Distansritt
11 december 2018 14:37

Häst död i distanslopp i Dubai

DubaiÄnnu en häst har dött under en distansritt i Förenade Arabemiraten.

Häst död i distanslopp i Dubai
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: FEI

I början av november, precis i starten av distanssäsongen i Förenade Arabemiraten, dog två hästar vid tävling. De deltog i CEI 80km och den exakta dödsorsaken var inte känd, rapporterade bland annat Grand Prix Replay då.

Nyligen, den 30 november drabbades en 9-årig häst av ”catastrophic injury” på loop 3 i CEN 119 km Commemoration Day Endurance i Dubai. GP Replay, som citerar Clean Enudrance, skriver att det har bekräftats via FEI. ”Catastrophic injury” innebär att hästen har avlivats direkt eller skadats så svårt att utgången blir dödlig.

Hästen reds av Zayed al Marri och gjorde de två första looperna med en medelhastighet av  26 kilometer i timmen. 59 av 200 startande kom i mål. Topphastigheten på sista loopen var 36,26 kilometer i timmen, enligt Clean Endurance.

FEI har nyligen inrätta en kommitté med uppdraget ” att snabbt identifiera problemen och göra en fördjupad granskning av reglerna för att hitta det sätt som effektivast kan föra distanssporten tillbaka till sitt ursprung, distansritt och inte distansrace, och där horsemanship och hästens välfärd låg i första rummet”.

Som Ridsport tidigare har berättat ska Svenska Ridsportförbundet inte anmäla några ryttare eller ekipage till distanstävlingar i de så kallade G7-länderna under säsongen 2018-2019. Detta på grund av händelser i området som strider mot svensk uppfattning om hästars välfärd. I FEI-gruppen G7-länder ingår bland annat Saudiarabien, Egypten, Kuwait och Förenade Arabemiraten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden