Sverige
5 januari 2021 16:30
Ridsportplus

Ryttare jagades av aggressiv räv på ridturen

Ovälkommet sällskapEn hästägare i Skåne fick en dramatisk inledning på trettonhelgen. Mitt under en ridtur attackerades ekipaget av en räv, som bokstavligen talat hängde i hasorna. Nu överväger kommunjägaren i den aktuella kommunen skyddsjakt. "Det är inte ett normalt beteende hos en räv", säger jägaren till Ridsport.

Ryttare jagades av aggressiv räv på ridturen
En räv blev en smula närgången under uteritten. Räven på bilden är däremot oskyldig till upptågen som berättas om i artikeln. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var under måndagskvällen som mötet mellan ekipaget och den närgångna räven inträffade – mitt inne i Villie by i Skurups kommun i Skåne.

– Jag var på en uteritt och skulle passera genom Villie. Precis när jag rider in i byn hoppar hästen till och när jag vänder mig om ser jag räven, precis vid ena hasen på min häst som är jättestressad. Jag kastar mig av och tänker först att jag sett fel, att det är en hund som är på väg att attackera. Men det var verkligen en räv, herregud tänkte jag, berättar ryttaren för Ridsport.

Totalt orädd

Räven brydde sig föga, istället försöker den på nytt närma sig hästen på ett aggressivt sätt, enligt ryttaren.

– Vi tittar på varandra och den går rakt emot oss, trots att jag skriker högt och slår med dressyrspöet i marken. Plötsligt försvinner den in i en trädgård och jag börjar då gå hemåt med min häst som är superspänd. Efter ett par meter inser jag att räven fortfarande är efter oss, den joggar snett bakom och gör hela tiden nya försök att komma nära. Så håller det på i nästan 80 meter, genom hela byn. Jag var helt livrädd!

Sträckan från byn och tillbaka till stallet består av mörk landsväg och när räven inte gör någon ansats att vika av drabbas ryttaren av panik.

– Jag hade mobilen kvar i stallet och när jag inser det känner jag bara nej, detta går inte. Så jag tar hästen och går och knackar på ett hus för att låna telefonen och ringa efter mina föräldrar. Varken de som bodde i huset eller mamma och pappa trodde på mig förrän de med egna ögon såg räven och hur den betedde sig.

Flera personer hjälper nu till med att försöka skrämma räven på flykt.

– Men den var verkligen orädd, den satt på en åker och stirrade på oss länge innan den till sist lommade i väg. Pappa fick köra bakom med helljuset på hela vägen hem till stallet och mamma gick med mig och hästen för att kunna hjälpa till om den skulle komma tillbaka igen, berättar ryttaren som anmält händelsen till Skurups kommun.

Överväger skyddsjakt

Ridsport har pratat med Skurups kommuns kommunjägare Joakim Johansson, som varit i kontakt med ryttaren under trettondagsaftonen.

– Att rävar förföljer hästar och människor kan vara vanligt när de får skabb, då rubbas någonting hos dem som gör att de blir efterhängsna. Men den här räven verkade mer aggressiv och ute efter att bita hästen vilket jag faktiskt aldrig har hört talas om tidigare hos en räv, säger han.

Bedömer du att räven är en fara för allmänheten?

-Jag skulle säga nej. Min dotter rider själv och jag tycker man gott kan ge sig ut både med hästar och hundar i området, man behöver inte vara särskilt orolig. Det är extremt ovanligt att rävar attackerar, de enda djuren som skulle kunna göra en sån grej är björn och varg, säger han.

Istock-506923102
Rävbajs ser ut så här. Foto: iStock

Räven som gästade Villie by hålls dock under uppsikt.

– Vi har folk ute nu som letar efter den och det kan beroende på hur det utvecklar sig bli aktuellt med skyddsjakt, det är som sagt inget normalt beteende hos en räv även om den inte har skabb, säger kommunjägaren.

Ryttaren håller sig till andra ridvägar den närmaste tiden.

– Jag tänker inte rida åt det hållet något mer denna vintern i alla fall inte så länge räven finns kvar. Det är det sjukaste jag varit med om, säger ryttaren.

Fotnot: Ryttaren vill vara anonym efter att ha utsatts för hot i samband med att ha skrivit om händelsen i sociala medier.

– Folk tror att jag hittat på och bara vill skjuta räven, men så är det verkligen inte, vi var flera på plats som såg den, jag vill bara inte att någon annan ska behöva uppleva samma sak.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden