Dressyr, Ponny
7 augusti 18:49
Ridsportplus

Ronja Kardos efter EM-finalen: ”Jag är väldigt nöjd”

Ponny-EM 2022Sannolikheten att finna sin blivande EM-ponny strosandes i en hage ute på landet är inte jättestor. Men det var precis vad Ronja Kardos gjorde för två år sedan. På söndagen red Ronja och Brännornas Rigoletto EM-final i Polen.

Ronja Kardos efter EM-finalen: ”Jag är väldigt nöjd”
Ronja Kardos och Brännornas Rigoletto var det enda svenska dressyrekipaget i finalen på ponny-EM i Polen. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

13-åriga EM-debutanten Ronja Kardos och hennes hingst Brännornas Rigoletto RP 168 ( f 2007 e Verdi-Derano B, uppf Sofia Sandberg, äg Stall Axelsson) knep i lördags den allra sista finalbiljetten i ponny-EM i dressyr.

I söndagens finalrunda slutade ekipaget på en tolfteplats med 72,980 procent.
– Jag är väldigt nöjd, det kändes väldigt bra, han blev lite ostadigt i traven, men kändes annars väldigt bra, säger Ronja Kardos i lastbilen på väg hem till Sverige.

Ronja_kardos-brannornasrigoletto
13-åriga Ronja Kardos och hennes hingst Brännornas Rigoletto i FEI individuella mästerskapsprogrammet. Foto: Catharina Brink

Tjuvkikade på liveresultaten

EM-äventyret har varit lärorikt och har bjudit på rejäla utmaningar med såväl tryckande hetta som rena skyfall.

– Jag är mest nöjd med küren i dag, första dagen hade vi inga direkta missar, det kändes bra men vi fick lite låga procent. Andra dagen kändes det inte helt hundra, det regnade och stormade hela. natten och banan var helt full med pölar. Rigoletto försökte hoppa över en i den ökade skritten och det tappade vi massor på, berättar Ronja Kardos som dock snabbt tog kontroll över den uppkomna situationen på ett synnerligen strategiskt sätt.

– Jag tjuvtittade på en stor tavla som syntes från ena hörnet. När jag insåg att jag tappade tre procent vid den där pölen bestämde jag mig för att göra allt som bara gick för att hämta hem det, vi behöver ligga över 70 procent för att ha en chans att ta oss till finalen, säger hon.

Turligt nog är det i galoppdelen Rigolettos absoluta styrka är och procenten steg i rask takt vilket gjorde att finalbiljetten hamnade i svenska händer.

B652814d-3fbd-45ea-8144-530339161245 2
Ronja Kardos på Brännornas Rigoletto tillsammans med mamma Camilla Axelsson. Foto: Linn Larsson

Fyndad i en hage

Att uppleva ett EM – det största man som ponnyryttare kan rida– är stort berättar Ronja Kardos. Särskilt med tanke på att vägen för Ronja och Rigoletto inte varit helt spikrak.

– Vi hittade honom 2020, eller egentligen min moster, som då hyrde en gård i Sjöbo där hon hade avelsston och ponnyer. Grannen ägde Rigoletto, han hade gått i deras hage i två år och moster hade alltid spanat in honom och tyckte det var synd att den där fina hingsten bara gick där och inte gjorde så mycket. Ägarna gick med på att jag fick prova honom och tanken var först att jag skulle hjälpa dem för försäljning. Men jag tyckte så mycket om honom att vi bestämde oss för att köpa honom. Jag tycker verkligen om att rida Rigoletto, han har så lätt för galoppen och är en otroligt härlig ponny, säger Ronja som nu dock sätter punkt för ekipagets fortsatta resa.

– Rigoletto är ju C-ponny och jag börjar bli lite lång. Planen är därför att han ska säljas nu och jag satsar vidare på mina andra ponnyer och även min childrenhäst Final som jag vann SM-på nyligen.

Väl beriden

I stallet står förutom 176 centimeter höga Final, även D-ponnyerna Holly’s Vega (f-14 e Holly’s Cerwin RP 175 – Constantin) och hennes pappa Holly’s Cerwin (f-07 e Verona´s Gerswin RP 136-Bernstein 761). Dessutom rider Ronja Cerwins lillebror, 5-årige Holly’s Temptation (f-17, e Touchdown-Bernstein).

– Jag har många hästar därhemma just nu, nästan alla är sammankopplade och är liksom släkt med varandra vilket är kul. Det är bara Rigoletto som vi har köpt in, säger Ronja Kardos som har god hjälp med utbildningen både av sig själv och sina hästar genom mamma Camilla Axelsson som är professionell hästutbildare.

I höst väntar högstadiet för den unga ryttarinnan som löser kombinationen skola och ridning med minutiös planering.

– Ja, det gäller att planera noga. När mamma har tid brukar vi rida varsin ponny samtidigt i ridhuset, fast jag rider faktiskt mest själv utöver mina träningar för Linn Larsson två gånger i veckan, säger Ronja Kardos.

227ea2fe-c58a-4023-b80c-9f847710b900 2
Invigningen i början av veckan blev ett minne för livet, där alla nationer tågade in på banan tillsammans. Foto: Catharina Brink
Ponnyem_helagruppen
Sveriges olika landslag har supportrat varandra genom mästerskapet. Foto: Camilla Axelsson

Inspirerande EM

EM-äventyret handlade inte bara om dressyr. Ronja lyfter fram hur intressant det varit att även följa hoppningen och fälttävlan.

– Vi har haft en fantastisk vecka med så bra stämning i landslagen. Alla har hejat på varandra och det var också kul att de de andra nationerna. Tyskarna sitter fantastiskt bra i sadeln och i hoppningen fastnade jag framförallt för irländarna som rider snyggt, noggrant och lugnt. Och de kommer alltid rätt på hindren.

Tyskland oslagbara

Tyskland var oslagbara i årets Europamästerskap för ponny. Deras ryttare tog hem guldmedaljen två gånger – vann både lagtävlingen och den individuella kürfinalen, och tog dessutom majoriteten av alla placeringar i de individuella klasserna.

Küren och EM-guldet vanns av Mia Allegra Lohe med Tovdals Golden Future Imperial på 80,355 procent, och silvret gick till Maddy Dijkshoorn från Nederländerna med Boogie De L’Aube på 77,795 procent.

Polen slog sig in på en historisk bronsplats genom Veronica Pawluk med D’Artagnan 187 som red ihop 77,490 procent i finalrundan.

Resultatlista EM-final 2020

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden