Nyheter
16 mars 2020 10:58

Flyinge och Strömsholm ställer in – fler tävlingar hänger löst

CoronasmittanBåde Flyinge Indoor och Strömsholms bägge elitserietävlingar i hoppning ställs in denna veckan och nästa helg. Även Umeå Ryttarförenings nationella hoppmeeting ställs in. Fler tävlingar den närmaste tiden kan komma att följa efter.

Flyinge och Strömsholm ställer in – fler tävlingar hänger löst
Strömsholm och Flyinge anger bägge att man är extra noga med att inte få in smitta med tanke på att det bor elever på anläggningarna. Foto: Roland Thunholm

Strömsholm, som precis avverkat ett nationellt dressyrmeeting, skulle haft elitserietävling i hoppning två helger i rad med ponny den 21-22 mars följt av häst helgen efter. Bägge dessa ställs nu in. Det handlar om totalt 411 starter under ponnyhelgen och 650 på hästmeetinget. Även hopptävlingen Flyinge Indoor med totalt 636 starter över fyra dagar ställs in.

Samtliga tre tävlingar ligger ännu så länge öppna i TDB, dock med stängda klasser och listor. Enligt Robert Solin på Svenska Ridsportförbundet handlar det om att säkerställa att återbetalningarna ska kunna göras på ett smidigt sätt.

– Förhoppningen är att vi ska kunna köra vårdressyren vecka 20, men det är ingen som vet hur det går med det idag, säger Cecilia Rätz, tävlingsledare för Flyinge Indoor, till Ridsport.

Umeå Ryttarförening valde efter regeringsbeslutet om att förbjuda sammankomster med fler än 500 deltagare att direkt ställa in helgens dressyrtävling och meddelar nu att elitserietävlingen i hoppning den 27-29 mars ställs in. ”Det här är den största inomhustävling vi arrangerar under året och vi räknar med att vi inte kan hålla oss under 500 närvarande på vår anläggning”, lyder motiveringen bakom beslutet. Totalt 118 anmälningar står registrerade i TDB.

Det är fler tävlingar som kan komma att ställa in denna och nästa vecka. Diskussioner pågår för fullt just nu hos bland andra Grevagårdens Ryttarförening och Ljungby Ridklubb som anordnar en elitserietävling för häst respektive ett ponnymeeting med SM-kval den 27-29 mars.
– Personligen önskar jag att förbundet kunde gå ut och säga att ”nu ställer vi in alla tävlingar”. Det borde inte ligga på föreningarna själva att avgöra huruvida man ska köra eller inte som det ser ut just nu, säger Lotta Zetterström på Grevagårdens Ryttarförening.

Liknande signaler kommer från Ljungby Ridklubb som precis avslutat ett meeting med strax under 600 starter. En klass flyttades från lördagen till söndagen för att få bättre spridning på antalet deltagare och det var någon enstaka avbokning på grund av coronaviruset, men i övrigt flöt tävlingen på som planerat, enligt Ninni Svensson på Ljungby Ridklubb.
– Vi delade ut små flaskor med handsprit till ryttarna och hade handsprit överallt. Ryttarna var nöjda och tacksamma att vi trots allt körde, men i stort sett alla sa också att detta nog var den sista tävlingen på länge. Det var nog den starkaste känslan, säger hon.

Svenska Ridsportförbundet har i dagsläget inte för avsikt att göra något eget ställningstagande utanför de myndighetsbeslut som är fattade och de smittskyddsrekommendationer som är utfärdade på riksnivå. Detta enligt Robert Solin.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden