Veterinärt
19 september 2019 08:00
Ridsportplus

Rött ljus bäst för hästens dygnsrytm

Ny forskningBlått ljus på dagen och antingen mörker eller rött ljus på natten, det är vad uppstallade hästar behöver. Om hästen ska behålla en stark dygnsrytm måste det vita ljuset på natten helt tas bort.

Rött ljus bäst för hästens dygnsrytm
Rött nattljus är det bästa för hästen visar ny forskning. Foto: Arkivbild

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

De cykler av ljus och mörker som uppstår genom solens upp- och nedgång kan påverka nästan allt i hästen: dess fysik, beteende och näringsomsättning. Det gäller både dygnsrytmen och årstidsväxlingarna.

Den irländska professorn Barbara Murphy har studerat detta närmare och presenterade sina forskningsrön på en stor veterinärkongress i USA i nyligen.

– Vi måste lära oss mer om hur vårt sätt att hålla häst påverkar allt från hormonnivåer till immunsystem, säger Barbara Murphy.

Enkla ljusförändringar

Henne forskning visar att några relativt enkla förändringar i ljuset kan få hästar att vara alerta på dagen, vila på natten och behålla bra kroppsfunktioner.

– Hästens dygnsrytm samordnas genom daglig yttre påverkan, som cykeln mellan ljus och mörker, utfodringstider och tidpunkt för träning, medan årstidsrytmen bestäms av mängden dagsljus, yttertemperatur och vilken föda som finns tillgänglig, säger hon.

När det naturliga dagsljuset når ögat, sänder näthinnan en signal till hjärnan som i sin tur upplyser kroppen om vilken tid på dagen det är. Blått ljus, som finns i hög dos i det naturliga dagsljuset, är bäst på att stimulera de ljusmottagande celler i ögat som reglerar dygnsrytmen.

Fakta

Fakta: Rött och blått ljus

Rött ljus har den längsta våglängden på cirka 625–740 nanometer. Det bär med sig mindre energi än ljus med korta våglängder.

Blått ljus har en våglängd på 435-500 nanometer och kallas High Energy Visible light – HEV-ljus. Det har hög energi och kort våglängd. Detta minskar halten av sömnhormonet melatonin och passar för att ge ny energi.

Expandera

Lysrör kan vara negativt

I stallet finns oftast lysrör, som har väldigt lite blått våglängdsljus, och detta ger negativ inverkan på hästens dygnsuppfattning om den är uppstallad många timmar per dygn.

– För att hästen ska få en bra hårrem, bra muskulatur och gott immunförsvar, bör vi efterlikna det naturliga dagsljuset. Det innebär blått ljus på dagen.

Det intressanta i Barbara Murphys forskning är att hon visat att om hästarna måste störas nattetid, för extrafodring, medicinering eller bandagebyte, bör detta ske i rött ljus. Det är bättre än ljus från lysrör eller glödlampor, som kan påverka hästarnas sömn, stressnivå och prestation på ett negativt sätt.

– För att hästen ska behålla en stark dygnsrytm måste vi eliminera vita ljuskällor nattetid.

Barbara-murphy-med-equilume
Barbara Murphy Foto: Privat

Prestationen påverkas

Det finns ett samband mellan dygnsrytmen och hästens prestation.

– Om hästen tränas vid samma tid varje dag, kommer muskelgenerna att lära sig att vara på topp vid den tiden, säger Barbara Murphy.

Årstidens tillgång på dagsljus styr också stons brunster. Genom att förse stona med en huva med blått lågintensivt ljus redan från december, kan, som Ridsport tidigare berättat, tiden för dagsljus förlängas och därmed påverka brunsterna att komma igång tidigare.

– På samma sätt kan man öka hingstens fortplantningslust, hormonkoncentrationer och testosteronhalter – vilka vanligen är som bäst under långa sommardagar – genom att tillföra blått LED-ljus under dagtid under hela avelssäsongen, säger Barbara Murphy.

Fakta

Fakta: Experten

Barbara Murphy är assisterande professor vid lantbruksuniversitetet i Dublin och expert på dygnsrytmens betydelse för fysiologiska processer hos hästar.

Hon står bakom tillkomsten en en huva som kan användas för att ge extra blått ljus.

Källa: Eight Facts About Circadian and Circannual Rhythms in Horses, ESS-konferens, North Carolina.

Måste du tända lyset i stallet på natten är rött ljus att föredra; det bär med sig mindre energi är vanliga lysrör.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden