Distansritt
23 november 2018 08:06

Inga svenska distansekipage anmäls till G7-området

InternationelltSvenska Ridsportförbundet ska inte anmäla några ryttare eller ekipage till distanstävlingar i de så kallade G7-länderna under säsongen 2018-2019. Detta på grund av händelser i området som strider mot svensk uppfattning om hästars välfärd.

Inga svenska distansekipage anmäls till G7-området
Svenska Ridsportförbundet reagerar med anledning av flera händelser i det geografiska området. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Roland Thunholm

Svenska Ridsportförbundet berättar på sin webbplats att bakgrunden till att stoppa ryttare och ekipage är händelser som som i ”högsta grad strider mot svensk uppfattning om hästens välfärd och en värdig behandling av hästar” vid tävlingar i G7-länderna.

Internationella Ridsportförbundet, FEI, har tillsatt en kommitté som ska titta på om en förändring av reglerna kan komma tillrätta med de problem FEI ser med distansritt.

– Ett stort och viktigt arbete görs för att djurskyddet ska stärkas i det här området men än så länge tycker vi att förbättringen är för liten. Vi har en sund och bra distanssport i Sverige och vi ska komma ihåg att de svenska distansryttarna som deltog vid VM i Tryon, USA, avslutade sina ritter med hästar i sund kondition, säger Andrea Barth, verksamhetschef Sport/Tävling på Svenska Ridsportförbundet på förbundets webbplats.

Svenska Ridsportförbundet kommer att följa FEI:s fortsatta arbete med distansritt noga.

I FEI-gruppen G7-länder ingår bland annat Saudiarabien, Egypten, Kuwait och Förenade Arabemiraten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden