Dressyr, Ponny
21 juli 2022 06:20

Ponny-SM i dressyr drar igång

Ponny-SMDet har blivit dags för ponny-SM i dressyr som äger rum i Jönköping. Mästerskapet drar igång på torsdagen med finaler på söndag. Parallellt arrangeras även Jönköping Summer Dressage. Samtliga EM-uttagna ponnyryttare finns på plats för att rida SM – och här är allt du behöver veta för att följa medaljkampen.

Ponny-SM i dressyr drar igång
Ronja Kardos tog nyligen guld på children-SM med Holly's Final. Nu rider hon ponny-SM innan det är dags för EM i augusti. Foto: Roland Thunholm

Äntligen har det blivit dags för SM i ponnydressyr i Jönköping. Tävlingarna pågår mellan den 21-24 juli med SM-finaler i samtliga ponnykategorier på söndag. Samtidigt arrangeras även Jönköping Summer Dressage, med flera dagars dressyrtävlingar på olika nivåer. På plats för att rida SM är bland andra samtliga ryttare som tagits ut till EM-laget i ponnydressyr.

Utöver mästerskapet har ponnyryttarna även möjlighet att rida Mats Mellberg Cup, en tävling för ponnyryttare upp till 12 år där fokus är utveckling och lärande. Det rids även kval till Sweden International Horse Show ponnykür.

Nationalsång av SM-ryttare

Dressyrtävlingarna hålls på Jönköpings Fältrittklubbs anläggning på Klämmestorp i Jönköping, en av Smålands största ridanläggningar, som nu fått en uppfräschning med bland annat en ny utebana som kommer att invigas under tävlingarna. Klubben räknar med ungefär 850 starter och förbereder uppstallning för 150 hästar.

I samband med tävlingarna finns det även ett flertal intressanta kringarrangemang så som föreläsningarna ”Hjälp mitt barn nå sitt bästa jag – om rollen som förälder och coach” med C-tränaren, dressyrdomaren och läraren Jill Brandt, och ”Bli mitt bästa jag – mental träning i praktiken” med C-tränaren, mentala coachen och tävlingsryttaren Nina Fox Stark.

– Detta är en chans för alla nyfikna och intresserade att få komma och se förstklassig dressyr. Några av de bästa ryttarna och hästarna kommer att vara på plats. Kom gärna hit och titta, säger tävlingsledaren Helena Eriksson i ett pressmeddelande.

Tävlingarna invigs klockan 17.00 torsdagen den 21 juli genom att 17-årige Moltas Carlsson från Viarps kör- och ridklubb sjunger nationalsången.
– Förutom hästar och ridning är sång och musik ett av mina stora intressen och jag är glad att jag fått den här chansen att sjunga på invigningen, säger han.

Moltas Carlsson kommer sedan att tävla i SM med sin D-ponny Rosdala Dance Non Stop.

Läs allt om tävlingarna här.

Start- och resultatlistor.

Equisport sänder live (betaltjänst).

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden