Hoppning
20 oktober 2019 12:03
Ridsportplus

Rolf-Göran Bengtsson ”Jag har startat om ett antal gånger förut”

OmstartTrots att han mist årets Göteborg Grand Prix-vinnare Oak Grove’s Carlyle och dalat till nummer 171 på världsrankningen, satsar 57-årige Rolf-Göran Bengtsson vidare och i helgen har han plockat massor av placeringar i danska Herning. Men hur känns det att inte finnas med i rampljuset? Ridsport har pratat med Rolf-Göran om att inte längre tillhöra världstoppen.

Rolf-Göran Bengtsson ”Jag har startat om ett antal gånger förut”
Crunch är en av de hästar som Rolf-Göran Bengtsson har satsat på inför fram-tiden, men just nu är hingsten långtidsskadad. Foto: Lotta Gyllensten

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I många, många år har vi varit bortskämda med att se Rolf-Göran Bengtsson vara med i hetluften och besegra de andra världsryttarna. Men framför allt de senaste månaderna har det varit ganska tyst kring honom.

Med bästa hästen Oak Grove’s Carlyle borta har du inte längre någon häst för de största tävlingarna. Du var ju med i många år med Casall, inte minst i Global Champions Tour. Hur känns det?
– Givetvis är det lite trist.
– Har man en häst som har i de stora sammanhangen att göra är det så klart väldigt roligt att vara med, och det kan jag sakna.
– Men å andra sidan, jag har ju varit med förr, jag har startat om ett antal gånger förut. Med nya hästar, med nya team, så det känns okej att göra det på nytt.

Casall är ju pensionerad och gör endast avelsarbete. Saknar du honom?
– Självklart gör jag det, en sådan häst får man bara en gång i livet. Han var något alldeles extra. Så, när jag är i närheten där han står hos Holsteiner Verband går jag alltid och hälsar på honom. Och Clarimo, de är ju på samma ställe.

Casallfri
Casall och Rolf-Göran Bengtsson Foto: Roland Thunholm

Känner de igen dig?
– Det gör de nog. Men de är glada för alla som kommer med godis. Casall visas upp för besökare mest varje dag. Det är många som vill ta selfies med honom och då får han en massa godis. det gillar han.

Fakta

Rolf-Göran Bengtsson

Ålder: 57

Familj: Hustrun Evi, dottern Pamina.

Bor: Izehoe, Tyskland.

Meriter: Lag-silver OS 2004 (Mac Kinley), OS-silver 2008 (Ninja La Silla), EM-guld 2011 Madrid (Ninja La Silla), VM-finalist 2014, åtskilliga GCT-segrar och slutsegrare 2016 i Doha (Casall).

Aktuell: Har mist bästa hästen Oak Grove’s Carlyle, men bygger upp nytt tävlingsstall med sikte på de största tävlingarna.

Expandera

Du håller på att bygga upp nytt tävlingsstall. Hur ser det ut med hästmaterialet?
– Jag har fyra väldigt fina hästar som jag har i samarbete med Stall Helgstrand. De längst komna är en 7-åring, Mylord Marley (e Mylord Carthago-Clarimo) som min stalljockey Bart van der Maart har tävlat så här långt, och 8-årige Giovanni S (KWPN, val e Bernini-Numero Uno). Planen är att jag snart ska ta över Mylord Marley. Giovanni har jag haft i snart åtta månader. Vi kastrerat honom och nu är han på gång igen. Jag tror väldigt mycket på honom, han kommer nog att kunna göra det mesta, även i de största klasserna.

Dina andra hästar?
– Crunch är tyvärr skadad och ska opereras. Konvalecenstiden blir lång. Ermindo W, Emir R och Cassilano Jmen håller jag på att bygga upp i klasser som passar dem, men de är inte färdiga för de riktigt stora tävlingarna än.

Under det pågående internationella meetinget i danska Herning har Rolf-Göran Bengtsson hållit sig framme i prislistorna i flera klasser, bland annat med Cassilano Jmen som var trea i söndagens 1,45-klass och tvåa på samma höjder i torsdags. Även Ermindo W har levererat, bland annat genom att vara tvåa i fredagens 1,50-klass.

Får vi se dig i Sverige snart?
– Ja, jag har planerat att komma till Elmia nu i höst och tar med mig tre hästar. Dock inte Giovanni, han får inte plats i lastbilen.

Nu när du inte regelbundet tävlar på de stora banorna, har du utökat antalet träningar?
– Nej, det är som förut. På sommaren kommer det elever med jämna mellanrum och under vintern kan det bli någon enstaka. Ibland kommer det folk som vill ha ett par dagars träning innan de ska tävla.
– Anna Hästbacka har en ponny (som ska säljas) och två stora hästar här. Hon går i skolan i Sverige och kommer ner så fort skolarbetet tillåter. Under tiden håller vi i gång hennes hästar.

Det är OS nästa år. Det kommer för tidigt för dina hästar?
– Ja, tyvärr, någon Tokyo-resa verkar det inte bli för mig. Om det inte dyker upp någon topphäst i mitt stall före årsskiftet…

Resultat, Herning

Denna intervju publicerades första gången i Ridsport nummer 19 2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-