Fälttävlan
20 april 06:20

Riksmästerskap ska lyfta svensk fälttävlan på bredden

Nytt mästerskapNu får landets fälttävlansryttare sin egen breddsatsning, likt den som hoppningen haft under ett antal år. "Vi hoppas att detta ska gynna svensk fälttävlans återväxt", säger Victoria Carlerbäck, ungdomarnas landslagsledare.

Riksmästerskap ska lyfta svensk fälttävlan på bredden
Förhoppningen är att det nya mästerskapet ska öka intresset för fälttävlan. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: FEI/Christophe Taniere

Riksmästerskapet i hoppning är inne på sitt femte år på Sundbyholm. Mästerskapet rids i lätta och medelsvåra klasser från Lätt B på ponny upp till 1,30 på häst med syfte att ge bredden av landets hoppryttare en unik möjlighet att delta i en rikstäckande tävling i SM-anda. Granngården Riksmästerskap arrangeras i samarbete med Svenska Ridsportförbundet – och nu lanserar förbundet  samma typ av breddsatsning inom fälttävlan.

Riksmästerskapet i fälttävlan är ett helt nytt mästerskap som vänder sig till ekipage som rider H100 och på tvåstjärnig nivå. Mästerskapet arrangeras av Väsby Ridklubb på Åby Gårds bana den 17-18 september.
– Att tävla ska vara roligt, spännande och intressant även för dem som inte rider på landslagsnivå, säger Victoria Carlerbäck, landslagsledare för ungdomarna och adjungerad i fälttävlanskommittén som varit med och arbetat fram det nya mästerskapet, på förbundets hemsida.

– Vi har en förhoppning om att detta ska främja och utveckla god ridning, det vill säga att man etablerar sig på dessa nivåer under en hel säsong istället för att ibland ha för bråttom upp i klasserna, fortsätter Victoria Carlerbäck.

Hon ser också en möjlighet att hitta framtida landslagsryttare.
– Vi hoppas att detta ska gynna svensk fälttävlans återväxt och att vi kanske får ytterligare möjlighet att vaska fram något lovande guldkorn till framtida landslagsuttagningar.

Riksmästerskapet i fälttävlan 2022 – så går det till

  • Riksmästerskapet genomförs i H100 respektive CNC2* och rids i separat klass och endast i nationell klass.
  • Ingen ålderskategorisering, och ryttare får endast starta en häst, eftersom Riksmästerskapet är tänkt som en tävling som vänder sig till bredden i första hand.
  • Ekipage kvalificerar sig till finalen tillsammans och har under föregående eller innevarande år inte genomfört högre klass med MER resultat, än den man har för avsikt att rida finalen i.
  • För att vara startberättigad i final i H100 ska ekipaget ha varit placerat i H100 under 2022.
  • För att vara startberättigad i final i CNC2* ska ekipaget ha slutat bland de övre 50 procenten av antalet startande i en CNC2* under 2022.

Det finns inga ålderskategorier och ekipaget får inte ha godkänt resultat (MER) i högre klass än vad mästerskapet rids i.
Källa: Svenska Ridsportförbundet

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden