kval ställs in och ska flyttas runt för att kanske ställas in igen, menar hon.

Mental och ekonomisk press

Det innebär också en press på de ryttare som förväntas rida i lagen, och en ekonomisk press att delta i tävlingar som man har betalat dyra pengar för att rida.
– Ingen vill svika sitt lag och alla inom ridsporten vet att lite feber aldrig har hindrat någon från att tävla. Har man dessutom betalat box och startavgifter som man inte får tillbaka, då ska det mycket till för att avstå om en tävling inte ställs in, säger Malin Wikström.

Malin Wikströms döttrar är aktuella för elitlaget i Vännäs Ryttarförening, och hon får medhåll av andra föräldrar med barn som tävlar eliten för Vindelns Ridklubb och Stöcke Ponnyförening.
– Vi har diskuterat detta i vår gemensamma Faecbookgrupp och alla känner likadant, säger Malin Wikström.

– Hockeyförbundet har valt att ställa in hela säsongen, då förstår jag inte varför Ridsportförbundet inte kan ställa in en tävling med 200 ryttare. Förbundet kanske tycker att det är ett eget val, men det valet kan få konsekvenser för andra människor.

”Ridning är ingen kontaktsport”

Svenska Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster förstår att situationen skapar huvudbry för såväl ryttare som tävlingsarrangörer, men håller samtidigt fast vid de rekommendationer som för närvarande ligger på förbundets hemsida. Förbundsstyrelsen höll i förra veckan ett möte i samband med regeringsbeslutet om att förbjuda allmänna sammankomster med över 500 personer och rekommendationerna är resultatet av detta.

Att förbundet skulle gå ut och uppmana enskilda tävlingsarrangörer att genomföra eller inte genomföra tävlingar är inte aktuellt i nuläget, förklarar han. I stället uppmanas landets tävlingsarrangörer att begränsa antalet tävlingsdeltagare genom att bland annat begränsa antalet medhjälpare samt stänga för publik.

– Jag tycker att vi har varit tydliga i våra rekommendationer. Vi har också sagt att vi gärna ställer upp och är rådgivare till de tävlingsarrangörer som känner sig osäkra.

Varför följer inte förbundet hockeyns exempel och ställer in allt just nu?
– Det går inte att jämföra hockey med ridsport. Hockey är en kontaktsport, vilket vi inte kan kalla ridsporten där ryttare till häst inte är i kontakt med andra ryttare. Hockey är också en publiksport av en helt annan dignitet än ridsporten, där det sällan är särskilt mycket publik. Det är den bedömningen som ligger bakom vårt beslut, säger Ulf Brömster.

En rimligare parallell till ridsporten är att titta på travet, där man har valt att fortsätta köra fast utan publik, menar han.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden