Distansritt
23 oktober 2018 08:41
Ridsportplus

Nu tar FEI krafttag för distansen

VälfärdFEI har inrättat en tillfällig kommitté bestående av en rad välrenommerade distansprofiler som med omedelbar verkan ska se över hur distanshästarnas välfärd ska kunna garanteras. ”Jag har höga förhoppningar” säger Göran Åkerström, chef för FEI:s veterinära avdelning.

Nu tar FEI krafttag för distansen
"Nu borde det börja röra på sig" , säger Göran Åkerström, chef för FEI:s veterinära avdelning, om krafttagen. Bilden till höger är tagen vid förra VM och ekipagen på bilden har ingen koppling till artikeln. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Kommitténs uppdrag är att snabbt identifiera problemen och göra en fördjupad granskning av reglerna för att hitta det sätt som effektivast kan föra distanssporten tillbaka till sitt ursprung, distansritt och inte distansrace, och där horsemanship och hästens välfärd låg i första rummet, samtidigt som sportens konkurrenskraft ska bibehållas, skriver FEI i ett pressmeddelande på måndagen.

Det är en tung kommitté som FEI nu har tillsatt. Den består av ordförande Dr Sarah Coombs (GBR), en högt ansedd FEI-veterinär inom distans, med många års erfarenhet av att jobba vid internationella distanstävlingar. Dr Coombs var tidigare landslagsveterinär för det brittiska distanslandslaget, hon är förtroendevald i den globala välgörenhetsorganisationen World Horse Welfare och är också ordförande i dess Veterinary Advisory Committee.

Namnkunnig kommité

Övriga medlemmar i kommittén är Tarek Taher (KSA), distansryttare med internationella tävlingsmeriter och nyligen vald till representant i FEI Athletes’ Committee av övriga distansutövare, Pieter Wiersinga (NED) är chef d’équipe för det nederländska distanslandslaget, en poliskommissionär och tidigare polischef i Nederländerna, Dr Margaret (Meg) Sleeper (USA), har tävlat i internationell distansritt sedan 2005 och är även tränare, officiell veterinär och veterinärkardiolog samt Dr Tim Parkin (GBR), som ansvarar för den vetenskapliga forskning som utförs vid University of Glasgow som en del av FEI: s Global Endurance Injury Study (GEIS) och är kandidat till val som medlem i FEI:s veterinärkommitté.

För att understryka vikten av denna disciplinöversyn och för att underlätta kommunikationen mellan det tillfälliga utskottet och FEI centralt kommer FEI:s andra vicepresident Mark Samuel (CAN) också att vara involverad i den tillfälliga kommitténs arbete.

Större vikt vid fullföljande

– Vi måste ta tillbaka disciplinen till FEI:s principer där hästens välfärd och horsemanship råder, säger FEI:s president Ingmar De Vos. Den tillfälliga kommittén kommer att göra en grundlig granskning av disciplinen med målet att komma tillbaka till äkta distansritt med fokus på hästarnas välfärd och samarbetet mellan häst och ryttare.

Vi måste ta tillbaka disciplinen till FEI:s principer där hästens välfärd och horsemanship råder.

– Sporten har utvecklats och det måste finnas ett erkännande av det, men sportens väsen måste förbli densamma. Vad vi behöver är regler som lägger större vikt vid fullföljandet av tävlingen, i stället för ”vinna till varje pris”-mentaliteten som hotar vår sport mer och mer, säger De Vos vidare.

Ridsport
Ingmar De Vos under presskonferensen i Tryon efter det kaos som uppstod i distansritten. Foto: Roland Thunholm

Ingmar de Vos har höga förhoppningar på kommitténs ordförande Dr Sarah Coombs.

– Hon har en långvarig och djupgående förståelse för sporten, särskilt hästens välbefinnande och veterinära aspekter. Med denna nya roll kommer hon att hjälpa till att styra detta viktiga nästa steg genom att leda en kommitté med extremt kunniga medlemmar som är inriktade på lagstiftningsändringar som drivs av vetenskap med hästens välfärd i fokus.

Ordförande avgår

Före inrättandet av den nya tillfälliga kommittén, fick FEI motta och accepterade Dr Brian Sheahans (AUS) avgång som ordförande i distansens tekniska kommitté på grund av ohälsa. Hans åttaåriga mandatperiod löpte egentligen ut år 2020.

– Först vill jag beklaga avgående Brian Sheenans allvarliga sjukdomstillstånd, säger Göran Åkerström.

– Han har kämpat hårt tillsammans med Endurance Director Manuel Bandeira del Mello för att bringa ordning inom distansridningen. Sett till den tillfälliga kommitténs sammansättning och uppdrag är jag mycket positiv. Det här är ett initiativ från vår styrelse men jag har varit med i diskussionerna om sammansättningen och är väldigt nöjd med den oerhört höga veterinära djurskyddskompetensen.

Disciplinära åtgärder

FEI har tillfälligt löst Ignasi Casas Vaque (ESP) från sina uppgifter som vice ordförande och ledamot i distanskommittén på grund av ett pågående rättsligt förfaranden för påstått felaktiga beteenden vid VM i Tryon.

FEI:s juridiska avdelning inledde i förra veckan disciplinära åtgärder mot Dr Casas Vaque, baserat på bevis som lämnades till den oberoende Equestrian Community Integrity Unit vid utredningen av den avbrutna VM-distansen i Tryon den 12 september 2018. Eventuella disciplinära åtgärder mot andra berörda personer i Tryon kommer att meddelas i god tid.

”Rätt personer”

På grund av ordförandens avgång och det pågående rättsliga förfarandet mot vice ordföranden kan distanskommittén för närvarande inte fungera som en fullständig kommitté. De återstående medlemmarna i distanskommittén – Shanie Bosch-Fourie, Rocio Echeverri och Stéphane Chazel – kvarstår och den tillfälliga kommittén är ombedd att samråda med dem för att säkerställa att deras kompetens inte går förlorad under granskningsförfarandet.

Den tillfälliga kommittén kommer att börja arbeta så snart som möjligt med mål att hålla ett möte om distans vid FEI Sports Forum 2019.

– De är rätt personer för att ta fram ett underlag för att ta tillbaka distansridningens ursprungliga djurskyddstänk samtidigt som de tar tillvara på de positiva bitarna som faktiskt också utvecklats genom åren i form av organisation och så vidare. Nu borde det börja röra på sig, säger Göran Åkerström.

180912_distansstarten_rolandthunholm
Distansstarten vid VM i Tryon, som sedan togs om innan loppet slutligen avbröts helt. Till vänster i bild långt bort syns ytterligare en grupp som anländer. De och väldigt många andra var inte på plats när de första ryttarna fick startsignal. Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden