Distansritt
13 mars 2019 18:52

Ryttare avstängd efter slag på häst med tillhygge

InternationelltEn distansryttare har stängts av från tävlingar i sex månader efter att fångats på film när han slog en häst under ett lopp i januari. Här kan du se en film på händelsen.

Ryttare avstängd efter slag på häst med tillhygge
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. ArkivFoto: Roland Thunholm

Det är FEI:s tribunal som meddelar beslutet. Det gäller Förenade Arabemiratens Ali Mohd Ali Al Hosani när han tävlade hästen LCE Corleone i Sheikh Mohammed Cup CEI i ett lopp över 160 km i Dubai den 4 januari.

Det fångades på film när han slog hästen på ovansidan av halsen med flaska två gånger under loppet.

Till tribunalen har ryttaren sagt att det inte var meningen att göra hästen illa, utan att meningen var att han skulle hälla vatten ur flaskan över hästen för att kyla ner den. På filmen ser det dock tydligt ut som slag. Tribunalen menar att filmen ”tydligt visar att ryttaren slår hästen med flaskan på ett aggressivt sätt två gånger”.

Det var brittiska journalisten Pippa Cuckson som lyfte ärendet till tribunalen, som nu alltså stänger av ryttaren i sex månader för ”abuse of horse”. Avstängningen gäller från den 7 mars och Al l Hosani ska också betala ungefär 15 000 kronor i böter och 7 000 kronor för tribunalens kostnader.

Se fimklippet som fällde ryttaren.

Hela FEI:s beslut

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden